κομβόι ελευθερίας

Η Οττάβα, πρωτεύουσα του Καναδά και μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, βρίσκεται πλέον σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Το επονομαζόμενο «κομβόι της ελευθερίας»

Το επονομαζόμενο «κομβόι της ελευθερίας», όπως ονομάστηκε η πορεία των οχημάτων που κατέληξε στην Οττάβα προκαλώντας παράλυση στην καναδική πρωτεύουσα, ξεκίνησε πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ως διαμαρτυρία κατά του μέτρου που καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους επαγγελματίες οδηγούς που διασχίζουν τα σύνορα του Καναδά με τις ΗΠΑ.

Στην πορεία ωστόσο, οι εν λόγω διαμαρτυρίες απέκτησαν ευρύτερα αντι-εμβολιαστικά αλλά και ακροδεξιά χαρακτηριστικά: αποκήρυξης συνολικά των περιοριστικών μέτρων που επιβάλλονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και εναντίωσης στην καναδική κυβέρνηση του Τζάστιν Τριντό.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές του Καναδά, το επονομαζόμενο «κομβόι της ελευθερίας» έχει πια προσελκύσει ακροδεξιούς και άλλα εξτρεμιστικά στοιχεία.

Αντι-εμβολιαστές, ρατσιστές, ακροδεξιοί 

Αλλά και εκτός των καναδικών συνόρων, υπάρχουν πολλοί διεθνώς που πλέον παίρνουν τις σκηνές από τον Καναδά και επιχειρούν να τις αξιοποιήσουν επικοινωνιακά προωθώντας θέσεις αντι-εμβολιαστικές, ρατσιστικές, ακροδεξιές.

«Αυτό που ξεκίνησε ως διαμαρτυρία Καναδών φορτηγατζήδων έγινε γρήγορα μαγνήτης προσελκύοντας ακροδεξιούς από όλο τον κόσμο», σημειώνει σε δημοσίευμά του ο ιστοχώρος Politico.

Ρεπουμπλικάνοι από τις ΗΠΑ, ακροδεξιοί «ινφλουένσερ» και ρατσιστικές ομάδες σπεύδουν να πάρουν τις εικόνες από τον Καναδά και τις παρουσιάσουν ως κάτι πολύ ευρύτερο, το οποίο θα μπορούσε να μεταφερθεί και σε άλλες χώρες του κόσμου, με ηγέτες προφανώς τους ιδίους τους φαινομενικά «αντι-συστημικούς» καταγγέλλοντες.

Αυτό που δεν αναφέρουν, βέβαια, όλοι οι ακραίοι, είναι τα πραγματικά ποσοστά εμβολιασμού του Καναδά, που ξεχωρίζουν ως κάποια από τα υψηλότερα στον κόσμο (με το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων να ξεπερνά το 77% και όσων έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου να αγγίζει το 88%).

Οι ομάδες και τα κανάλια 

Σύμφωνα με το Politico, υπάρχουν ήδη ομάδες και κανάλια στο Telegram αλλά και στο 4Chan που κάνουν προπαγάνδα υπέρ των Καναδών φορτηγατζήδων, για να προωθήσουν όμως έτσι τις δικές τους ακραίες απόψεις.

Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει online και εκστρατείες συγκέντρωσης χρημάτων υπέρ των Καναδών διαδηλωτών αλλά και υπέρ άλλων παρόμοιων κινήσεων διαμαρτυρίας σε άλλες χώρες, που έχουν ήδη μάλιστα ήδη συγκεντρώσει συνολικά εκατομμύρια δολάρια.

Πίσω από κάποιες από αυτές τις εκστρατείες, βρίσκονται μεταξύ άλλων και αμφιλεγόμενοι Αμερικανοί «αστέρες» των social media (ακροδεξιοί, συνωμοσιολόγοι κ.ά.) όπως ο Μπεν Σαπίρο, ο Γκλεν Μπεκ, ο Μάικ Χάκαμπι, ο Έρικ Τραμπ, ο Τζακ Ποσόμπικ, ο Νταν Μποντζίνο κ.ά.

Η υπερπροβολή από αμερικανικά δίκτυα 

Τις διαδηλώσεις επιλέγουν να υπερτονίζουν παράλληλα και ΜΜΕ όπως το αμερικανικό Fox News και το καναδικό Rebel News.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, προωθούνται όμως πλέον καναδικού τύπου διαμαρτυρίες με κομβόι οχημάτων και στη βόρεια Αμερική αλλά και σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, μεταξύ αυτών και στις Βρυξέλλες όπου λέγεται πως έχει προγραμματιστεί τέτοια διαμαρτυρία για τις 14 Φεβρουαρίου.

Με πληροφορίες από Politico

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr