Μακρόν - Μπορν

Μπροστά σε μία επικίνδυνη πολιτική κρίση βρίσκεται η  κυβερνητική πλειοψηφία του Εμανουέλ Μακρόν, στη Γαλλία, καθώς ένα μόλις εικοσιτετράωρο μετά τον δεύτερο γύρο  των βουλευτικών εκλογών, η συμμαχία Nupes της ενωμένης Αριστεράς υπό τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να υποβάλλει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν στις 5 Ιουλίου.

Δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι πρωθυπουργός 

Όπως δήλωσε ο βουλευτής της «Ανυπότακτης Γαλλίας» του Μελανσόν, Ερίκ Κοκερέλ η Μπορν «δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι πλέον πρωθυπουργός» μετά το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα κι έτσι ελήφθη η απόφαση να κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας στις 5 Ιουλίου.

Η συμμαχία της ενωμένης Αριστεράς Nupes αναδείχθηκε δεύτερη πολιτική δύναμη της Γαλλίας στις βουλευτικές εκλογές που ολοκληρώθηκαν στη χθεσινή αναμέτρηση και αξιωματική αντιπολίτευση εξασφαλίζοντας 142 έδρες έναντι 246 της παράταξης «Μαζί» (Ensemble) του Μακρόν, η οποία απώλεσε την απόλυτη πλειοψηφία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση (χρειαζόταν 289 έδρες) κι έτσι η χώρα αναμένεται να οδηγηθεί σε μια περίοδο κυβερνητικής και ευρύτερα πολιτικής αστάθειας.

Προτάσεις μομφής – ένα μέτρο που σπάνια πέτυχε στη διάρκεια της Πέμπτης Δημοκρατίας και χρησιμοποιήθηκε ως τώρα ως ο βασικός τρόπος για τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να εκφράσουν την αποδοκιμασία τους για την εκάστοτε κυβέρνηση – μπορούν να καταθέσουν ομάδες της αντιπολίτευσης που αποτελούνται από τουλάχιστον 58 βουλευτές, όπως ισχύει στην περίπτωση της συμμαχίας της Αριστεράς, του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν (89 βουλευτές) και των δεξιών Ρεπουμπλικανών (69 εκλέχθηκαν με τους συμμάχους τους από τους UDi και τους Κεντρώους).

Βγαίνουν τα κουκιά για να περάσει η πρόταση μομφής;

Ο Μακρόν διόρισε τον Μάιο την Ελιζαμπέτ Μπορν πρωθυπουργό μετά την ανανέωση της θητείας του στο Ελυζέ, ενώ οι δύο προκάτοχοί της στην προηγούμενοι πενταετή θητεία του, ο δημοφιλής Εντουάρ Φιλίπ και ο Ζαν Καστέξ, προέρχονταν από τον χώρο της κεντροδεξιάς.

Το πρόβλημα για τη συμμαχία της Αριστεράς του Μελανσόν είναι ότι με τις δικές της έδρες δεν μπορεί να περάσει την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μπορν αφού σύμφωνα με την εκτίμηση του ινστιτούτου Elabe για το BFMTV και το L’Express θα χρειαζόταν να την υπερψηφίσουν εκτός από τους βουλευτές του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν και εκείνοι της παραδοσιακής δεξιάς των Ρεπουμπλικανών (61).

Ωστόσο, ο βουλευτής του νεογκωλικού κόμματος, Οριελιάν Πραντιέ, έκλεισε ήδη την πόρτα σε αυτό το σενάριο: «Τι είναι αυτή η ιδέα περί ανθρωποκυνηγητού ή κυνηγιού γυναικών;

Δεν έχω πολιτική συμπάθεια για την Ελιζαμπέτ Μπορν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμπαραταχθώ με την «Ανυπόταχτη Γαλλία», με την οποία δεν έχω τίποτε κοινό», δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Ρεπουμπλικανών στο France info.

Τί θα συμβεί αν υπερψηφιστεί η πρόταση μομφής κατά της Μπορν 

Πάντως, σε περίπτωση που υπερψηφιστεί η πρόταση μομφής κατά της Μπορν ο Μακρόν θα υποχρεωθεί να διορίσει νέο πρωθυπουργό και κυβέρνηση, που θα πρέπει, όμως, σε μια πολύ δύσκολη επιχείρηση, να εξασφαλίσουν τη στήριξη και άλλων δυνάμεων στο κοινοβούλιο πέραν του κυβερνητικού στρατοπέδου.

Σύμβουλος Μακρόν: Η καλύτερη επιλογή είναι νέες κάλπες σε ένα χρόνο

Μετά τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών, ο Εμανουέλ Μακρόν έχει πλέον μόνο μία επιλογή: να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και να προκηρύξει νέες εκλογές σε ένα χρόνο, όπως δήλωσε σύμβουλος της κυβέρνησης στην εφημερίδα Le Monde κρίνοντας ότι η Βουλή είναι «άχρηστη και ακυβέρνητη, γιατί ούτε η αριστερή συμμαχία Nupes, ούτε εμείς μπορούμε να σφυρηλατήσουμε συμμαχίες για να φτάσουμε τις 289 ψήφους», δηλαδή το όριο της απόλυτης πλειοψηφίας.

Η διάλυση της Εθνοσυνέλευσης προβλέπεται στο άρθρο 12 του Συντάγματος και θα οδηγούσε στην προκήρυξη νέων βουλευτικών εκλογών «μετά από τουλάχιστον είκοσι ημέρες και το αργότερο σαράντα ημέρες μετά τη διάλυσή της».

Μπορεί να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση ακόμα και αυτή την εβδομάδα 

Πάντως, σύμφωνα με την ερμηνεία που κάνουν ορισμένοι συνταγματολόγοι του άρθρου 12 του γαλλικού Συντάγματος, τίποτα δεν εμποδίζει τον Μακρόν, αν το επιθυμεί, να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση ακόμη και αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον συνταγματολόγο Ντιντιέ Μος, δεν είναι απαραίτητο να περιμένει κανείς έναν χρόνο πριν προκηρύξει νέες εκλογές. «Τίποτα δεν απαγορεύει να γίνει η διάλυση μετά τον δεύτερο γύρο. Δεν υπάρχει χρονικό όριο», δήλωσε.

Για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1980 ένας εν ενεργεία πρόεδρος της Γαλλίας έχει σχετική πλειοψηφία, που σημαίνει ότι με τους 245 βουλευτές του η παράταξή του θα παραμείνει μεν πρώτη δύναμη στη βουλή, αλλά αποδυναμωμένη και ο Μακρόν θα δυσκολεύεται να περνά νόμους, περιλαμβανομένων των αμφιλεγόμενων σχεδίων του για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας.

Τα αποτελέσματα της κάλπης αναμένεται να οδηγήσουν σε εβδομάδες διαπραγματεύσεων καθώς ο Μακρόν αναζητά συμμάχους από άλλα κόμματα. «Ο Μακρόν δεν θα μπορεί να στηριχθεί στα άκρα, είτε την ακροδεξιά , είτε την ακροαριστερά που θα αντιτίθενται σε συστηματικά σε κάθε πρόταση της κυβέρνησης», λέει η πολιτολόγος Λίζα Τομά Ντραμπουά του ινστιτούτου Montaigne, που εδρεύει στο Παρίσι.

Συμμαχία Μακρόν με την παραδοσιακή δεξιά;

Οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικανοί με τις 61 έδρες περιλαμβάνονται μεταξύ των πιθανών συμμάχων και ίσως αποτελέσουν δεκανίκι για τον Γάλλο πρόεδρο στη δεύτερη θητεία του. «Το καλό είναι ότι υπάρχουν τομείς, όπου θα μπορούσα να συμφωνήσουν, από το περιβάλλον μέχρι τις δημόσιες υπηρεσίες. Το κακό είναι ότι ίσως να μην θέλουν να συμφωνήσουν», εκτιμά η καθηγήτρια του Sciences Po, Αναμπέλ Λεβέρ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr