Μια άκρως… προκλητική, αλλά και ενδιαφέρουσα πρόταση, σχετικά με την αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ουκρανίας κατέθεσε το κόμμα του προέδρου της χώρας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις με τη Ρωσία.

Συμφωνία ασφαλείας και με τη Ρωσία

Συγκεκριμένα, το Κόμμα «Υπηρέτης του Λαού» κατέθεσε μια ιδιαίτερα… απρόβλεπτη εναλλακτική στην προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, προοπτική που στην παρούσα φάση μοιάζει απλώς αδύνατη. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, την ασφάλεια της χώρας θα εγγυούνται διά της υπογραφής τους οι ΗΠΑ, η Τουρκία και οι γειτονικές της χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία.

Το κόμμα αναφέρει ότι με μια τέτοια συμφωνία, η Ρωσία θα είχε τη νομική υποχρέωση να αναγνωρίζει την υπόσταση και ανεξαρτησία της Ουκρανίας και να μην απειλεί το λαό και την κυβέρνηση της χώρας. Βέβαια, ο εκπρόσωπος του κόμματος παραδέχεται ότι η πρόταση στην παρούσα φάση μοιάζει παράλογη, ωστόσο επισημαίνει ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει και συγκεκριμένα βήματα που οι εγγυητές θα κάνουν αν κάποιος την παραβιάσει.

Η πορεία είναι πολιτική

«Το ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμο να εντάξει για τα επόμενα τουλάχιστον 15 χρόνια την Ουκρανία στα μέλη του και το λέει καθαρά. Σε έναν δίκαιο πόλεμο δεν έχουμε καν υποστήριξη από τη συμμαχία, παρά μόνο από χωριστά κράτη. Καθώς είναι αδύνατο να γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ τα επόμενα χρόνια, δεν μπορούμε να περιοριστούμε στο Σύνταγμα (σ.σ. το οποίο αναφέρει ότι η χώρα επιδιώκει να γίνει μέλος της συμμαχίας) για να υπερασπίσουμε τη χώρα μας. Η πορεία είναι πολιτική – όχι όπλα, όχι αεροπλάνα, όχι κρατική προστασία», είπε ο εκπρόσωπος του «Υπηρέτη του Λαού».

Παράλληλα, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η Ουκρανία δεν θα δεχθεί την ανεξαρτητοποίηση της Κριμαίας και του Ντονμπάς, λέγοντας ότι «ακούμε τις απαιτήσεις της Ρωσίας να αναγνωρίσουμε τις αποκαλούμενες “λαϊκές δημοκρατίες” του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ και να αναγνωρίσουμε την κατοχή της Κριμαίας. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα το κάνουμε. Αλλά πρέπει να αποφασίσουμε τώρα πώς θα ρυθμιστούν οι ζωές των ανθρώπων σε αυτές τις περιοχές στο πλαίσιο του ενιαίου κράτους μας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr