Μπορεί μέχρι σήμερα η Κίνα να είχε κρατήσει μια ισορροπιστική στάση όσον αφορά στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο, αυτή η στάση φαίνεται ότι αρχίζει να αλλάζει.

«Πόλεμος» για πρώτη φορά

Σύμφωνα με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών, Ουάνγκ Γι, το Πεκίνο ελπίζει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα σταματήσει το ταχύτερο δυνατό. Η δήλωσή του έχει ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς πρόκειται για την πρώτη φορά που η Κίνα χαρακτηρίζει την κατάσταση στην Ουκρανία «πόλεμο». Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα ο Ουάνγκ Γι είχε δηλώσει ότι η φιλία της Κίνας με τη Ρωσία είναι «ισχυρή σαν βράχος» και οι προοπτικές διμερούς συνεργασίας πολύ ευρείες.

«Να ηρεμήσουν όλες οι πλευρές»

«Ελπίζουμε να δούμε τις συγκρούσεις και τον πόλεμο να σταματούν το ταχύτερο δυνατό», μετέδωσε το κινεζικό κρατικό δίκτυο CCTV, επικαλούμενο τις δηλώσεις που έκανε ο Ουάνγκ σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λεντριάν. Ο Ουάνγκ κάλεσε όλες τις πλευρές να ηρεμήσουν και να κάνουν περισσότερες ενέργειες για να προληφθεί κλιμάκωση στην Ουκρανία. Η Κίνα δεν έχει καταδικάσει τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, την οποία επίσης δεν έχει χαρακτηρίσει «εισβολή».

Φρένο στις εξαγωγές εξαρτημάτων αεροσκαφών

Ταυτόχρονα, η Κίνα αρνήθηκε να προμηθεύσει εξαρτήματα αεροσκαφών σε ρωσικές αεροπορικές εταιρείες. Αυτό δήλωσε ο Βαλερί Κουντίνοφ, επικεφαλής του Τμήματος Συντήρησης της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αερομεταφορών Rosaviatsia, κατά τη διάρκεια συνεδρίου για τη συντήρηση αεροσκαφών. Ο Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ρωσία θα αναζητήσει ευκαιρίες για να αγοράσει ανταλλακτικά αεροσκαφών από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Τουρκίας και της Ινδίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr