Το γεωπολιτικό παιχνίδι Πούτιν ανεβάζει τις τιμές του φυσικού αερίου

Σε μια προσπάθεια να αιτιολογήσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποδόθηκε νωρίτερα ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, επιχειρώντας να επιρρίψει την ευθύνη για την κλιμάκωση στο Κίεβο.

Στη διάρκεια συνάντησης με συνεργάτες του, ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι «θέλω να το πω αυτό για πρώτη φορά: στην αρχή της επιχείρησής μας στο Ντονμπάς, οι αρχές του Κιέβου, μέσω διαφόρων διαύλων, προκειμένου να αποφευχθεί η παράλογη αιματοχυσία, κλήθηκαν να μην εμπλακούν σε εχθροπραξίες, αλλά απλώς να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από το Ντονμπάς. Δεν ήθελαν. Λοιπόν, αυτή ήταν η απόφασή τους. Η Δύση είναι απάνθρωπη, καθώς περιφρονεί και αγνοεί τα χτυπήματα και τους νεκρούς στο Ντονμπάς. Όλος ο πλανήτης πληρώνει τις φιλοδοξίες της Δύσης».

«Η επιχείρηση προχωρά καλά»

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Πούτιν είπε: «Η επιχείρηση προχωρά καλά. Εξελίσσεται σε αυστηρή συμφωνία με τα προεγκεκριμένα σχέδια και θα ολοκληρωθεί». «Η παρουσία των στρατευμάτων μας κοντά στο Κίεβο, δεν σημαίνει πως θέλουμε να καταλάβουμε την Ουκρανία» συνέχισε ο Πούτιν.

Σχολιάζοντας τις δυτικές κυρώσεις, ο Πούτιν ανέφερε πως «η Δύση ενεργεί βάσει ενός μακρόχρονου σχεδιασμού, καθώς δεν θέλει μια ισχυρή και κυρίαρχη Ρωσία. Είναι προκαθορισμένες οι κινήσεις τους και θέλουν να “παγώσουν” τα αποθεματικά μας». Παρ’ όλα αυτά «η Ρωσία δεν θα ζήσει ποτέ σαν ένα εξαθλιωμένο και ταπεινωμένο κράτος. Στην πραγματικότητα, τέτοια βήματα αποσκοπούν στην επιδείνωση της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων, έχουν όλα τα σημάδια πολέμου με οικονομικά, πολιτικά και πληροφοριακά μέσα. Είναι ένα μεγάλο τεστ για εμάς, αλλά θα βγούμε πιο δυνατοί από αυτό» είπε.

Συζητάμε καθεστώς ουδετερότητας

Μιλώντας για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως η Ουκρανία δεν θα λειτουργήσει ποτέ ως βάση για να απειληθεί η Ρωσία. «Θα διασφαλίσουμε αξιόπιστα την ασφάλεια της Ρωσίας, του λαού μας και δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στην Ουκρανία να χρησιμεύσει ως εφαλτήριο για επιθετικές ενέργειες εναντίον της χώρας μας». Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει το θέμα του ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας, την αποστρατικοποίηση και την αποναζιστικοποίησή της.

Ο Πούτιν μίλησε και για την οικονομική κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα μετά την επιβολή κυρώσεων, υποσχόμενος, μάλιστα, αύξηση του βασικού μισθού, των επιδομάτων και των συντάξεων. «Κατανοώ ότι η αύξηση των τιμών επηρεάζει σοβαρά τα εισοδήματα των ανθρώπων. Επομένως, στο εγγύς μέλλον θα λάβουμε απόφαση να αυξήσουμε όλες τις κοινωνικές παροχές, συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων και των συντάξεων. Θα αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό, καθώς και τους μισθούς στο Δημόσιο» είπε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr