Με μείζονα πολιτική κρίση απειλείται ανοιχτά η Ιταλία, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Ματέο Ρέντσι, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό και να αποσύρει τους υπουργούς του, οδηγώντας σε κατάρρευση τη δεύτερη κυβέρνηση Κόντε.

Τι θέλει ο Ρέντσι

Αν και το κόμμα του Ρέντσι -η «Ζωντανή Ιταλία»– έχει ποσοστό μόλις 3% (προήλθε από την αποχώρησή του από το Δημοκρατικό Κόμμα που συγκυβερνά με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων), αν αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό, η κυβέρνηση Κόντε θεωρητικά χάνει την δεδηλωμένη και η Ιταλία μπαίνει σε δύσκολα μονοπάτια, εν μέσω, μάλιστα, πανδημίας.

Στις 6:30 μ.μ., ώρα Ελλάδας, ο Ρέντσι θα δώσει συνέντευξη για να ανακοινώσει τι σκοπεύει να κάνει, ενώ αργά το βράδυ της Τρίτης το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το εθνικό σχέδιο της χώρας για την αξιοποίηση των 209 δισ. ευρώ που αναλογούν στην Ιταλία από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ (στα οποία θα προστεθούν και άλλα 134 δισ. από ίδιους πόρους).

Οι διαφωνίες

Οι υπουργοί του κόμματος του Ρέντσι, ωστόσο, διαφώνησαν και καταψήφισαν το σχέδιο, παρότι σε αυτό είχαν μερικώς ενσωματωθεί οι ενστάσεις τους, που αφορούν κυρίως  τον διπλασιασμό των κονδυλίων για την ενίσχυση του κλάδου της υγείας, ενώ είχε προηγηθεί σκληρή αντιπαράθεση Κόντε-Ρέντσι για το σχέδιο.

Οι διαφωνίες όμως δεν περιορίζονται μόνο στα κονδύλια, αλλά επεκτείνεται σε δομικά ζητήματα. Ο Ρέντσι ζητά πιο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, ο οποίος θα περιλαμβάνει και δάνεια από τον ESM, ενώ έχει ζητήσει από τον Κόντε να μετριάσει την εξουσία του στις μυστικές υπηρεσίες της Ιταλίας, κάτι που ο Ιταλός πρωθυπουργός αρνήθηκε.

Οι δύο λύσεις

Τα σενάρια, στην περίπτωση που ο Ρέντσι αποχωρήσει από την κυβέρνηση, είναι δύο: ή ο κυβερνητικός συνασπισμός θα διευρυνθεί με μέρος του κόμματος του Μπερλουσκόνι, Forza Italia, ή η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές, κάτι, όμως, που βολεύει τον ηγέτη της ακροδεξιάς Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, και τους νεοφασίστες του FdI.

Σχολιάζοντας τις κινήσεις Ρέντσι, ο ηγέτης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλα Τζινγκαρέτι είπε ότι «είναι βαρύτατο πολιτικό σφάλμα να προξενήσει κανείς μια κυβερνητική κρίση που το 99% των Ιταλών δεν κατανοεί», αφήνοντας αιχμές για πολιτικό οπορτουνισμό του κόμματος.

Πηγή: economico.gr