Πόλεμος Ουκρανία

Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι -200.000 περισσότεροι σε σύγκριση με τη χθεσινή εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών- έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με νεότερη εκτίμηση της υπηρεσίας μετανάστευσης του ΟΗΕ.

Κατά τον ΟΗΕ, οι εκτοπισμένοι εντός Ουκρανίας ανέρχονται σε τουλάχιστον 1,85 εκατ.

Η ταχύτερα εξελισσόμενη προσφυγική κρίση από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι έχει κάνει λόγο για την πιο γρήγορα εξελισσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ίσως προκαλέσει την έξοδο ως και 10 εκατομμυρίων προσφύγων ακόμη.

Περίπου 4 εκατ. άνθρωποι ενδέχεται να καταφύγουν σε γειτονικές χώρες για να σωθούν από τις εχθροπραξίες, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ στη Νέα Υόρκη, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται απλά για μια αρχική εκτίμηση.

Ο μισός πληθυσμός του Κιέβου έχει εγκαταλείψει την πόλη

Ο μισός πληθυσμός του Κιέβου έχει εγκαταλείψει την πόλη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δήλωσε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο την Πέμπτη.

Πριν τη ρωσική εισβολή, το Κίεβο εκτιμάται πως είχε πληθυσμό περίπου 2,8 εκατ. κατοίκων.

Μηταράκης: Αεροσκάφη ή λεωφορεία στην Πολωνία για να παραλάβουν Ουκρανούς πρόσφυγες

Η χώρα μας θα στείλει αεροσκάφη ή λεωφορεία στην Πολωνία για να πάρει εθελοντικά πρόσφυγες μετά από αίτημα της Βαρσοβίας, τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μηταράκης τόνισε πως από την έναρξη της ρωσικής εισβολής έχουν φτάσει στη χώρα μας 7.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία. Λαμβάνουν σχεδόν αυτόματα 12μηνη άδεια παραμονής ενώ η είσοδό τους γίνεται χωρίς θεώρηση, μόνο με τα ουκρανικά τους διαβατήρια.

Όπως είπε, φιλοξενία έχουν ζητήσει γύρω στα 50 άτομα που βρίσκονται στη Σιντική Σερρών και σε κάποια διαμερίσματα.

Στο μεταξύ, τους πρώτους μαθητές από την Ουκρανία άρχισαν να υποδέχονται τα ελληνικά σχολεία. Παράλληλα, κάνοντας χρήση της κανονικής τους άδειας, έχουν επιστρέψει 21 εκπαιδευτικοί που ήταν αποσπασμένοι στην Ουκρανία και οι οποίοι πλέον θα συνδράμουν το έργο της ομαλής ένταξης των μαθητών από τη χώρα στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr