Σε πορεία μετωπικής σύγκρουσης βρίσκεται πλέον η ΕΕ με την Πολωνία, καθώς οι Βρυξέλλες έχασαν την υπομονή τους με τη Βαρσοβία και κίνησαν διαδικασία κυρώσεων σε βάρος της.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκκίνησε διαδικασία επί παραβάσει για την Πολωνία έπειτα από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας που αμφισβήτησε την αρχή της υπεροχής του ευρωπαϊκού έναντι των εθνικών δικαίων.

Ζήτημα αμεροληψίας

«Θεωρούμε ότι αυτή η απόφαση παραβίασε τις γενικές αρχές της αυτονομίας, της υπεροχής, της αποτελεσματικότητας και της ενιαίας εφαρμογής του δικαίου στην Ένωση, καθώς και τις δεσμευτικές αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θεωρούμε επίσης ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο (σ.σ. στην Πολωνία) δεν ανταποκρίνεται πλέον στις απαιτήσεις ενός ανεξάρτητου και αμερόληπτου σύμφωνα με τον νόμο δικαστηρίου, όπως απαιτεί η συνθήκη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι.

Σε μια πρώτη αντίδραση της Βαρσοβίας, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με την άποψη της Κομισιόν και ότι απορρίπτει τις κατηγορίες για πολιτικοποίησή του, αντιδρώντας στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκκίνηση διαδικασίας επί παραβάσει κατά της χώρας του.

Η σύγκρουση

Σημειώνεται ότι η Πολωνία έχει επανειλημμένως καταδικασθεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η σύγκρουση κλιμακώθηκε μετά την απόφαση του πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου τον Ιούλιο, το οποίο έκρινε ότι οι αποφάσεις του Δικαστηρίου της ΕΕ σχετικά με τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις είναι αντίθετες με το πολωνικό Σύνταγμα.

Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών «χτύπησε κόκκινο» στις 7 Οκτωβρίου, όταν το πολωνικό Συνταγματικό Δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγε ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, αμφισβήτησε την υπεροχή του ευρωπαϊκού δικαίου κρίνοντας ότι ορισμένα άρθρα των συνθηκών της ΕΕ αντιβαίνουν στο πολωνικό Σύνταγμα.

Το «επίκεντρο» του προβλήματος

Στον πυρήνα της σύγκρουσης ΕΕ-Πολωνίας βρίσκονται οι δικαστικές μεταρρυθμίσεις στην Πολωνία που είχαν ως αποτέλεσμα την άρνηση της Κομισιόν να εκταμιεύσει τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης που αντιστοιχούν στην Πολωνία, καθώς θεωρεί ότι τίθεται θέμα διάκρισης των εξουσιών και κράτους δικαίου.

Η Επιτροπή απαιτεί να σταματήσουν οι δραστηριότητες του πειθαρχικού οργάνου των πολωνών δικαστών που έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο της δικαστικής μεταρρύθμισης, κατ΄εφαρμογήν σχετικής απόφασης του Δικαστηρίου της ΕΕ, που προσάπτει στην λειτουργία του οργάνου έλλειψη ανεξαρτησίας απέναντι στην πολιτική εξουσία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr