Μέχρι αύριο, θα πρέπει οι διεκδικητές της ιταλικής προεδρίας να καταλήξουν σε λύση που θα βγάζει από το διαφαινόμενο αδιέξοδο, καθώς και η χθεσινή, τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας στην Ιταλία ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα.

«Λευκό» έβγαλε και πάλι η κάλπη

Ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, έλαβε 125 ψήφους, ο Γκούιντο Κροζέτο, των υπερσυντηρητικών Αδελφών της Ιταλίας 114, ο πρώην δικαστικός Πάολο Μανταλένα (στηρίζεται από διαφωνούντες των Πέντε Αστέρων) 61 ψήφους και ο κεντρώος πρώην πρόεδρος της βουλής Πιερφερντινάντο Καζίνι, 52.

Οπως σημείωσε ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Ρώμη, Θ. Ανδρεάδης-Συγγελάκης, είναι σαφές ότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για ένα πρόσωπο ικανό να εξασφαλίσει την αναγκαία, ευρύτερη συναίνεση.

Η παράμετρος της υποψηφιότητας της Ελιζαμπέτα Καζελάτι 

Οι σχολιαστές αναφέρουν ότι η παράλληλη «ανεπίσημη» υποψηφιότητα της νυν προέδρου της γερουσίας, Ελιζαμπέτα Καζελάτι, δεν καταφέρνει να ξεπεράσει την κοινοβουλευτική δύναμη της κεντροδεξιάς συμμαχίας, η οποία και την έχει προτείνει.

Τόσο ο γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα, όσο και ο κεντρώος πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, τόνισαν ότι αν η συντηρητική παράταξη επιμείνει στην προώθηση της υποψηφιότητας Καζελάτι, κινδυνεύει να διαλυθεί και η ευρεία κυβερνητική συμμαχία της οποίας ηγείται ο Μάριο Ντράγκι.

Την ίδια ώρα, δεν δείχνει να μπορεί να επιβληθεί ούτε ο κεντρώος πρώην πρόεδρος της βουλής, Πιερφερντινάντο Καζίνι.

Οι χθεσινές  125 ψήφοι, δε, υπέρ του νυν προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα, στέλνουν το μήνυμα ότι δεν έχει εγκαταλειφθεί οριστικά η προοπτική μιας δεύτερης θητείας του, παρόλο που ο ίδιος έχει ήδη αρχίσει τη μετακόμισή του από το προεδρικό μέγαρο Κυρινάλιο σε διαμέρισμα της συνοικίας Παριόλι της Ρώμης.

Η δυσκολία της υποψηφιότητας Ντράγκι 

Στις επίσημες και ανεπίσημες συναντήσεις των ωρών αυτών συνεχίζει να συζητείται και η υποψηφιότητα του Μάριο Ντράγκι, παρά το ότι υπάρχουν ξεκάθαρες δυσκολίες.

Η κυριότερη είναι ότι οι εκπρόσωποι των κομμάτων, ζητούν μια σειρά εγγυήσεων από τον «σούπερ Μάριο», σχετικά με την γραμμή αλλά και τη σύνθεση της κυβέρνησης που θα συσταθεί, σε περίπτωση εκλογής του στην προεδρία.

Μέχρι αύριο, Παρασκευή, πάντως, οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι οι όλες προσπάθειες βουλευτών, γερουσιαστών και στελεχών των κομμάτων θα πρέπει να έχουν βρει διέξοδο, με την επιλογή και την εκλογή του 13ου προέδρου της ιταλικής Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr