Το ενδεχόμενο μιας δεύτερης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία προκαλεί ανατριχιαστικά flash-backs στους Ευρωπαίους επικεφαλής του εμπορίου, σύμφωνα με το Politico.

Ο 77χρονος μεγιστάνας των ακινήτων ήδη απειλεί με δασμό 10% στις εισαγωγές, οριζόντια, αν κερδίσει τις εκλογές του επόμενου έτους.

Αλλά πολύ πριν από αυτό, η εμπορική πολιτική της πρώτης θητείας του Τραμπ θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα την εξομάλυνση των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ -ΕΕ πλήττοντας ενδεχομένως τις ευρωπαϊκές εξαγωγές με δασμούς δισεκατομμυρίων δολαρίων – σε διάστημα μόλις οκτώ εβδομάδων.

Το 2018, ο Τραμπ επέβαλε δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε τους δασμούς για να επιτρέψει στην ΕΕ και τις ΗΠΑ να διαπραγματευτούν έναν συμβιβασμό.

Όμως, οι δασμοί αυτοί θα επανέλθουν αν δεν βρεθεί λύση έως τις 31 Οκτωβρίου, με κίνδυνο να υπάρξει ένας νέος δασμολογικός πόλεμος και ενδεχομένως να πληγεί το εμπόριο αγαθών όπως το ουίσκι.

Ενώ οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να συμφωνήσουν να παρατείνουν την αναστολή και να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, ο κίνδυνος νίκης του Τραμπ το 2024 αυξάνει την πίεση για μια πρόωρη συμφωνία – ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει παραχωρήσεις, επισημαίνει το σχετικό ρεπορτάζ.

Εκτός από τη διαμάχη για τον χάλυβα, οι Βρυξέλλες και η Ουάσινγκτον διαπραγματεύονται επίσης ένα κρίσιμο σύμφωνο για τα ορυκτά. Μια τέτοια συμφωνία θα επέτρεπε στις μεταλλευτικές και χημικές εταιρείες της ΕΕ να πωλούν τα προϊόντα τους στους Αμερικανούς κατασκευαστές μπαταριών χωρίς τον κίνδυνο να περικοπούν οι φορολογικές πιστώσεις για τα ηλεκτρικά οχήματα που προβλέπονται από τον νόμο των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού.

Κρίσιμο διάστημα για τον χάλυβα

«Αυτοί οι μήνες που έχουμε μπροστά μας θα είναι πολύ σημαντικοί για τις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ», εκτιμά η Λουίζα Σάντος από την οργάνωση λόμπι της βιομηχανίας BusinessEurope. «Πρέπει οπωσδήποτε να προσπαθήσουμε να λύσουμε τα εκκρεμή ζητήματα».

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και οι ηγέτες της βιομηχανίας ελπίζουν να προωθήσουν τις συνομιλίες για τον χάλυβα και τις κρίσιμες πρώτες ύλες πριν από τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ που έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο – αν και δεν έχει καθοριστεί ακόμη ημερομηνία.

Ο επικεφαλής του εμπορικού τμήματος της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις και η εμπορική αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Κάθριν Τάι έχουν επενδύσει πολλά στη σχέση: συναντώνται σχεδόν σε μηνιαία βάση σε μια διαρκή προσπάθεια να προχωρήσουν οι συνομιλίες. Ωστόσο, δεν έχουν ακόμη αναφέρει κάποια σημαντική ανακάλυψη.

Ο Άξελ Έγκερτ, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χάλυβα, δήλωσε ότι η ΕΕ θα πυροβολήσει τα πόδια της αν δεν πετύχει τη συμφωνία για τον χάλυβα, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη δημιουργία ισότιμων όρων ανταγωνισμού για τη βιομηχανία. Ταυτόχρονα, αναγνώρισε ότι οι διαφορές μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσινγκτον είναι “ακόμη πολύ μεγάλες”.

  • ΕΔΩ το πρωτότυπο κείμενο από το Politico
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr