Μπέντζαμιν Νετανιάχου - Συμφωνία για απελευθέρωση ομήρων

Σε πλήρη εξέλιξη φαίνεται ότι βρίσκεται το θρίλερ των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για την απελευθέρωση ομήρων που είχαν απαχθεί κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο ζήτημα αυτό, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε ότι σημειώνεται πρόοδος όσον αφορά την απελευθέρωσή τους. «Κάνουμε πρόοδο. Δεν νομίζω ότι αξίζει να πούμε πολλά, ούτε καν αυτή τη στιγμή, αλλά ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξουν καλά νέα», δήλωσε στους εφέδρους σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του. Σύμφωνα με τη Haaretz, η ισραηλινη κυβέρνηση θα συνεδριάσει την Τρίτη στις 20:00 για να εγκρίνει το σχέδιο συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων.

Ο ρόλος του Κατάρ

Στο μεταξύ, το Ισραήλ συμφώνησε να απέχει για έξι ώρες σε κάθε μία από τις ημέρες της εκεχειρίας από την πτήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών, όπως δήλωσε πηγή στο αμερικανικό δίκτυο CNN. Σύμφωνα με την πηγή, πρόκειται για απαίτηση της Χαμάς, την οποία το Ισραήλ αρνούνταν μέχρι πρότινος. Από την άλλη, στα «πρόθυρα ολοκλήρωσης» βαδίζουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για την απελευθέρωση ομήρων, σύμφωνα με αξιωματούχο που έχει γνώση όσων εξελίσσονται με τη μεσολάβηση του Κατάρ.

«Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο, πλησιάζουμε στο σημείο να ανακοινώσουμε κατάπαυση του πυρός» πρόσθεσε. Ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει πως οι λεπτομέρειες που έχουν δημοσιευθεί μέχρι στιγμής, δεν αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια τις επί μέρους συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί μεταξύ των μερών. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Κατάρ αναμένεται να δημοσιεύσει το περίγραμμα της διαφαινόμενης συμφωνίας αργότερα την Τρίτη. Παράλληλα, πηγές από τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ επιβεβαίωσαν στο Γαλλικόι Πρακτορείο ότι οι δύο οργανώσεις έχουν συμφωνήσει με τους όρους που έχουν προταθεί.

Συνάντηση με συγγενείς

Στο μεταξύ, ρόλο για την επίσπευση των διαπραγματεύσεων, φαίνεται πως έπαιξε, σύμφωνα με τη Haaretz, το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντήθηκε χθες το βράδυ για πρώτη φορά μετά από εβδομάδες με μια μεγάλη ομάδα εκπροσώπων των οικογενειών των απαχθέντων – μια κίνηση που μπορεί να σηματοδοτήσει την αρχή μιας αλλαγής στην εν εξελίξει τραγωδία. Σημειώνεται ότι στο Ισραήλ έχουν γίνει διαδηλώσεις σε βάρος του Νετανιάχου, ο οποίος κατηγορείται ότι δεν έχει δώσει τη δέουσα προσοχή στο ζήτημα των ομήρων.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες το βράδυ ότι ελπίζει τα δύο μέρη να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τη συμφωνία σύντομα. Νωρίς το πρωί, ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, δήλωσε στο Reuters ότι «πλησιάζουμε όλο και πιο κοντά σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός», προσθέτοντας ότι έδωσε την απάντησή του για το θέμα αυτό στο Κατάρ. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση συμφωνίας προβλέπει την απελευθέρωση 50 Ισραηλινών ομήρων – κυρίως γυναικών και παιδιών – με αντίστοιχη απελευθέρωση από τη Ισραήλ 150 κρατουμένων Παλαιστινίων και κάποιες μέρες εκεχειρίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

div style=”margin-bottom: 40px” id=”sas_80652″>

Πηγή: economico.gr