Politico Qatargate

Oι πολιτικές συνέπειες από το σκάνδαλο διαφθοράς που φουντώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξε να επισκιάσει τη συζήτηση στις Βρυξέλλες στην τελική συγκέντρωση την Πέμπτη.

Σύμφωνα με μαρτυρίες αξιωματούχων και διπλωματών που επικαλείται το Politico, η αγωνία για το Qatargate ήταν παραπάνω από εμφανής στη Σύνοδο Κορυφής.

Μπορεί να δηλητηριάσει όλη την Ε.Ε. 

Ήταν το μόνο θέμα για το οποίο ρώτησαν τα μέσα ενημέρωσης καθ’ οδόν, είπε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε στους συναδέλφους του, λέγοντας ότι η ομάδα έπρεπε να συντονίσει τα μηνύματά της.

  • Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Klaus Iohannis αποτύπωσε το αίσθημα πολλών ηγετών: Αυτό τοπ γεγονός μπορεί να δηλητηριάσει ολόκληρη την ΕΕ. Ο Λεττονός Krišjānis Kariņš πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτό να διαχυθεί σε άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ».

«Τα γεγονότα όπως αυτό, η διαφθορά διαβρώνει την εμπιστοσύνη του κοινού στους θεσμούς», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αργότερα εκείνο το βράδυ, αφού πέρασε τη μέρα με τους 27 ηγέτες. «Αυτό είναι επώδυνο και πρέπει να εργαστούμε σκληρά ξανά για να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη και την εμπιστοσύνη».

Το πολιτικό σόου του Όρμπαν

Ο Ούγγρος Βίκτορ Όρμπαν, έσπευσε να κάνει πολιτικό σόου από το τρέχον δράμα την Πέμπτη.

  • «Όλοι γνώριζαν ότι οι Βρυξέλλες είναι γεμάτες με ζητήματα διαφθοράς, αλλά τώρα το θέμα έφτασε σε ένα επίπεδο που έπρεπε να αναλάβει δράση και η αστυνομία», είπε σε ένα βίντεο που ανέβηκε στη σελίδα του στο Facebook, περιγράφοντας τις Βρυξέλλες σαν να βουίζουν από εικασίες για το ποιος θα μπορούσε να ακολουθήσει.

«Είναι καιρός», είπε ο Ούγγρος ηγέτης, «να στραγγίξουμε τον βάλτο εδώ στις Βρυξέλλες».

Απειλείται η φήμη του Ευρωκοινοβουλίου

Καθώς η ποινική έρευνα για το εάν ξένες χώρες πλήρωναν νυν και πρώην ευρωβουλευτές και βοηθούς του κοινοβουλίου για να επηρεάσουν τις αποφάσεις, πολλοί ηγέτες γνώριζαν καλά ότι οι ευρωπαίοι πολίτες μπορεί να μην κάνουν διάκριση μεταξύ των διαφόρων θεσμικών οργάνων της ΕΕ, αφήνοντάς τους να ανησυχούν για τη φήμη σε ολόκληρη τη δομή.

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ήταν προκατειλημμένος σχετικά με τις προκλήσεις στη συνέντευξη Τύπου του μετά τη σύνοδο κορυφής, χαρακτηρίζοντας το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «σοβαρό θέμα» που «μπορεί να κλονίσει την εμπιστοσύνη στη δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό».

Έξω από τη σύνοδο κορυφής, το σκάνδαλο τροφοδοτούσε ήδη την εκλογική πολιτικοποίηση με το βλέμμα προς το 2024, όταν ολόκληρο το κοινοβούλιο των 705 ατόμων θα αντιμετωπίσει τους ψηφοφόρους.

Σφοδρή επίθεση του ΕΛΚ κατά των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών 

Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, το  κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα εξαπέλυσε την Πέμπτη μια σφοδρή επίθεση κατά του κύριου αντιπάλου του, της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, τα μέλη της οποίας βρέθηκαν στο επίκεντρο του σκανδάλου — δηλαδή η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, τώρα -πρώην αντιπρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Υποκρισία» και «αγιότερες από εσένα» ήταν μόνο μερικά επίθετα που το ΕΛΚ πέταξε.

Η “σφήνα” Σπυράκη 

Αλλά η απόφαση να προχωρήσουν στην επίθεση απέτυχε ώρες αργότερα, όταν η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) ανακοίνωσε ότι ένας ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, καθώς και η Καϊλή, ήταν μέρος μιας έρευνας για απάτη που συνδέεται με τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

  • Η αλλαγή της τακτικής προέκυψε κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης πριν από τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες το πρωί της Πέμπτης, το οποίο συγκέντρωσε ηγέτες της ΕΕ, ανώτερους αξιωματούχους της Επιτροπής και μεγαλόσχημους του ΕΛΚ. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προέτρεψε τους συναδέλφους κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης να τηρήσουν σκληρή γραμμή για το S&D.

Το πιο επιθετικό στυλ ήταν μια αξιοσημείωτη αλλαγή σε σχέση με μόλις πριν από λίγες ημέρες, όταν ο αρχηγός του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ προέτρεψε τους ευρωβουλευτές να μην χρησιμοποιούν την κρίση για «πολιτικές μάχες ανάμεσα στα κόμματα».

Πολύ μεγάλη η ζημιά στην ευρωπαϊκή δημοκρατία 

«Οι κατηγορίες διαφθοράς εναντίον ενός από τους ανώτατους εκπροσώπους μας σε αυτό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν βλάψει σημαντικά το θεσμικό μας όργανο και έχουν επηρεάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της», είπε σε συνεδρίαση της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου. «Η ζημιά στην ευρωπαϊκή δημοκρατία είναι πολύ μεγάλη για να χρησιμοποιηθεί τώρα για κομματικές μάχες».

Δεδομένης της γρήγορης εμφάνισης, υπήρξαν μερικά ειρωνικά χαμόγελα στην τεράστια αίθουσα συζητήσεων των ηγετών της ΕΕ όταν κυκλοφόρησαν είδηση ότι ο ευρωβουλευτής του ΕΛΚ είχε παγιδευτεί σε έρευνα για απάτη. Τουλάχιστον ένας πρωθυπουργός από το κεντρώο συγκρότημα Renew Europe συμμετείχε επίσης στο schadenfreude, δήλωσε στο POLITICO πηγή από την αίθουσα.

Στην πραγματικότητα, ήταν το αρχικό όπλο για τις εκλογές του 2024, που πυροβολήθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα καθώς οι ηγέτες της ΕΕ εγκατέλειπαν το κτίριο της Europa και κατευθύνθηκαν στο σπίτι τους για να σχεδιάσουν στρατηγική.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr