Πολιτική θύελλα με απρόβλεπτες διαστάσεις προκάλεσε ντοκιμαντέρ του δικτύου Al Jazeera για το πρόγραμμα «χρυσής βίζας» στην Κύπρο.

Στο επίμαχο ντοκιμαντέρ, ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Συλλούρης και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάννης εμφανίζονται πρόθυμοι να μεσολαβήσουν υπέρ Κινέζου φυγόδικου για την εξασφάλιση κυπριακού διαβατηρίου.

Τέλος στο πρόγραμμα

Το ντοκιμαντέρ είχε ως πρώτο «θύμα» αυτό καθαυτό το πρόγραμμα «Golden Visa», όπως κοινώς ονομάζεται, καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε την κατάργηση του προγράμματος παροχής κυπριακών διαβατηρίων έναντι επενδύσεων.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η απόφαση θα ισχύσει από την 1η Νοεμβρίου, ενώ εξηγώντας τους λόγους αναφέρθηκε στα προβλήματα τα οποία παρουσιάστηκαν στο πρόγραμμα από τον καιρό της εφαρμογής του.

Παραιτήσεις και «συγγνώμη»

Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, με γραπτή ανακοίνωση ζήτησε συγγνώμη και χαρακτήρισε ξανά σκηνοθετημένη και αποσπασματική την εικόνα που προέβαλε το Al Jazeera, ωστόσο ανακοίνωσε ότι θα απέχει από τα καθήκοντά του μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών.

Επίσης, ο Χριστάκης Τζιοβάννης ανακοίνωσε την παραίτησή του από βουλευτής ΑΚΕΛ, δυο ώρες πριν την έκτακτη συνεδρίαση του πολιτικού γραφείου του κόμματος, και ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι είναι προτεραιότητα για τον ίδιο να λάμψει όλη η αλήθεια.

Οργή Αναστασιάδη

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μετά το τέλος της έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου εμφανίστηκε πολύ εκνευρισμένος, λέγοντας μάλιστα προς δημοσιογράφους: «Μη μου αναφέρετε Al Jazeera για να μη σας πάρει… ο δαίμονας».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Εισαγγελέας ανακοίνωσε ότι συγκάλεσε το πρωί της Τρίτης έκτακτη σύσκεψη στην Εισαγγελία και ταυτόχρονα διαβεβαίωσε τον κυπριακό λαό ότι θα προβεί σε ό,τι άλλο κριθεί υπό τις περιστάσεις αναγκαίο, με γνώμονα, όπως τόνισε, την διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.

Οι αποκαλύψεις του Al Jazzera

Όλα άρχισαν όταν στο ντοκιμαντέρ του Αl Jazeera, δύο υπό κάλυψη δημοσιογράφοι του δικτύου έφθασαν στην Κύπρο, εμφανιζόμενοι ως εκπρόσωποι πλούσιου Κινέζου, καταδικασθέντος in absentia στην χώρα του για αδικήματα διαφθοράς και ξεπλύματος.

Σκοπός του ταξιδιού στην Κύπρο είναι η προώθηση επένδυσης του εν λόγω Κινέζου φυγόδικου με σκοπό την εξασφάλιση κυπριακού διαβατηρίου.

Με την χρήση κρυφών καμερών, οι δύο δημοσιογράφοι κατέγραψαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Δημήτρη Συλλούρη στην οικία του επιχειρηματία ανάπτυξης γης και βουλευτή του ΑΚΕΛ Χριστάκη Τζιοβάννη.

Κατά τη συνάντηση με τους δύο πολιτικούς, οι δύο φερόμενοι εκπρόσωποι του Κινέζου φυγόδικου λαμβάνουν διαβεβαιώσεις ότι παρά τις σχέσεις του πελάτη τους με παράνομες δραστηριότητες, οι ίδιοι θα μεσολαβήσουν ώστε ο κινέζος επενδυτής να λάβει τελικά κυπριακό διαβατήριο.

Πηγή: economico.gr