Ερντογάν Politico

Το Politico εντάσσει τον Ταγίπ Ερντογάν στην λίστα με τα 28 πρόσωπα που θα επηρεάσουν την πορεία της Ευρώπης το 2021 – τον εντάσσει όμως με τον τίτλο «ο κακός γείτονας» και τον κατατάσσει στην κατηγορία των πολιτικών εκείνων που παρ’ ότι βρίσκονται εκτός Ε.Ε. μπορούν να καθορίσουν την πορεία της Ενωσης.

«Εάν δεν μπορείς να πας μαζί τους, μπορείς να τους χτυπήσεις», περιγράφει το δόγμα Ερντογάν απέναντι στην Ευρώπη το Politico και εξηγεί:

«Με το καρότο της συμμετοχής στην Ε.Ε. να έχει τελειώσει προ πολλού, οι Βρυξέλλες δεν έχουν πια καμία καθαρή στρατηγική για να αντιμετωπίσουν τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο τούρκος πρόεδρος από την πλευρά του, διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ, και αξιοποιεί το όπλο αυτό στο έπακρο. Φέτος, η Τουρκία ενεπλάκη με αποφασιστικό ρόλο σε σειρά συγκρούσεων στην περιφέρεια της Ευρώπης – από την βόρειο Αφρική και την Μέση Ανατολή έως τον Καυκασο, ενώ η Ευρώπη απλώς παρακολουθούσε”.

“Δεν κατάφεραν να τον χαλιναγωγήσουν ούτε ο Μακρόν, ούτε ο Πούτιν”

“Kαι κανένας”, προσθέτει το Politico, “– ούτε ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ούτε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ούτε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ – δεν βρήκε τον τρόπο να τον χαλιναγωγήσει.

Ο Ερντογάν άλλαξε την ισορροπία δυνάμεων στον εμφύλιο της Λιβύης, ανέβηκε κλίμακα απέναντι στην Ρωσία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και προκάλεσε την Ελλάδα και την Κύπρο στην ανατολική Μεσόγειο – κι όλα αυτά, υπό την απειλή πάντοτε ότι θα ανοίξει τις πύλες που θα οδηγήσουν στρατιές προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Ερντογάν προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την γαλλική αντίδραση μετά τον αποκεφαλισμό του δασκάλου κοντά στο Παρίσι για να πάρει προωθημένη θέση ως ηγέτης του σουνιτικού κόσμου, ηγούμενος του παγκόσμιου προσκλητηρίου για μποϊκοτάζ των γαλλικών αγαθών.. Πρόσφατα, ζήτησε λύση δύο κρατών για την Κύπρο, μια κίνηση που θα διχοτομούσε μόνιμα ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε.

“Το 2021 ο δρόμος του Ερντογάν μπορεί να είναι δύσβατος”

Ο Ερντογάν κατάφερε να ξεφύγει από πολλά τα τελευταία χρόνια χάρη στην χαμηλή κινητικότητας της ΕΕ και το κενό ισχύος που άφησε η στροφή των ΗΠΑ στην εσωστρέφεια.

Αλλά με τον νέο ένοικο που κατευθύνεται στον Λευκό Οίκο – και με την ήδη κλονισμένη τουρκική οικονομία να δέχεται ισχυρό πλήγμα από την πανδημία – μπορεί να βρει το δρόμο μπροστά του πολύ πιο δύσβατο πια.

Και τούτο ίσως εξηγεί και τους τόνους συμφιλίωσης που χρησιμοποιεί τις τελευταίες εβδομάδες διαμηνύοντας ότι η Τουρκία είναι “αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης” και πως είναι έτοιμος για επίλυση των διαφορών δια της διπλωματίας.

Πηγή: economico.gr