Όταν οι χώρες της Δύσης επέβαλαν τις πρώτες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, το πρώτο «θύμα» τους ήταν το ρωσικό εθνικό νόμισμα
Το ρούβλι, σε κάποια φάση είχε κατρακυλίσει τόσο πολύ που η ισοτιμία του ήταν σχεδόν 140 ρούβλια το δολάριο. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα το ρωσικό νόμισμα έχει καταγράψει μια σημαντική ανοδική πορεία στην αξία του. Χθες η ιστοτιμία είχε διαμορφωθεί στα 83 ρούβλια το δολάριο, τιμή πολύ κοντά σε εκείνη πριν την εισβολή στην Ουκρανία.
Γιατί ανεβαίνει το ρούβλι
Η σταθερή άνοδος του ρουβλίου έχει προκαλέσει ανησυχία στη Δύση, καθώς πολλοί έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται αν οι κυρώσεις δεν δουλεύουν. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως φαίνονται: μπορεί το ρούβλι να ανακτά μέρος της αξίας που είχε χάσει με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, όμως αυτό δεν δείχνει τη συνολική εικόνα.
Κατ’ αρχάς, η Ρωσία εδώ και κάμποσο καιρό έχει εφαρμόσει επί της ουσίας capital controls, απαγορεύοντας την ανταλλαγή ρουβλίων με συνάλλαγμα, κάτι που σημαίνει ότι το νόμισμα στηρίζεται τεχνηέντως. Ωστόσο, τέτοιες μέθοδοι, όπως σημείωσε και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, δεν είναι βιώσιμες μακροπρόθεσμα, και σε κάποια στιγμή αλλάζουν.
Ο ρόλος της ενέργειας
Ταυτόχρονα, οι υψηλές τιμές της ενέργειας αυξάνουν δραματικά τη ζήτηση για ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ενώ μειώνεται η εσωτερική ζήτηση, λόγω των κυρώσεων. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ανάγκη για ρούβλια και όσο διατηρείται, τόσο το ρωσικό νόμισμα θα ανεβαίνει, ιδίως αν οι πελάτες της Μόσχας δεν μειωθούν δραματικά.
Ωστόσο, αναλυτές περιμένουν με αγωνία την αντίδραση της Ευρώπης στην απαίτηση Πούτιν για πληρωμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου σε ρούβλια. Αν το «όχι» της Γερμανίας και της Γαλλίας παραμείνει, τότε ή ο Πούτιν θα κλείσει την παροχή και ταυτόχρονα την εισροή χρημάτων ή θα υπαναχωρήσει της απαίτησής του.
Το κόστος των κυρώσεων
Και στις δύο περιπτώσεις, λένε οι αναλυτές, το ρούβλι θα υποχωρήσει, χωρίς, βέβαια, να μπορούν να εκτιμήσουν πόσο, δεδομένου ότι π.χ. το αμερικανικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο συνοδεύτηκε με αύξηση των εισαγωγών από την Ινδία, η οποία, μάλιστα, πετυχαίνει πλέον και καλύτερες τιμές απ’ ό,τι στο παρελθόν.
Ωστόσο, οι ίδιοι αναλυτες επισημαίνουν ότι η Ρωσία ήδη υποφέρει από τις κυρώσεις: Ρωσικές εταιρείες και ιδιώτες δεν έχουν τη δυνατότητα συναλλαγών σε δολάρια και ευρώ, ενώ οι περισσότερες ρωσικές τράπεζες έχουν αποκλειστεί από το SWIFT, με αποτέλεσμα να περιοριστούν οι οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές της Ρωσίας με τις δυτικές χώρες.
Μεγάλη ύφεση
Ταυτόχρονα, ο πληθωρισμός αυξάνεται διαρκώς (εκτιμάται ότι θα φτάσει το 23% σε ετήσια βάση) ροκανίζοντας εισοδήματα και υπομονή των Ρώσων πολιτών, ενώ για το 2022 εκτιμάται ότι το ΑΕΠ της Ρωσίας θα συρρικνωθεί κατά 10-15%, κάνοντας τη χώρα φτωχότερη και δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τους ελιγμούς του Πούτιν.
Και, φυσικά, ακόμα κι αν ο πόλεμος τελείωνε αύριο, οι κυρώσεις -το μεγαλύτερο μέρος τους, τουλάχιστον- θα παραμείνουν εν ισχύ, κάτι που σημαίνει δυσκολίες και για τα επόμενα χρόνια. Τονίζεται, δε, ότι από μόνο του το ρούβλι και η ανοδική πορεία του δείχνουν πολύ λίγα για το κόστος που η Ρωσία πληρώνει για τον πόλεμο στην Ουκρανία.


Πηγή: economico.gr