Η πλειοψηφία των Αμερικανών αποδοκιμάζει πλέον τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, με την υποστήριξη να πέφτει από το 50% τον Νοέμβριο στο 36% αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Gallup. Ο αριθμός όσων αποδοκιμάζουν αυξήθηκε από 45% τον Νοέμβριο σε 55% τον Μάρτιο. Περίπου το 9% των ερωτηθέντων στην τελευταία δημοσκόπηση της Gallup δεν έχουν γνώμη για το θέμα. Αλλά η στάση έναντι του πολέμου του Ισραήλ εμφανίζεται διχασμένη κατά μήκος των κομματικών γραμμών, με το 64% των Ρεπουμπλικάνων να υποστηρίζει τη στρατιωτική δράση στη Γάζα, σε σύγκριση με μόλις το 18% των Δημοκρατικών.

Μείωση της υποστήριξης στο Ισραήλ

Παρόλα αυτά, τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι είδαν μείωση της υποστήριξης από τον Νοέμβριο, όταν το 71% των Ρεπουμπλικάνων και το 36% των Δημοκρατικών υποστήριζαν τον πόλεμο του Ισραήλ. Μεταξύ των ανεξάρτητων, η υποστήριξη για τη στρατιωτική δράση του Ισραήλ στη Γάζα μειώθηκε από 47% σε 29% στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Οι διαδηλώσεις που ζητούν κατάπαυση του πυρός και προστασία των ζωών των Παλαιστινίων έχουν γίνει κοινός τόπος σε όλες τις ΗΠΑ, ενώ άλλοι λένε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί εναντίον της Χαμάς, η οποία εισέβαλε στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας περισσότερους από 1.100 ανθρώπους και παίρνοντας περίπου 250 ομήρους, με τους 100 να πιστεύεται ότι είναι ακόμη ζωντανοί υπό κράτηση στη Γάζα.

Χωρίς ορατό τέλος

Όμως ο σχεδόν εξάμηνος πόλεμος δεν φαίνεται να έχει ορατό τέλος, ακόμη και όταν περισσότεροι από 32.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν για λιμό στη βόρεια Γάζα. Οι Δημοκρατικοί εξοργίζονται με τον απολογισμό των νεκρών και την ανθρωπιστική κρίση, ιδίως με τους Αραβοαμερικανούς και τους νέους ψηφοφόρους που υπόσχονται ψήφο διαμαρτυρίας στις κάλπες του Νοεμβρίου.

Περίπου το 13% των Δημοκρατικών στις προκριματικές εκλογές για το Μίσιγκαν, μια πολιτεία-κλειδί για τη μάχη τον Νοέμβριο, ψήφισαν “αδέσμευτοι” αντί για τον πρόεδρο Μπάιντεν. Ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Δημοκρατικός Τσακ Σούμερ ζήτησε προ ημερών νέες εκλογές στο Ισραήλ, καθώς κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου ότι είναι “πρόθυμος να ανεχθεί τον φόρο αίματος των αμάχων στη Γάζα“.

Οι προσπάθειες Μπάιντεν

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να διοχετεύσει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ενώ παράλληλα τηρεί πιο σκληρή στάση απέναντι στον πόλεμο, απέχοντας αυτή την εβδομάδα από ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που ζητούσε την άμεση κατάπαυση του πυρός για τις επόμενες δύο εβδομάδες και την απελευθέρωση των ομήρων. Ο Νετανιάχου ακύρωσε μια αντιπροσωπεία στην Ουάσιγκτον μετά την ψηφοφορία.

Ο Μπάιντεν και μέλη του υπουργικού του συμβουλίου πιέζουν επίσης το Ισραήλ να επανεξετάσει μια χερσαία επιχείρηση στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι βρίσκουν καταφύγιο. Η Gallup διενήργησε δημοσκόπηση σε τυχαίο δείγμα 1.016 ενηλίκων που είναι 18 ετών και άνω και ζουν στις ΗΠΑ μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων από 1-20 Μαρτίου και η έρευνα έχει περιθώριο σφάλματος 4 ποσοστιαίων μονάδων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr