Σεμπάστιαν Κούρτς

Μία εξαιρετικά σκληρή επίθεση στον Αυστριακό Καγκελάριο Σεμπάστιαν Κούρτς εξαπολύει η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα Politico, με τον τίτλο «Από πολιτικό «παιδί-θαύμα”, απατεώνας»!

Στο επίκεντρο του μεγαλύτερου σκανδάλου διαφθοράς 

«Εγινε ηγέτης της Αυστρίας σε ηλικία μόλις 31 ετών καλλιεργώντας μια νεανική, όμορφη εικόνα που άρεσε σε μικρούς και μεγάλους, αλλά σήμερα βρίσκεται στο επίκεντρο του μεγαλύτερου σκανδάλου διαφθοράς “Ibizagate” που κατακλύζει την πολιτική τάξη της χώρας», γράφει η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα.

Το σκάνδαλο “Ibizagate” είχε ξεσπάσει το 2019 όταν ο τότε ακροδεξιός αντιπρόεδρος της κυβέρνησής Κουρτς, Χανς Κρίστιαν Στράχε, στη διάρκεια διακοπών του στην Ιμπιζα, είχε βιντεοσκοπηθεί να δηλώνει ότι είχε δωροδοκηθεί από έναν Ρώσο ολιγάρχη.

Το σκάνδαλο αυτό οδήγησε σε πτώση την συγκυβέρνηση του κεντροδεξιού κόμματος του Κουρτς με την ακροδεξιά.

Στις εκλογές που ακολούθησαν όμως ο Κουρτς αναδείχτηκε και πάλι πρώτη δύναμη και προχώρησε σε συγκυβέρνηση με τους Πράσινους.

Ασκώντας φυσικά, νεοφιλελεύθερη πολιτική με λίγο «πράσινο» χρώμα…

Η ψευδορκία Κούρτς ενώπιον Κοινοβουλευτικής Επιτροπής

Τι συνέβη τώρα; Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας για το σκάνδαλο “Ibizagate” και την πολιτική διαφθορά στην Αυστρία, αποκαλύφθηκε ότι ο Κούρτς είχε ψευδορκήσει ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Ειχε πει ψέματα ότι ουδεμία σχέση είχε με τον διορισμό ενός κομματικού του φίλου, του Τόμας Σμιντ στη δημόσια εταιρεία χαρτοφυλακίου στην εταιρεία του δημοσίου, Öbag.

Πρόκειται για μια κρατική εταιρεία που διαθέτει περιουσιακά στοιχεία ύψους 26 δισεκατομμυρίων ευρώ και διαχειρίζεται τη συμμετοχή του δημοσίου σε μεγάλες εισηγμένες εταιρείες.

Ο Κουρτς δεν δίστασε να δηλώσει ενόρκως πως δεν παρενέβη για να διοριστεί ο φίλος του στη δημόσια επιχείρηση Öbag. Μόνο που στη συνέχεια δόθηκαν στη δημοσιότητα δεκάδες γραπτά μηνύματα, που κατέδειξαν ότι όχι μόνο γνώριζε την υπόθεση, αλλά και είχε μεσολαβήσει για τον διορισμό.

“Παίρνεις ό,τι θέλεις, ούτως ή άλλως”

“Παίρνεις ό, τι θέλεις ούτως ή άλλως!», έγραψε ο αυστριακός καγκελάριος στον Τόμας Σμιντ, συνοδεύοντας το μήνυμά του με στοργικά emoji ,για να δείξει τη στήριξή του. «Αγαπώ τον καγκελάριο μου!» ,ήταν η απάντηση του Σμιντ.

Η εισαγγελία της Βιέννης αξιολόγησε αυτά και άλλα μηνύματα και σε ένα πόρισμα 58 σελίδων κατέληξε σε ένα σαφές συμπέρασμα: Ο Κουρτς σε τέσσερις περιπτώσεις, είπε ενόρκως ψέματα.

Ο αυστριακός καγκελάριος , με την αλαζονεία που τον διακατέχει, δεν δίστασε πάντως να επιτεθεί στους δικαστές και να παρουσιάσει τον εαυτό του ως «το θύμα μιας σκευωρίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που προσπάθησαν να τον παγιδεύσουν» , για να εκπέσει του αξιώματός του. Ανενδοίαστα ,υποστήριξε μάλιστα ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, ακόμη και αν βρεθεί υπόδικος.

Καμπανάκι από την πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών 

H πρόεδρος της ένωσης δικαστών της Αυστρίας, Σαμπίν Ματέτζκα, προειδοποίησε τον καγκελάριο και το κόμμα του να σταματήσουν τις συνεχείς επιθέσεις στο δικαστικό σώμα.

«Οι κορυφαίοι πολιτικοί θα πρέπει να παραμένουν αντικειμενικοί, ακόμη και αν διερευνώνται από τη δικαιοσύνη» τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών.

Δυστυχώς ,όμως, «το “παιδί θαύμα” της αυστριακής πολιτικής, ένα είδος Μακρόν σε νεότερη έκδοση, είναι έτοιμο να κάνει οτιδήποτε για να φτάσει στην κορυφή, ανατρέποντας τους «ξεπερασμένους» κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού» γράφει με μπόλικη δόση ειρωνείας η γαλλική L`Hummanite.

«Από θεραπευτής … τσαρλατάνος»

«Ο Σεμπάστιαν Κούρτς σε σταυροδρόμι: Από θεραπευτής , τσαρλατάνος;» διερωτάται η γερμανική Suddeutcshe Zeitung και προσθέτει:

«Ο Κούρτς ξεκίνησε ως θεραπευτής που ήθελε να δώσει νέα ζωή σε ένα άρρωστο σύστημα, αλλά τώρα αντιμετωπίζει κατηγορίες για ψευδορκία. Και αντί να παραδεχτεί το λάθος του, ο Καγκελάριος χτυπά άγρια, βλάπτοντας τους θεσμούς του κράτους. Πρέπει να αποφασίσει: θέλει να τηρήσει την υπόσχεσή του ή να καταλήξει ως τσαρλατάνος;», σημειώνει η Suddeutcshe.

«Όσοι έχουν καταδικαστεί για ψευδορκία κινδυνεύουν με ποινή φυλάκισης έως τριών ετών , αν και είναι πολύ πιθανό ο Κούρτς να μην φτάσει ποτέ σε δίκη ή να του επιβληθεί ποινή», γράφει η αυστριακή εφημερίδα Die Presse, προσθέτοντας όμως με έμφαση:

«Σε κάθε περίπτωση ,βλέπουμε μια επικίνδυνη κατάπτωση για έναν Καγκελάριο ο οποίος, όταν έφτασε στην κορυφή, είχε υποσχεθεί αλλαγή ρυθμού τόσο στην μορφή όσο και στην ουσία , σε σύγκριση με τους προηγούμενους Αυστριακούς πολιτικούς. Κρίμα που δεν το κατάφερε ποτέ».

O εφιάλτης του Κούρτς 

Ο εφιάλτης για τον Κουρτς δεν σταματά όμως εδώ: Οι κατηγορίες για ψευδορκία είναι το τελευταίο κομμάτι μιας ευρύτερης έρευνας σχετικά με τη χρηματοδότηση του Αυστριακού καγκελαρίου από μερικές εταιρείες τυχερών παιχνιδιών, όπως η Novomatic και το Casinos Austria.

Ενας από τους κύριους ύποπτους είναι ο κεντροδεξιός Υπουργός Οικονομικών Γκέρνοτ Μπλιούμελ, που επίσης ερευνάται για διαφθορά και εκβιασμούς. Σ

ύμφωνα με δημοσιεύματα αυστριακών εφημερίδων ,τόσο η Καγκελαρία, όσο και ο Μπλιούμελ , προσπάθησαν μάλιστα να παρεμποδίσουν την έρευνα μέχρι την τελευταία στιγμή.

Ο Κούρτς είχε κατορθώσει να μην εμπλακεί στο λεγόμενο σκάνδαλο “Ibizagate” το 2019 , που ο τότε ακροδεξιός αντιπρόεδρος της κυβέρνησής του, Χανς Κρίστιαν Στράχε ,στη διάρκεια διακοπών του στην Ιμπιζα, είχε βιντεοσκοπηθεί να δηλώνει ότι δωροδοκηθεί από έναν Ρώσο ολιγάρχη.

Το σκάνδαλο αυτό οδήγησε σε πτώση την συγκυβέρνηση του κεντροδεξιού κόμματος του Κουρτς με την ακροδεξιά. Στις εκλογές που ακολούθησαν όμως ο Κουρτς αναδείχτηκε και πάλι πρώτη δύναμη και προχώρησε σε συγκυβέρνηση με τους Πράσινους. Ασκώντας φυσικά, νεοφιλελεύθερη πολιτική με λίγο «πράσινο» χρώμα…

Ο «αγαπημένος γαμπρός» του έθνους και ο ολιγάρχης

Πλήγμα στην εικόνα του «καλού παιδιού», αποτέλεσε επίσης η αποκάλυψη ότι ο Κουρτς επιστρέφοντας πρόσφατα από επίσκεψή του στο Ισραήλ, χρησιμοποίησε το ιδιωτικό τζέτ του Ουκρανού ολιγάρχη, Ντμίτρο Φιρτάς.

Ο ολιγάρχης καταζητείται στην Ουκρανία και έχει ουσιαστικά βρει καταφύγιο στη Βιέννη, έχοντας δημιουργήσει σημαντικούς δεσμούς με ισχυρά πολιτικά πρόσωπα στην Αυστρία.

Με αυτά και μ` αυτά «το Χρυσό Αγόρι της αυστριακής πολιτικής, που ήταν κάποτε σημείο αναφοράς στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ο άνεμος φαίνεται να έχει αλλάξει ξαφνικά» ,σημειώνει η Suddeutcshe Zeitung και προσθέτει:

«Ο καλοπροαίρετος και αγαπημένος …γαμπρός του έθνους , αποδεικνύεται ότι είναι μάλλον ένας έξυπνος χειριστής πίσω από τα παρασκήνια ,πρόθυμος να κάνει ό, τι χρειάζεται για να προωθήσει την ατζέντα του…

Η μεταμόρφωση του Κουρτς μπορεί να ακούγεται σαν ένα οικείο πολιτικό παραμύθι, αλλά σε μια εποχή που μεγάλο μέρος της Κεντρικής Ευρώπης έχει υιοθετήσει στη διακυβέρνηση μια μορφή ήπιου αυταρχισμού, ο μετασχηματισμός του αυστριακού καγκελάριου δείχνει οτι η διάβρωση των δημοκρατικών κανόνων απειλεί να εξαπλωθεί στη Δυτική Ευρώπη», προειδοποιεί η γερμανική εφημερίδα.

Εξαγορά των ΜΜΕ και κλείσιμο των ενοχλητικών εφημερίδων

Για να παραμένει αλώβητος πάντως ο Κούρτς , προσπαθεί να θέσει υπό τον έλεγχό του τα Μέσα Ενημέρωσης ή να κλείσει αυτά που δεν του αρέσουν.

Όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα Politico , «ο Αυστριακός καγκελάριος από τη μία χρηματοδοτεί μαζικά διάφορα ιδιωτικά Μέσα Ενημέρωσης, όπως αποδεικνύεται από τη δαπάνη 47 εκατομμυρίων ευρώ το 2020 σε ιδιωτικά ΜΜΕ στο πλαίσιο διαφημιστικής καμπάνιας και από την άλλη πλευρά επιτίθεται σε εφημερίδες που του ασκούν κριτική».

Παράδειγμα, η προσπάθεια του Κουρτς να κλείσει την Wiener Zeitung , την αρχαιότερη εφημερίδα στον κόσμο που εκδόθηκε το 1703. Στον καγκελάριο -γράφει η Politico- δεν αρέσει η ανεξάρτητη συντακτική γραμμή και αποφάσισε να κόψει τα έσοδα της εφημερίδας που προέρχονται από τις διαφημίσεις και ανακοινώσεις του δημοσίου.

«Ο Κουρτς δεν μπορεί να αποδεχτεί ότι οι δημοσιογράφοι βρίσκονται στην άλλη πλευρά του φράχτη, ότι η δουλειά τους είναι να ελέγχουν την κυβέρνηση και να καταγράφουν τα γεγονότα» λέει ο βουλευτής και πρώην δημοσιογράφος ,Χέλμουτ Μπραντστάτερ και προσθέτει:

« Η δημοσιογραφία δεν πρέπει να είναι μια απλή μετάδοση των επίσημων ανακοινώσεων».

Σέρνει… ΜΜΕ στα δικαστήρια 

Δημοσιογράφοι του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού ORF, που συχνά επικρίνει την κυβέρνηση, φοβούνται ότι η κυβέρνηση θα τους στείλει «δικό» της νέο διευθυντή, για να κάνει ακόμη πιο έντονη παρέμβαση στις ειδήσεις.

Ο καγκελάριος εμφανίστηκε μάλιστα πολύ οργισμένος σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση της Αυστρίας, διακόπτοντας συνεχώς τον παρουσιαστή Αρμιν Βολφ που δεν δίστασε να πει στον Κουρτς πως «δεν λέει την αλήθεια»!

Εφημερίδες ,ακόμη και συντηρητικές, όπως η Kleine Zeitung , όσο και η ερευνητική εβδομαδιαία Der Falter της Βιέννης ,σύρθηκαν άλλωστε στα δικαστήρια από τον Αυστριακό καγκελάριο.

«Ο Κουρτς έχει δημιουργήσει αυτό που οι κριτικοί ονόμασαν «House of Kurz», ένα στενό δίκτυο πιστών στον καγκελάριο και την κυβέρνηση, από τον ιδιωτικό τομέα και τα μέσα ενημέρωσης», γράφει η Politico.

Το παιχνίδι με την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς 

Μόνο ,που ο αυστριακός καγκελάριος «δεν παίζει με τα δικά του χρήματα, αλλά με την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς του κράτους: Κατηγορεί τη δικαιοσύνη ως μέρος του «κόκκινου δικτύου», δηλαδή ως εργαλείο της αντιπολίτευσης υπό την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών. Εξυπηρετεί τα μέσα ενημέρωσης, με την ανείπωτη διαφθορά των διαφημίσεων.

Όσα μέσα ενημέρωσης είναι πολύ επικριτικά ,δεν θα προσκληθούν σε συνεντεύξεις. Αυτά είναι όμως κόλπα του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, ενός όχι και τόσο ένθερμου δημοκράτη . Κάτι που ο Κούρτς αποκαλείται ακόμα», σημειώνει δηκτικά η «Politico».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr