Ενώ οι Βρυξέλλες σείονται συθέμελα από το Qatargate, η ευρωπαϊκή έκδοση του αμερικανικού περιοδικού Politico επιχειρεί μια ανάλυση με τίτλο “Tο σκάνδαλο του Qatar: τι ακριβώς δυνέβη στο Ευρωπαϊκό Κοινιοβούλιο;”

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του για το περιβόητο πλέον Qatargate στο οποίο εξετάζεται και η εμπλοκή της υπό κράτηση Ελληνίδας ευρωβουλευτού, Εύας Καϊλή, η εν λόγω υπόθεση εξελίσσεται στο μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα εδώ και δεκαετίες.

Στην αρχή, οι ένοχοι δεν ήταν μεγάλα ονόματα σύμφωνα με τα πρότυπα των Βρυξελλών, αναφέρει το Politico. «Ένα πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μερικοί κοινοβουλευτικοί βοηθοί κι ένας συνδικαλιστής με ευρεία επιρροή στα ευρωπαϊκά συνδικάτα. Όλοι φέρονται να χρηματοδοτούνταν από τον οικοδεσπότη του Παγκόσμιου Κυπέλλου Κατάρ.

Αλλά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής ήταν ξεκάθαρο πλέον ότι δεν ήταν απλώς μια ιστορία στην οποία εμπλέκονταν μικρά ονόματα. Η Εύα Καϊλή, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υπερασπιστής του Κατάρ τέθηκε υπό κράτηση από τη βελγική αστυνομία. Η υπόθεση επικεντρώνεται επίσης γύρω από μια ΜΚΟ που, μέχρι πρόσφατα, μετρούσε μερικούς από τους μεγαλύτερους κήνσορες της αριστερής πολιτικής μεταξύ των μελών του διοικητικού συμβουλίου της», γράφει το περιοδικό περιγράφοντας την υπόθεση.

«Το κράτος του Κατάρ απορρίπτει κατηγορηματικά οποιεσδήποτε απόπειρες συσχέτισής του με κατηγορίες για ανάρμοστη συμπεριφορά», δήλωσε αξιωματούχος του Κατάρ σε δήλωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την Κυριακή το πρωί στο Politico με το περιοδικό να συνεχίζει με ερωταπαντήσεις για την εν λόγω υπόθεση.

Ποια είναι η Εύα Καϊλή;

Ως μία από τους 14 αντιπροέδρους του Κοινοβουλίου, η Καϊλή είναι ένας από τους πιο ισχυρούς παίκτες του θεσμού και ως πρώην παρουσιάστρια ειδήσεων και διασημότητα στην πατρίδα της, την Ελλάδα, μια από τις πιο λαμπερές φιγούρες των Βρυξελλών. Αλλά η Εύα Καϊλή έχει επίσης αναδειχθεί ως ένας από τους πιο ηχηρούς υπερασπιστές του Κατάρ, γράφει το Politico. Πρόσφατα χαρακτήρισε τη χώρα «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα» μετά τη συνάντησή της με τον υπουργό Εργασίας της χώρας, παρά τις έντονες διεθνείς ανησυχίες σχετικά με τις συνθήκες για τους εργάτες που κατασκευάζουν γήπεδα. Μέλος του κεντροαριστερού κόμματος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει ειδικές αρμοδιότητες που σχετίζονται με τη Μέση Ανατολή.

Ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζιόρτζι είναι σύμβουλος για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ιδρυτής μιας ΜΚΟ που ονομάζεται Fight Impunity, η οποία στοχεύει να προωθήσει «την λογοδοσία ως κεντρικό πυλώνα της αρχιτεκτονικής της διεθνούς δικαιοσύνης». Το σημαντικότερο είναι ότι ο πρόεδρος του Fight Impunity είναι ο Πιέρ Αντόνιο Παντζιέρι, κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση.

kaili_tzortzi_arthro
Η Εύα Καϊλή με τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζιόρτζι

Ποιος άλλος εμπλέκεται;

Σύμφωνα με το ιταλικό ειδησεογραφικό δίκτυο Ansa, ο Niccolò Figà-Talamanca έχει επίσης τεθεί υπό κράτηση. Είναι ο γενικός διευθυντής μιας άλλης ΜΚΟ, No Peace Without Justice. Με επίκεντρο τη διεθνή ποινική δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προώθηση της δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, η οργάνωση εδρεύει επίσημα στη Ρώμη και τις Βρυξέλλες και έχει την ίδια διεύθυνση στις Βρυξέλλες με το Fight Impunity, στη οδό 41 Rue Ducale.Η Emma Bonino, πρώην φιλελεύθερη ευρωβουλευτής και υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, ίδρυσε το No Peace Without Justice. Έχει καταχωρηθεί ως επίτιμο μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Fight Impunity. Αυτή και ο Figà-Talamanca δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό μέσω του Peace Without Justice.

Ως ένδειξη των διασυνδέσεων του Panzeri, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Bernard Cazeneuve, ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος (ο οποίος ξεκαθάρισε σήμερα πως η συμμετοχή του είχε λάβει την έγκριση της Κομισιόν), η πρώην επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Federica Mogherini και η πρώην ευρωβουλευτής Cecilia Wikström αναφέρονται επίσης ως επίτιμα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Η Μογκερίνι παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Κολεγίου της Ευρώπης, όπου η Μογκερίνι είναι τώρα πρύτανης. Ο Αβραμόπουλος είπε σε email της Κυριακής το πρωί ότι ο ίδιος, ο Cazeneuve και η Wikström είχαν επίσης παραιτηθεί «αμέσως όταν ενημερωθήκαμε την Παρασκευή».

Περιορίζεται αυτό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Οχι, γράφει το Politico. Συνελήφθη επίσης: ο Λούκα Βισεντίνι, ο οποίος μόλις τον περασμένο μήνα έγινε γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC). Πριν από αυτό, ήταν ο επί μακρόν αρχηγός της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων. (Δεν χρειάστηκε να κινηθεί για τον νέο ρόλο: Τόσο οι παγκόσμιοι όσο και οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί έχουν την έδρα τους στην ίδια διεύθυνση στις Βρυξέλλες, στη Rue Albert II.)

Τα συνδικάτα οικοδόμων υπήρξαν μερικοί από τους κορυφαίους επικριτές του ιστορικού του Κατάρ σχετικά με τα δικαιώματα των εργαζομένων ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αλλά ακόμη και πριν αναλάβει ο Visentini, η ITUC ήταν μια αξιοσημείωτη εξαίρεση. Ο Sharan Burrow, ο προηγούμενος επικεφαλής της ITUC, προέτρεψε τους εξωτερικούς επικριτές της εργατικής νομοθεσίας της χώρας να «πάνε και να ρίξουν μια ματιά στην αλλαγή» σε ένα βίντεο που δημοσίευσε το υπουργείο Εργασίας του Κατάρ τον Ιούνιο.

Γιατί το Κατάρ θέλει να ασκήσει πίεση;

Το Κατάρ φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά αντί η εδιεθνής αυτή εκδήλωση να αποβεί χρήσιμη για τη χώρα, συγκέντρωσε πλήθος αρνητικών σχολίων. Οι κατηγορίες για δωροδοκία στη διαδικασία υποβολής προσφορών και οι συνθήκες σκλαβιάς για τους ξένους εργάτες έκαναν πολλούς να αμφισβητήσουν την επιλογή που έγινε ώστε το Κατάρ να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Παράλληλα, οι φιλελεύθεροι επικριτές άδραξαν τη στιγμή για να επιτεθούν στη θέση της συντηρητικής μουσουλμανικής χώρας σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών και των LGBTQ+. η Εύα Καϊλή ήταν αναμφισβήτητα ο κοσμήτορας της (μεγάλης ομάδας) υπερασπιστών της Ντόχα στο S&D.

Στις 24 Νοεμβρίου, για παράδειγμα, καθώς η Ολομέλεια ψήφισε ένα ψήφισμα «που αποδοκιμάζει τους θανάτους χιλιάδων μεταναστών εργατών», η Εύα Καϊλή πήρε το λόγο για να επαινέσει την «ιστορική μεταμόρφωση» του Κατάρ που επέφερε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ομοίως, πριν από 10 ημέρες, εμφανίστηκε για να ψηφίσει υπέρ του να δωθεί ελεύθερη βίζα στους πολίτες του Κατάρ και του Κουβέιτ στην επιτροπή δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου — παρόλο που δεν είναι μέλος της επιτροπής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr