Λωρίδα της Γάζας - Καταστροφή

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι εναντίον του εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας σε μια άλλη χώρα, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος της χώρας για ανθρωπιστικές υποθέσεις στη Μέση Ανατολή, Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, στο δίκτυο al-Jadeed του Λιβάνου.

Απορρίπτει και η ΕΕ

Ο Σάτερφιλντ είπε πως στους κατοίκους της Γάζας που εκτοπίστηκαν προς το νότιο τμήμα της Λωρίδας από τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού «πρέπει να επιτραπεί να επιστρέψουν στα σπίτια τους στον βορρά το ταχύτερο δυνατό». Συμπλήρωσε πως οι ΗΠΑ «θέλουν να δουν το Ισραήλ να επιτύχει στην εκστρατεία του» και προειδοποίησε τη φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου να σταματήσει τα πυραυλικά χτυπήματα στο Ισραήλ αν θέλει να αποτρέψει μια κλιμάκωση.

Πριν από μερικές ημέρες, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά από συνάντησή της με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι στο Κάιρο τον ευχαρίστησε για τον ρόλο της Αιγύπτου στην παροχή και την διευκόλυνση της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους ευάλωτους Παλαιστίνιους και τόνισε ότι «συμφωνούμε επί της αρχής για τον μη εκτοπισμό των Παλαιστινίων και για έναν πολιτικό ορίζοντα που θα βασίζεται στην λύση των δύο κρατών».

«Εθελούσια μετεγκατάσταση»

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι Ισραηλινή υπουργός είχε υποστηρίξει – προ ημερών – ανοικτά «την εθελούσια μετεγκατάσταση» των Παλαιστινίων εκτός Γάζας. Η υπουργός Πληροφοριών του Ισραήλ Γκίλα Γκάμλιελ είχε καλέσει τη διεθνή κοινότητα «να προωθήσει την εθελούσια μετεγκατάσταση» των Παλαιστινίων «εκτός της Λωρίδας της Γάζας», «αντί να στείλει χρήματα για την ανοικοδόμηση» του παλαιστινιακού θύλακα που σφυροκοπείται από το Ισραήλ.

Σε κείμενο που είχε δημοσιευτεί στην Jerusalem Post, η Γκίλα Γκάμλιελ, μέλος του κόμματος Λικούντ του Μπενιαμίν Νετανιάχου, είχε προτείνει «την προώθηση της εθελούσιας μετεγκατάστασης των Παλαιστινίων της Γάζας εκτός της Λωρίδας της Γάζας, για ανθρωπιστικούς λόγους» και στο μεταξύ είχε επιτεθεί κατά της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες την UNRWA.

Εποικισμοί και σχέδια

Σημειώνεται ότι στην κυβέρνηση συνεργασίας του Ισραήλ υπό τον Νετανιάχου συμμετέχουν και ακροδεξιά κόμματα, στις πλατφόρμες των οποίων συμπεριλαμβάνονται σχέδια για πλήρη εκδίωξη των Παλαιστινίων, τόσο από τη Λωρίδα της Γάζας, όσο και από τη Δυτική Όχθη, προωθόντας επιθετικά -και συχνά βίαια- προγράμματα εποικισμών και καταστροφές περιουσιών Παλαιστινίων που βρίσκονται ειδικά στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Όχθης, που τελεί υπό τον έλεγχο της Φατάχ.

Το φως της δημοσιότητας έχουν δει έγγραφα σχετικά με σχέδια μετεγκατάστασης των Παλαιστινίων της Γάζας στην Αίγυπτο, ενδεχόμενο που το Κάιρο έχει απορρίψει χωρίς δεύτερη κουβέντα. Επίσης, άλλοι πολιτικοί στο Ισραήλ έχουν μιλήσει για… διασπορά των Παλαιστινίων σε διάφορες χώρες, προωθώντας την ιδέα ενός αμιγώς εβραϊκού Ισραήλ. Οι δηλώσεις αυτές έχουν αντιμετωπιστεί απολύτως αρνητικά από τη διεθνή κοινότητα και έχουν απορριφθεί από τους πάντες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

div style=”margin-bottom: 40px” id=”sas_80652″>

Πηγή: economico.gr