Η οικονομική κατάσταση και η ακρίβεια αναδείχθηκαν ως οι πιο σημαντικοί παράγοντες που επηρέασαν τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ψηφοφόρων κατά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024. Σύμφωνα με το πρόσφατο «Ευρωβαρόμετρο» που δημοσιεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το 42% των πολιτών δήλωσαν ότι η αύξηση των τιμών και του κόστους ζωής ήταν κρίσιμος παράγοντας, ενώ το 41% ανέφερε την οικονομική τους κατάσταση. Στην Ελλάδα, αυτά τα ποσοστά είναι ακόμη πιο έντονα, αγγίζοντας το 70% και 69% αντίστοιχα, ενώ στην Κύπρο φτάνουν το 47% και 56%.
Παρά την οικονομική κρίση, η υποστήριξη προς την ΕΕ παραμένει υψηλή. Το 65% των πολιτών αισθάνεται αισιοδοξία για το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης, με το 48% να έχει θετική εικόνα για την ΕΕ. Η ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ θεωρείται ευνοϊκή από επτά στους δέκα Ευρωπαίους. Στην Ελλάδα και την Κύπρο, η υποστήριξη αυτή είναι υψηλή, με ποσοστά 65% και 68% αντίστοιχα.
Στην Ελλάδα, η κοινωνική προστασία και η πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη ανήκουν στις κορυφαίες ανησυχίες της εκλογικής βάσης, με το 40% των πολιτών να το αναφέρει ως κίνητρο για την ψηφοφορία τους. Στην Κύπρο, ζητήματα μετανάστευσης και ασύλου ήταν περισσότερο επιδραστικά, με το 45% των ψηφοφόρων να τα αναφέρει. Οι συμμετοχές στις κάλπες ήταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί εδώ και 30 χρόνια, με 50,74% των πολιτών να ψηφίζουν.
Η εμπιστοσύνη στην ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική δημοκρατία είναι ιδιαίτερα υψηλή, με το 42% των πολιτών να δηλώνουν θετική εικόνα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό το ποσοστό είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα. Στην Κύπρο και την Ελλάδα, τα ποσοστά φτάνουν το 38% και το 34% αντίστοιχα.
Η συμμετοχή στις ευρωεκλογές φαίνεται ότι γίνεται συνήθεια, με το 46% των δυνητικών ψηφοφόρων να δηλώνουν ότι ψηφίζουν πάντα. Η προσέλευση στις εκλογές αυξάνεται, καθώς 56% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η φωνή τους έχει αξία στην ΕΕ, αν και στην Κύπρο και την Ελλάδα τα αντίστοιχα ποσοστά είναι κάπως χαμηλότερα.
Κατά την ανάλυση των παρακινήσεων του εκλογικού αποτελέσματος, προκύπτει ότι το 47% των ψηφοφόρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο εξέτασε τις προτάσεις των κομμάτων σχετικά με ευρωπαϊκά θέματα ως καθοριστικό παράγοντα για την επιλογή τους. Στην Ελλάδα, ωστόσο, το ποσοστό αυτό είναι 39%, καθώς οι περισσότεροι ψηφοφόροι προτίμησαν το κόμμα που ψηφίζουν συνήθως.
Πηγή: tovima.gr