Politico Τραμπ

Με ένα εξαιρετικά σκληρό άρθρο το Politico αποτιμά το βαρύ πλήγμα που αφήνει στην Αμερική και την δημοκρατία η εισβολή στο Καπιτώλιο, και εξαπολύει βαριές βολές όχι μόνον κατά του Ντόναλντ Τραμπ αλλά και κατά της ηγεσίας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ο αρθρογράφος του Politico Τζον Φ. Χάρις τονίζει ότι οι απίστευτες εικόνες που εκτυλίχθηκαν χθες στο Καπιτώλιο θα έκαναν κάποιον να διερωτάται σε ποια χώρα συμβαίνουν: «Μα σ’ αυτήν εδώ, φυσικά. Αν είχαν συμβεί όλα αυτά σε κάποια άλλη χώρα, θα άξιζε να τη συμπεριλάβει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στη διαβόητη λίστα με τις “σκατοχώρες” του. Αλλά δεν συνέβησαν αλλού. Συνέβησαν στην παλαιότερη δημοκρατία του πλανήτη»…

Μιτ Ρόμνεϊ: “Να τι έσκασε στα χέρια σας παιδιά…”

«Η εκκένωση της αίθουσας της Γερουσίας, όταν έσπασε ο αστυνομικός κλοιός του Καπιτωλίου, ήταν βιαστική. Όμως ο γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ βρήκε το χρόνο, απευθυνόμενος σε συναδέλφους του Ρεπουμπλικανούς που συντάχθηκαν με τον Τραμπ, να κάνει το εξής σχόλιο: “Να τι έσκασε στα χέρια σας, παιδιά”. Κι αργότερα είπε στους New York Times ότι “αυτό που προκάλεσε ο Πρόεδρος σήμερα είναι ανταρσία”».

«Η χθεσινή ημέρα, δύο εβδομάδες πριν τη μεταβίβαση της εξουσίας στις 20 Ιανουαρίου, «ήταν ιστορική από πολλές απόψεις», επισημαίνει το άρθρο. «Αλλά ένα ορόσημο είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο:  Φαίνεται ότι ακόμη κι ο Τραμπ μπορεί να λερωθεί από τη λάσπη του Τραμπισμού. Ακόμη κι αυτός μπορεί να καεί από τη βασική συμφωνία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην εποχή του Tραμπ: “Αποδεχθείτε απλώς το θέαμα και απολαύστε τις υλικές και ψυχικές ανταμοιβές της εξουσίας”.

“Ήταν μια δόλια εκλογική αναμέτρηση, αλλά δεν μπορούμε να παίξουμε το παιχνίδι τους”, είπε ο Τραμπ σε βίντεο που δημοσιεύτηκαν την ώρα που στασιαστές οπαδοί του πολιορκούσαν το Καπιτώλιο προσπαθώντας να σταματήσουν την επιχειρούμενη επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος. “Γυρίστε λοιπόν στα σπίτια σας. Σας αγαπάμε. Είστε πολύ ιδιαίτεροι”.

Λες και ο ίδιος ο Τραμπ εξεπλάγη με την αποκάλυψη ότι τουλάχιστον ορισμένοι υποστηρικτές του δεν συνειδητοποιούν ότι η προεδρία του είναι το πολιτικό ισοδύναμο ενός αγώνα κατς – με πολλούς κομπασμούς, πομπώδεις δηλώσεις και χτυπήματα σχεδιασμένα να διασκεδάζουν τους θεατές. Κι ότι τον πήραν στα σοβαρά λίγες ώρες νωρίτερα στη διαδήλωση με σύνθημα «Σταματήστε την Κλοπή» για να επαναλάβουν τους ισχυρισμούς του ότι «η εκλογική μας νίκη εκλάπη από αποθρασυμένους ακροαριστερούς Δημοκρατικούς» και τα ΜΜΕ χλευάζοντας τους πάντες στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα που δεν συμφωνούν μαζί του.

Κι όλα αυτά τη μέρα που οι Ρεπουμπλικανοί, μετά την απώλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων το 2018 σε μεγάλο βαθμό λόγω της διχαστικής προεδρίας Τραμπ, έχασαν και τη Γερουσία.

Οι σχέσεις συναλλαγής και το μπούμερανγκ για τους Ρεπουμπλικανούς

Σε συνδυασμό με το χάος στο Καπιτώλιο η ήττα αυτή υπογράμμισε τις σχέσεις συναλλαγής που κυριάρχησαν επί των ημερών του Τραμπ. Πολλοί έκαναν παζάρια και τώρα είναι καλύτερες οι συνθήκες για να εκτιμηθεί κατά πόσον αυτά απέδωσαν.

Σε προσωπικό επίπεδο αυτό το παζάρι – “δεν μου πολυαρέσουν αυτά που λέει ή κάνει ο Τραμπ, αλλά έχω καλούς λόγους να τα παραβλέπω” – ήταν αυτό που έκαναν πολλοί προκειμένου να εξασφαλίζουν πόστα όπως εκείνο του Προσωπάρχη, των συμβούλων εθνικής ασφάλειας ή υπουργικούς θώκους.

Δύσκολα μπορεί κανείς να βρει κάποιους που να ξέφυγαν αλώβητοι από τα παζάρια αυτά, χωρίς να έχει αμαυρωθεί η φήμη τους και να έχει τρωθεί η προσωπική τους αξιοπρέπεια. Σε εθνικό επίπεδο αυτό είναι που έκανε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, από τη στιγμή που τα περισσότερα μέλη του απαντώντας στο ερώτημα “με τίνος το μέρος είσαι” συμπέραναν ότι το μόνο ασφαλές μέρος για κάποιος με φιλοδοξίες είναι “με το μέρος του Τραμπ” (…)

Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα είναι ένας συνασπισμός ατόμων που τους αρέσει ο Τραμπ, ανθρώπων που δεν τους αρέσει, αλλά προσποιούνται για δικούς τους λόγους και μια μικρότερη μερίδα ατόμων που δεν τους αρέσει και δεν υποκρίνονται και οι οποίοι διερωτώνται για το μέλλον του κόμματος.»

«Τι λένε τώρα τα ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικανών, από τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς μέχρι τον επικεφαλής τους στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ και σημαίνοντες γερουσιαστές τους με προεδρικές φιλοδοξίες; Απέδωσε το παζάρι με τον Τραμπ; «, ρωτά ο αρθρογράφος του Politico και καταλήγει:

«Μετά τα χθεσινά επεισόδια στο Καπιτώλιο παίρνουν αποστάσεις από τη βία, αλλά και από τον ίδιο τον απερχόμενο Πρόεδρο της χώρας, αλλά «χωρίς να αποξενωθούν από τους οπαδούς του… Όντως το κρίσιμο ερώτημα της εποχής είναι με τίνος το μέρος είσαι. Μόνον που η επιλογή δεν είναι μεταξύ των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών. Η επιλογή είναι από τη μία πλευρά η δημοκρατία και το κράτος Δικαίου και από την άλλη ένα στυλ πολιτικής που αδιαφορεί για τις αρχές και την αυτοσυγκράτηση».

Πηγή: economico.gr