Αναστασιάδης Κύπρος

Πολιτική κόλαση στην Λευκωσία και δονήσεις στο κυβερνητικό, οικονομικό και μιντιακό χώρο προκαλούν οι καταγγελίες του – πρώην πλέον – διευθυντή της «Καθημερινής» Κύπρου για εμπλοκή του προέδρου της χώρας Νίκου Αναστασιάδη στην υπόθεση των «χρυσών διαβατηρίων».

Ο δημοσιογράφος Ανδρέας Παράσχος –  ο οποίος και παραιτήθηκε χθες από την «Καθημερινή» μετά την θύελλα – υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε εκμυστηρευτεί, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, ότι θα κερδίσει 1 δισ. ευρώ από τα «χρυσά διαβατήρια» έως το 2023.

Τα 300 εκ. ευρώ και οι Σεϋχέλλες

Η υπόθεση ξεκίνησε με πρόσφατο άρθρο του στο οποίο ο Ανδρέας Παράσχος έγραψε πως ο Νίκος Αναστασιάδης σε συνομιλία που είχε ευρισκόμενος στην Αθήνα, ,  είχε πει πως είχε κερδίσει περίπου 300 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα των «χρυσών διαβατηρίων».

Μετά το σάλο που ξέσπασε, δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα δήλωση του δημοσιογράφου με την οποία ανασκεύαζε λέγοντας ότι οι καταγγελίες του βασίζονταν σε «ψιθύρους». Χθες όμως, ο Ανδρέας Παράσχος υπέβαλε την παραίτηση του από την «Καθημερινή» καταγγέλλοντας πίεση εκ μέρους των εκδοτών. Και στην επιστολή παραίτησής του μάλιστα επιμένει στις αρχικές καταγγελίες του, προσθέτοντας ότι οι συγκεκριμένες εκμυστηρεύσεις από τον κύπριο πρόεδρο έγιναν στην Αθήνα παρουσία του Αλέξη Τσίπρα και άλλων προσώπων, καθώς και ότι ο Νίκος Αναστασιάσης είχε προσθέσει πως περιμένει συνολικό κέρδος 1 δις από την υπόθεση των «χρυσών διαβατηρίων» έως το τέλος της θητείας του.

Οι καταγγελίες του διαψεύδονται και από πηγές του ΣΥΡΙΖΑ που μίλησαν στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η υπόθεση όμως προκαλεί αναταράξεις και έχει ανοίξει μείζον πολιτικό θέμα στην Λευκωσία.

Η πρώτη καταγγελία

Το επίμαχο απόσπασμα του άρθρου του Ανδρέα Παράσχου στην «Καθημερινή» ήταν το εξής: «Δεν ξέρω την πρόεδρο του Ανωτάτου, ξέρω όμως τον πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος για τη λύση δύο κρατών που βολιδοσκοπούσε από το 2017 και εντεύθεν, είχε μιλήσει και σε μένα και το έγραψα τον Μάρτιο του 2018, ότι “θα προσπαθούσε να εξασφαλίσει συναίνεση από την Ε.Ε. και τη σύμφωνη γνώμη του αρχιεπισκόπου”.

Είχε όμως αντιληφθεί ότι “τα χρυσά διαβατήρια” ήταν η κότα με τα χρυσά αβγά, που όπως φέρεται να εκμυστηρεύτηκε σε μια νύχτα ευθυμίας στην Αθήνα, άφηνε στο Γραφείο του 300 εκατ. ετησίως, που τα πήγαινε μετά στις Σεϋχέλλες με ιδιωτικές πτήσεις. Γι’ αυτό στο Μoν Πελεράν δεν πήρε Βαρώσι και Μόρφου και στο Κραν Μοντάνα λύση. Αιφνιδίως όμως το Al Jazeera σήκωσε τη σκεπή και φάνηκε ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός, όπως και η κουστωδία του και πως εμάς τελικά μας πήρε ο δαίμονας!».

Η επιστολή παραίτησης του Α. Παράσχου

Στην επιστολή παραίτησής του ο Ανδρέας Παράσχος, αφού κατήγγειλε πάρτι διαφθοράς στην Κύπρο, επανέφερε τις κατγγελίες του γράφοντας μεταξύ άλλων:

« Εδώ σε τούτη τη χώρα που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε και σε μένα για την προτίμηση του σε λύση δύο κρατών και έγραψα στην «Κ» τον Μάρτη του 2018, ότι όπως μου είπε «θα προσπαθούσε να εξασφαλίσει συναίνεση από την Ε.Ε. και τη σύμφωνη γνώμη του αρχιεπισκόπου». Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως έγραψα στη στήλη μου της Κυριακής 10.01.2021, «είχε όμως αντιληφθεί ότι «τα χρυσά διαβατήρια» ήταν η κότα με τα χρυσά αβγά […] γι’ αυτό στο Μoν Πελεράν δεν πήρε Βαρώσι και Μόρφου και στο Κραν Μοντάνα λύση, δεν κρίθηκε από σας ως το ύψιστο -αν και άπτεται της επιβίωσης της Κύπρου- και δεν το στηρίξατε, λέει για μένα πολλά.

Αντίθετα μου ζητήσατε την Κυριακή να απολογηθώ στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, για το ότι έγραψα «πως εκμυστηρεύτηκε σε μια νύχτα ευθυμίας στην Αθήνα, ότι (το κόλπο με τα χρυσά διαβατήρια) άφηνε στο Γραφείο του 300 εκατ. ετησίως, που τα πήγαινε μετά στις Σεϋχέλλες με ιδιωτικές πτήσεις. Το λάθος μου ήταν ακριβώς η λέξη «ετησίως» και όχι τα 300 εκατ.

Επίσης λάθος μου ήταν που απέφυγα να γράψω ότι όλα αυτά ελέχθησαν ενώπιον του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αλλά και άλλων, μάλιστα με την πρόσθεση ότι μέχρι το τέλος της δεύτερης θητείας ο τζίρος θα ακουμπήσει το ένα δισεκατομμύριο. Για το συμβάν γνωρίζουν και πολιτικοί αρχηγοί στην Κύπρο.

Η άρνηση μου να απολογηθώ οδήγησε στην ανάληψης από μέρους σας πρωτοβουλίας, όπως μου είπατε, να απευθύνετε τη Δευτέρα 11.01.2021, χωρίς να με ενημερώσετε, επιστολή δια του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον Πρόεδρο Αναστασιάδη αναλαμβάνοντας δέσμευση ανασκευής του δημοσιεύματος, επειδή όπως μου είπατε σας πήρε το πρωί της Δευτέρας τηλέφωνο απειλώντας ότι θα κινήσει αγωγή…

…Επί του προκειμένου εκτιμώ ότι το κύρος της εφημερίδας πλήττεται ακριβώς επειδή ο εκδότης έσπευσε στην εξουσία δια το φόβο αγωγής αντί να υπερασπιστεί, τη θέση του διευθυντή σε ένα εξόχως σημαντικό ζήτημα αλλά και την αξιοπρέπεια και το κύρος της εφημερίδας την ώρα της κρίσεως στο Κυπριακό, με την απειλή των δύο κρατών. Ακριβώς όπως είχε κάνει η αείμνηστη Ελένη Βλάχου, όταν την 21η Απριλίου 1967, με την επιβολή της δικτατορίας των συνταγματαρχών στην Ελλάδα, ανέστειλε την κυκλοφορία της Καθημερινής και την κυκλοφόρησε ξανά στις 15 Σεπτεμβρίου 1974».

Η διάψευση από πηγές του ΣΥΡΙΖΑ

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, διέψευσαν τα καταγγελλόμενα από τον Ανδρέα Παράσχο, αναφέροντας:

«Τα όσα ανυπόστατα αναφέρονται στη σημερινή επιστολή παραίτησης του διευθυντή της Καθημερινής Κύπρου, κ. Παράσχου, περί δήθεν εκμυστήρευσης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στον τότε Πρωθυπουργό της Ελλάδας, παρουσία μάλιστα και άλλων πολλών, για την υπόθεση της χορήγησης διαβατηρίων, είναι ανάξια σχολιασμού και δεν έχουν προφανώς καμία σχέση με τη πραγματικότητα».

Πηγή: economico.gr