Μετά από σχεδόν επτά θυελλώδη χρόνια στο τιμόνι της Σουηδίας, ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της χώρας, Στέφαν Λεβέν, ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί το Νοέμβριο, προκειμένου να δώσει στο κόμμα του το χρόνο να βρει τον αντικαταστάτη του, ο οποίος θα προετοιμαστεί για τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2022.

Ο Λεβέν ανακοίνωσε συγκεκριμένα την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Σουηδίας, όπως και από τον πρωθυπουργικό θώκο, κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου του κόμματός του το φθινόπωρο. Την απόφαση τη σκεφτόταν εδώ και καιρό, τόνισε ο ίδιος κατά τη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε στην Ακερσμπέργκα, κοντά στη Στοκχόλμη, παραδεχόμενος πως το κόμμα έχει ανάγκη νέα ηγεσία και νέα ενέργεια.

«Όλα έχουν ένα τέλος»

Ο 64χρονος πολιτικός ηγείται του κόμματός του εδώ και 10 χρόνια και έγινε πρωθυπουργός το 2014. Παρέμεινε στον πρωθυπουργικό θώκο έως τις 28 Ιουνίου του περασμένου έτους, όταν παραιτήθηκε, ως αποτέλεσμα της ψήφου δυσπιστίας σε βάρος του μία εβδομάδα πριν. Έπειτα από μια εβδομάδα πολιτικής κρίσης, προτάθηκε για την πρωθυπουργία ξανά και εξασφάλισε τις απαραίτητες ψήφους στο σουηδικό κοινοβούλιο.

«Όλα έχουν ένα τέλος και θέλω να δώσω στον διάδοχό μου τις καλύτερες δυνατές ευκαιρίες», τόνισε σήμερα. Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό ποιος θα μπορούσε να διαδεχθεί τον Λεβέν, ακόμα κι αν ένα από τα ονόματα που κυκλοφορούν είναι εκείνο της υπουργού Οικονομικών Μαγκνταλένα Άντερσον.

Θρίλερ από την αρχή

Η θητεία του Λεβέν μοιάζει με θρίλερ διαρκείας, καθώς η πρώτη κυβέρνησή του κατέρρευσε στις 3 Δεκεμβρίου 2014, καθώς απέτυχε να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, τον οποίο καταψήφισαν οι Σουηδοί Δημοκράτες, συντασσόμενοι με την κεντροδεξιά αντιπολίτευση. Στις 27 Δεκεμβρίου αποσοβήθηκε το ενδεχόμενο να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι συμφώνησαν για αρκετές παραχωρήσεις στα κόμματα του Συνασπισμού αναφορικά με τη μεταναστευτική πολιτική, την άμυνα και τις συντάξεις. Σε αντάλλαγμα, τα κόμματα αυτά συμφώνησαν να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό.

Οι εκλογές του 2018

Επίσης, το 2018 οι εκλογές οδήγησαν σε κοινοβούλιο χωρίς αυτοδυναμία με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα να πετυχαίνει καλά αποτελέσματα με ποσοστό 28,26% των ψήφων και με τον ερυθροπράσινο συνασπισμό να αποκτά ελαφρύ προβάδισμα στο κοινοβούλιο με 144 έδρες έναντι 143 για τον κεντροδεξιό συνασπισμό Alliansen. Ο Λεβέν ανακοίνωσε τη νύχτα των εκλογών ότι θα συνεχίσει τη θητεία του ως πρωθυπουργός. Ωστόσο, στις 25 Σεπτεμβρίου 2018 το Riksdag ενέκρινε μια πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης Λεβέν, με ψήφους 204 έναντι 142. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σχηματιστεί προσωρινή κυβέρνηση, με τον Λεβέν ως υπηρεσιακό πρωθυπουργό. Στις 13 Ιανουαρίου 2019, έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις, ο Στέφαν Λεβέν επανεξελέγη στη θέση του πρωθυπουργού για άλλη μία θητεία, ως επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr