Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο «πόλεμος των εμβολίων», μετά τις ανακοινώσεις φαρμακοβιομηχανιών για καθυστερήσεις στις παραδόσεις των συμφωνηθεισών δόσεων στην Ε.Ε. και την αντίδραση της Κομισιόν, που άφησε να εννοηθεί ότι μελετά ακόμα και την απαγόρευση εξαγωγών.

Συγκεκριμένα η σουηδοβρετανική AstraZeneca, που δέχθηκε τα περισσότερα πυρά, πέρασε στην αντεπίθεση μέσω συνέντευξης του CEO της, Pascal Soriot στην ιταλική La Repubblica και άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Η Ε.Ε. να αναλάβει τις ευθύνες της

Ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας καλεί την Ε.Ε. να αναλάβει τις ευθύνες της για τις καθυστερήσεις στην εκστρατεία εμβολιασμού, ενώ σημειώνει ότι η Κομισιόν καθυστέρησε τη σύναψη συμφωνίας με την AstraZeneca κατά τρεις μήνες σε σχέση με τη Βρετανία.

Το απόγευμα αναμένεται τηλεδιάσκεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τη διοίκηση της εταιρείας, όπου οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα ζητήσουν “κομβικής σημασίας στοιχεία” για το πόσα εμβόλια μπορεί να παραδώσει η εταιρεία στην ΕΕ μέσα στο α’ εξάμηνο του 2021.

Συμφωνία «βέλτιστης προσπάθειας»

Όπως τονίζει στη συνέντευξή του ο κ. Soriot, η Astra έχει συνάψει συμφωνία “βέλτιστης προσπάθειας” με την ΕΕ, στην οποία δεν προσδιορίζεται ακριβής ποσότητα δόσεων εμβολίων, λόγω του γεγονότος ότι η ΕΕ επέμενε να λάβει τις δόσεις ακριβώς στον ίδιο χρόνο με τη Βρετανία, παρά το γεγονός ότι υπέγραψε συμφωνία με την εταιρεία με τρεις μήνες καθυστέρηση σε σχέση με το Λονδίνο.

Η ΕΕ έχει αντιτείνει ότι έχει πληρώσει προκαταβολή ύψους 336 εκατ. ευρώ στην εταιρεία και ζητεί εξηγήσεις για την διαφαινόμενη καθυστέρηση.

Δώστε μας την άδεια

Ο P. Soriot προσθέτει ότι, μόλις η ΕΕ δώσει τη ρυθμιστική της έγκριση για το εμβόλιο των AstraZeneca και Πανεπιστημίου της Οξφόρδης – η οποία αναμένεται εντός των επόμενων ημερών – η εταιρεία θα στείλει αμέσως 3 εκατ. δόσεις, με στόχο αυτές να φθάσουν τα 17 εκατομμύρια μέσα στον Φεβρουάριο.

Οι δόσεις αναμένεται να διευκολύνουν την εμβολιαστική εκστρατεία στην ΕΕ, η οποία μέχρι στιγμής διεξάγεται με τα δύο εγκεκριμένα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna, έχοντας όμως μείνει πίσω σε ρυθμό τόσο σε σχέση με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό των Βρυξελλών.

Οι κυβερνήσεις βρίσκονται υπό πίεση

“Οι κυβερνήσεις βρίσκονται υπό πίεση”, τόνισε ο Soriot. “Όλοι μας αντιδρούμε κάπως και πιο έντονα ή συναισθηματικά γι’ αυτά που μας συμβαίνουν αυτό το διάστημα. Το κατανοώ, δεδομένου ότι η Κομισιόν τρέχει όλη αυτή τη διαδικασία για το σύνολο της Ευρώπης”.

Η τηλεδιάσκεψη ΕΕ – AstraZeneca θα λάβει χώρα στις 7.30 το βράδυ ώρα Ελλάδος. “Θα ήθελα να τα πάμε καλύτερα; Προφανώς. Όμως, ξέρετε, εάν παραδώσουμε μέσα στον Φεβρουάριο τους αριθμούς εμβολίων που σχεδιάζουμε, δεν θα πρόκειται για μικρό αριθμό. Μιλούμε για εκατομμύρια δόσεις” εξήγησε ο Soriot.

Πηγή: economico.gr