Την αμηχανία της Ουάσινγκτον μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώνεται για τους αμάχους στη Γάζα, την ώρα που το Ισραήλ συνεχίζει την στρατιωτική επιχείρηση κατά της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα αποτύπωσαν οι απαντήσεις των κορυφαίων στελεχών των μυστικών υπηρεσιών της κυβέρνησης Μπάιντεν στη διάρκεια κατάθεσής τους ενώπιον της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκαν σχετικά από τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή του Άρκανσο, Τομ Κότον, οι αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας δεν φάνηκαν να μπορούν να δώσουν μια ξεκάθαρη απάντηση, αν πιστεύουν ότι το Ισραήλ συμμετέχει στη συστηματική καταστροφή του παλαιστινιακού λαού, αν και φαίνεται ότι στηρίζουν πρωτοβουλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, όπως φάνηκε από τις απαντήσεις τους.

Κατά τη διάρκεια της ετήσιας ακρόασης της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας για τις Παγκόσμιες Απειλές – η οποία διακόπηκε αρκετές φορές από διαδηλωτές που διαδήλωναν υπέρ της κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς – ο Κότον ρώτησε τόσο τον διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς όσο και τη διευθύντρια των Εθνικών Πληροφοριών Άβριλ Χέινς αν το Ισραήλ “εξοντώνει” τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Αμηχανία

Κάποια από τα μέλη του ακροατηρίου μας σας κατηγορούν για αρκετά σοβαρή συμπεριφορά“, είπε ο Κότον, αναφερόμενος στους διαδηλωτές. “Θέλω να σας δώσω την ευκαιρία να απαντήσετε σε όσα ειπώθηκαν“, συνέχισε. “Εξοντώνει το Ισραήλ τον παλαιστινιακό λαό;“. Ο Μπιλ Μπερνς, εμφανώς αμήχανα, απάντησε ότι “νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί αθώοι πολίτες στη Γάζα που βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση αυτή τη στιγμή“, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν επίσης όμηροι σε “απελπιστικές συνθήκες“.

Όταν τον πίεσε ο Κότον, ο Μπερνς είπε “όχι” και δήλωσε ότι κατανοεί την ανάγκη του Ισραήλ να απαντήσει στην τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Όμως, είπε, “νομίζω ότι πρέπει επίσης να έχουμε κατά νου το τεράστιο κόστος που αυτό έχει επιφέρει σε αθώους πολίτες στη Γάζα“. Ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής έστρεψε στη συνέχεια την ερώτηση προς τη Χέινς, ζητώντας τη γνώμη της. “Πραγματικά δεν έχω τίποτα να προσθέσω σε αυτά που είπε ο διευθυντής Μπερνς“, εξήγησε, προσθέτοντας ότι υποστηρίζει πλήρως την απάντησή του.

Ζήτημα κατάπαυσης του πυρός

Όταν στη συνέχεια ο Κότον ρώτησε τον Μπερνς αν το Ισραήλ οδηγεί παιδιά στη λιμοκτονία, όπως ισχυρίζονται οι διαδηλωτές, ο διευθυντής της CIA είπε: “Νομίζω ότι η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν παιδιά που λιμοκτονούν“. Ο γερουσιαστής τον πίεσε ως προς το αν αυτό οφείλεται στο Ισραήλ, στο οποίο ο Μπερνς δεν απάντησε. “Πεθαίνουν της πείνας“, επανέλαβε ο διευθυντής της CIA, ωστόσο συμπλήρωσε ότι “υποσιτίζονται λόγω του γεγονότος ότι η ανθρωπιστική βοήθεια δεν μπορεί να φτάσει σε αυτούς. Είναι πολύ δύσκολο να διανεμηθεί αποτελεσματικά η ανθρωπιστική βοήθεια αν δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός“.

Αναλυτές θεωρούν ότι η δήλωση αυτή του Μπερνς, που εκπροσωπεί τις ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για την παύση των μαχών και την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων, ήταν μια από τις πιο ισχυρές υπέρ της κατάπαυσης του πυρός που έχει γίνει από Αμερικανό αξιωματούχο. Από την πλευρά του, ο Κότον δήλωσε για τα πρακτικά ότι δεν πιστεύει ότι το Ισραήλ ή οποιοσδήποτε από τους εκπροσώπους των μυστικών υπηρεσιών είτε “εξοντώνει τον παλαιστινιακό λαό είτε προκαλεί λιμό στα παιδιά των Παλαιστινίων“. Ο γερουσιαστής δήλωσε ότι ήταν “απογοητευμένος” από τις απαντήσεις τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr