Τελικά, ούτε η ψήφος εμπιστοσύνης της ιταλικής Γερουσίας, αλλά ούτε και οι παραινέσεις/πιέσεις του προέδρου της χώρας, στάθηκαν ικανές να αποτρέψουν το… μοιραίο.

Μετά τη συνάντησή του με τον Σέρτζο Ματαρέλα, ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι «η ψηφοφορία (σ.σ. που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στη Γερουσία) είναι πολύ σημαντική από πολιτικής άποψης. Η πλειοψηφία εθνικής ενότητας που υποστήριζε αυτή την κυβέρνηση δεν υφίσταται πλέον», προσθέτοντας ότι θα παραδώσει στον Ματαρέλα την παραίτησή του μέσα στις επόμενες ώρες.

Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ιταλός πρόεδρος δεν έκανε δεκτή την παραίτηση και ζήτησε από τον Ντράγκι να παρουσιαστεί ενώπιον του Κοινοβουλίου, για να εξακριβωθεί αν διαθέτει την εμπιστοσύνη του συγκεκριμένου σώματος. Κι αυτό, ενώ το Κίνημα Πέντε Αστέρων έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξει το σχέδιο νόμου για τα μέτρα ενίσχυσης των πολιτών. Στην ουσία, κατ’ αυτό τον τρόπο παρατείνεται το πολιτικό θρίλερ στη χώρα.

Αναπόφευκτες οι εκλογές

Η απόφαση του «Σούπερ Μάριο» έμοιαζε σχεδόν προδιαγεγραμμένη, από τη στιγμή που το Κίνημα Πέντε Αστέρων αρνήθηκε να συμμετάσχει στην κρίσιμη ψηφοφορία, αίροντας ουσιαστικά την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση Ντράγκι. Και η Λέγκα είχε εκφράσει αντιρρήσεις για το νομοθέτημα σχετικά με τα μέτρα στήριξης των πολιτών έναντι της ακρίβειας, ενώ το Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ζητούσε από την κυβέρνηση να αποδείξει ότι διαθέτει ακόμα τη δεδηλωμένη.

Όπως γίνεται προφανές, ο Ματαρέλα θα προσπαθήσει να βρει μια εναλλακτική λύση ώστε οι εκλογές να πραγματοποιηθούν την άνοιξη του 2023, όπως ήταν προγραμματισμένο. Ωστόσο, με βάση τις ισορροπίες και τα δεδομένα, αναλυτές εκτιμούν ότι η προσφυγή στις κάλπες το ερχόμενο φθινόπωρο μοιάζει σχεδόν αναπόφευκτη, χωρίς, ωστόσο, να εγγυάται ότι θα οδηγήσει σχετικά γρήγορα στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη Ρώμη, σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την Ιταλία, αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Το «παιχνίδι» των Πέντε Αστέρων

Οι ίδιοι αναλυτές εκτιμούν ότι η απόφαση των Πέντε Αστέρων να άρουν ουσιαστικά την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση Ντράγκι οφείλεται σε μικροκομματικούς λόγους, καθώς το κόμμα καταγράφει διαρροές βουλευτών και στελεχών και ο πρώην επικεφαλής του, Λουίτζι ντι Μάιο κατήγγειλε τη νέα ηγεσία ότι επιχειρεί να διαλύσει την κυβέρνηση Ντράγκι για ίδιο όφελος, αλλά εις βάρος της ιταλικής οικονομίας και κοινωνίας. Το κόμμα είχε θεωρήσει ως ανεπαρκές το σχέδιο ύψους 42 δισ. ευρώ της κυβέρνησης για τη στήριξη των πολιτών έναντι της ακρίβειας.

Η νέα πολιτική κρίση στην οποία φαίνεται ότι βυθίζεται η Ιταλία προκαλεί ανησυχία και στις Βρυξέλλες, με τον Επίτροπο Οικονομίας, και πρώην πρωθυπουργό της χώρας, Πάολο Τζεντιλόνι να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η Κομισιόν παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ρώμη «με τη δέουσα αποστασιοποίηση, αλλά και με ανήσυχη έκπληξη».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr