Ανησυχία και Πολιτική Ρητορική στην Ελλάδα Αλλάζουν με φόντο τις Αποφάσεις της Γερμανίας για τους Μετανάστες

Ανησυχία και Πολιτική Ρητορική στην Ελλάδα Αλλάζουν με φόντο τις Αποφάσεις της Γερμανίας για τους Μετανάστες

Οι πρόσφατες αποφάσεις της Γερμανίας έχουν δημιουργήσει ανησυχίες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως σε αυτές της πρώτης υποδοχής όπως η Ελλάδα. Ήδη η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε, με ορισμένα μέλη της να υιοθετούν ακραία ρητορική. Χαρακτηριστικά, ο Άδωνις Γεωργιάδης, σε πρόσφατες δηλώσεις του, χρησιμοποίησε όρους, όπως «λαθρομετανάστες», προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Σημείωσε ότι “τα έξοδα του κάθε λαθρομετανάστη δεν μπορεί να τα πληρώνει ο Έλληνας πολίτης” και υποστήριξε ότι το κόστος της μεταναστευτικής κρίσης πρέπει να καλύπτεται από τη διεθνή κοινότητα.

Αντιδρώντας, η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Θεανώ Φωτίου, κατηγόρησε τον υπουργό ότι χρησιμοποιεί αντιανθρωπιστική ρητορική και τον προέτρεψε να σταματήσει να απευθύνεται σε ακροδεξιά κοινά. Ανέφερε ότι τα χρήματα που προορίζονται για την υγειονομική φροντίδα προσφύγων προέρχονται από το ΕΣΠΑ, που είναι χρήματα του ελληνικού λαού.

Ο υπουργός Υγείας αντέτεινε ότι η κατηγορία περί ακροδεξιάς έχει αρχίσει να γίνεται “ντεμοντέ” και έκανε αναφορά στον καγκελάριο Όλαφ Σόλτς, λέγοντας ότι η απόφασή του να κλείσει τα σύνορα δεν σημαίνει ότι είναι ακροδεξιός. Τόνισε την ανησυχία του για τις αυξημένες ροές προσφύγων, ιδίως με τις καταστάσεις που επικρατούν στη Μέση Ανατολή.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, από την πλευρά του, αναγνώρισε τις ανησυχίες των πολιτών, αλλά κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «σπέκουλα και υπερβολές». Επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν “εποικίζεται” με την είσοδο παράτυπων μεταναστών που επιθυμούν να μεταβούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Δηλώνοντας την ανησυχία του για την κατάσταση στην περιοχή, ο υπουργός τόνισε ότι κάθε πιθανή ανάφλεξη, όπως για παράδειγμα στο Λίβανο, μπορεί να προκαλέσει κύματα προσφύγων, που θα επηρεάσουν όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. Ταυτόχρονα, υπενθύμισε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν προσφέρει σημαντική χρηματοδότηση στην Ελλάδα για την περίοδο 2015-2021 και θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη χώρα κατά την περίοδο 2021-2027, αλλά η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει επιπλέον χρηματοδότηση εάν οι συνθήκες το απαιτήσουν.

Πηγή: tovima.gr