
Στην πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, τα “ορφανά” του Αλέξη Τσίπρα έζησαν στιγμές από το μέλλον του κόμματος χωρίς τον αρχηγό του. Ορισμένοι εμφανίστηκαν ψύχραιμοι, πιστεύοντας ότ “η ζωή κάνει κύκλους” και πως σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει επιτυχώς τις συνέπειες της βαριάς ήττας και της παραίτησης του ηγέτη του. Άλλοι λειτούργησαν ως φορείς παγιωμένων απόψεων με ιδεολογικά χαρακτηριστικά και πολώσεις από το παρελθόν.
Η χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας είχε όλα τα χαρακτηριστικά της πανσπερμίας τάσεων και αντιλήψεων που συγκροτούν (και ταλαιπωρούν) τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό φάνηκε και στην κρίσιμη συζήτηση για τον οδικό χάρτη του κόμματος, κοινώς το πότε θα γίνει ΚΕ – συνέδριο – εκλογή νέας ηγεσίας, στην διάρκεια της οποίας υπήρξαν συμμαχίες, υποχωρήσεις, ρήξεις και συνθέσεις πέραν του συσχετισμού των δυνάμεων που ισορροπούσαν υπό τον κ.Τσίπρα.
Το συνέδριο
Στο θέμα του χρόνου που θα γίνει το Συνέδριο, η “Ομπρέλα” (η τάση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης απέναντι στους “προεδρικούς”) και οι σύμμαχοί της το ήθελαν τελικά γρήγορα και τελικώς συμβιβάστηκαν με την πρόταση της πλειοψηφίας για διαρκές συνέδριο (άρα με την ίδια σύνθεση του προηγούμενου) για το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη και εκλογή νέου Πρόεδρου τότε – δηλαδή θα έχουμε ΔΕΘ με νέα ηγεσία.
Εδώ καταγράφηκε και η πρόταση του Διονύση Τεμπονέρα για συντεταγμένη διαδικασία μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η πρόταση του -που μειοψήφισε- είχε και το χαρακτήρα πλατφόρμας του πώς ο ίδιος έχει στο νου του το κόμμα με κριτικές και αιχμηρές σκέψεις πάνω στην διπλή συντριβή, την νέα ταυτότητα του χώρου αλλά και τον τρόπο που θα μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να αντιστοιχηθεί εκ νέου στην κοινωνία.
Η αυτοκριτική
«Πρέπει να λάμψει η δημοκρατία. Τα μέλη να πάρουν το νέο φορέα στα χέρια τους, ο νέος φορέας να γίνει υπόθεση όλης της κοινωνίας και όχι μιας κλειστής γραφειοκρατίας μηχανισμών και συσχετισμών. Αυτό δεν μπορεί να γίνει σε ένα «fast track» συνέδριο, ούτε αντίστοιχα σε μια εκλογή Προέδρου, από τη βάση μέσα στο Καλοκαίρι, μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν, ιδιοτελείς πολιτικές σκοπιμότητες και να «κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί», ανέφερε στην ομιλία του ο Τεμπoνέρας και δήλωσε παρών στις διεργασίες αν έχουν αυτόν τον συντεταγμένο χαρακτήρα. Έχει σημασία πως την ομιλία του αποφάσισε να την δημοσιοποιήσει μετά την συνεδρίαση, γεγονός που φανερώνει την πρόθεσή του να παίξει ρόλους στον αυριανό ΣΥΡΙΖΑ..
Για τον χρόνο του συνεδρίου υπήρξε η διαφοροποίηση του Χρήστου Σπίρτζη όπως και για την εκλογή του νέου Πρόεδρου. Ο ίδιος πρότεινε να εκλεγούν άμεσα νέα όργανα, μετά το πέρας της ΠΓ δήλωσε δε πως παραιτείται από αυτά, ενώ την πρόταση του θα θέσει εκ νέου στην ΚΕ του κόμματος (15- 16 Ιουλίου αποφασίστηκε να γίνει). Η θέση του Σπίρτζη μειοψήφισε επίσης (έλαβε 3 ψήφους, ανάμεσα τους η Νοτοπούλου) ενώ τον οδικό χάρτη ψήφισαν από κοινού η προεδρική πλειοψηφία, η Ομπρέλα και η ομάδα των 6 συν 6 (ομάδα Τζανακόπουλου- Ηλιόπουλου κα).
Μεταβατικός ο Φάμελλος
Θέμα δεύτερο ήταν η νέα σύνθεση της ηγετικής ομάδας της ΚΟ του κόμματος που την Δευτέρα θα συνεδριάσει πρώτη φορά. Ο Σωκράτης Φάμελος ως μεταβατικός Πρόεδρος προτάθηκε λόγω της άρνησης της Όλγας Γεροβασίλη. Η ίδια ήθελε εγγυήσεις από όλα τα ρεύματα και τις τάσεις.
Οι της “Ομπρέλας” έδωσαν μια κόντρα να είναι η Σία Αναγνωστοπούλου έναντι της Θεοδώρας Τζάκρη στην θέση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου αλλά τελικά επικράτησε η πρόταση για την Τζάκρη. Αρχικώς είχε υπάρξει σκέψη και για τον Χάρη Μαμουλάκη (από μεριάς προεδρικών) αλλά τελικά στην ΚΟ της Δευτέρας θα προταθούν οι Φάμελος και οι Παππάς – Ηλιόπουλος – Τζάκρη, ενώ στην θέση του γραμματέα της ΚΟ ο Διονύσης Καλαματιανός.
Έχει σημασία πως στην ΠΓ είδαμε μια νέα ανασύνθεση των ρευμάτων, μια άτυπη συμμαχία της Ομπρέλας και των 6 συν 6 αλλά – και σε μερικά σημεία – των προεδρικών (πλην όμως του Χρήστου Σπίρτζη).
Πηγή: economico.gr