Την ώρα που συνεχίζεται ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, ο Ισραηλινός πρόεδρος, Ισαάκ Χέρτσογκ, δήλωσε σε μια ομάδα πρεσβευτών από 80 χώρες, ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο για μια δεύτερη παύση στις μάχες με αντάλλαγμα την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων.

Η επταήμερη παύση τον περασμένο μήνα επέτρεψε την επιστροφή περίπου 105 ομήρων. Ο Χέρτζογκ ενημέρωσε τους απεσταλμένους για τον πόλεμο στη Γάζα, δίνοντας έμφαση στην ανθρωπιστική προσπάθεια του Ισραήλ, ανέφερε το γραφείο της προεδρίας του Ισραήλ σε ανακοίνωσή του, προτρέποντας τους διεθνείς οργανισμούς να κάνουν περισσότερα για να διευκολύνουν την παράδοση βοήθειας στη Γάζα.

«Μπορώ να επαναλάβω το γεγονός ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο για άλλη μια ανθρωπιστική παύση και πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια προκειμένου να καταστεί δυνατή η απελευθέρωση των ομήρων. Και η ευθύνη ανήκει πλήρως στον Σινγουάρ και στην ηγεσία της Χαμάς», τόνισε ο Χέρτζογκ στους πρεσβευτές, σε μια προσπάθεια να ανταποκριθεί σε ένα διαρκώς αυξανόμενο διεθνές κύμα συμπαράστασης προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Κόντρα με ΟΗΕ

«Το ποσό της ανθρωπιστικής βοήθειας μπορεί να τριπλασιαστεί άμεσα», υποστήριξε, λέγοντας ότι το Ισραήλ επιθεωρεί εκατοντάδες φορτηγά στο πέρασμα Νιτζάνα κάθε μέρα, αλλά ότι οι υπηρεσίες του ΟΗΕ και άλλοι εταίροι στο έδαφος απέτυχαν να συμβαδίσουν, με αποτέλεσμα την είσοδο μόλις 125 έως 100 φορτηγών την ημέρα. «Ο πρόεδρος σημείωσε ότι το Ισραήλ δεν βρίσκεται σε πόλεμο με τον παλαιστινιακό λαό, αλλά με την Χαμάς», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο ΟΗΕ αντέκρουσε τον ισχυρισμό του Χέρτζογκ, λέγοντας ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν καταστήσει πολύ δύσκολη την ασφαλή παράδοση της βοήθειας. Οι ΗΠΑ υποστήριξαν ότι το σημείο συμφόρησης οφειλόταν στην άρνηση του Ισραήλ να ανοίξει ξανά το πέρασμα Kerem Shalom. Το Ισραήλ άνοιξε αυτό το πέρασμα για την Κυριακή και σχεδόν 200 φορτηγά βοήθειας εισήλθαν στη Γάζα για πρώτη φορά μετά την εκεχειρία.

Αρνείται η Χαμάς

Από την πλευρά της, πάντως, η Χαμάς απορρίπτει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με αντικείμενο την ανταλλαγή των ομήρων όσο συνεχίζεται ο πόλεμος με το Ισραήλ, όμως είναι ανοιχτή σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία για τον τερματισμό του, ανέφερε ένα υψηλόβαθμο στέλεχός της σήμερα. «Επαναλαμβάνουμε τη θέση μας, ότι απορρίπτουμε κατηγορηματικά τη διεξαγωγή οποιασδήποτε μορφής διαπραγμάτευσης για την ανταλλαγή κρατουμένων όσο συνεχίζεται ο πόλεμος γενοκτονίας του Ισραήλ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μπάσεμ Ναΐμ.

«Είμαστε ωστόσο ανοιχτοί σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία που συμβάλλει στον τερματισμό της επίθεσης στον λαό μας και το άνοιγμα των διαβάσεων για την εισαγωγή βοήθειας και την παροχή ανακούφισης στον παλαιστινιακό λαό», πρόσθεσε. Οι παρεμβάσεις αυτές έρχονται μετά την αποκάλυψη ότι Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν τρεις από τους ομήρους, παρότι εκείνοι κρατούσαν λευκή σημαία, αυξάνοντας δραματικά την πίεση στην κυβέρνηση του Ισραήλ να επιχειρήσει να διασώσει όσους ομήρους παραμένουν ζωντανοί μέσα στην κόλαση της Γάζας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr