Η Τουρκική Προκλητικότητα και η Αδράνεια της Ελληνικής Κυβέρνησης

Η Τουρκική Προκλητικότητα και η Αδράνεια της Ελληνικής Κυβέρνησης

Η χθεσινή (24/9) συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠαΣοΚ, Μιχάλης Κατρίνης, σχολίασε τη στάση του κ. Μητσοτάκη, λέγοντας ότι ενώ η Τουρκία συνεχώς προσθέτει νέες διεκδικήσεις, ο Πρωθυπουργός προσποιείται ότι δεν ακούει τίποτα.

Ο κ. Κατρίνης τόνισε ότι η Τουρκία εγείρει συνεχώς ζητήματα, όπως η αναγνώριση δύο κρατών στην Κύπρο, η μη αναγνώριση της Κυπριακής ΑΟΖ και η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Επιπλέον, επισήμανε ότι ο Ερντογάν δεν έχει ποτέ αναγνωρίσει το Δίκαιο της Θάλασσας, επιλέγοντας να προτιμά μία ερμηνεία του διεθνούς δικαίου που προσαρμόζει στις ανάγκες και τα συμφέροντά του.

Από την άλλη, ο κ. Κατρίνης υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει ηρεμία στην περιοχή, καθώς οι παραβιάσεις στους θαλάσσιους χώρους είναι εντεινόμενες, και ανέφερε το πρόσφατο περιστατικό στην Κάσο, όπου η Τουρκία αμφισβήτησε την ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ. Παράλληλα, αντετεινόμενη τον ισχυρισμό ότι η Τουρκία θα σταματήσει να εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, τόνισε ότι η Ρόδος έχει γίνει στόχος για δουλέμπορους με την υποστήριξη των τουρκικών αρχών.

Η ομιλία του Πρωθυπουργού που αναφέρθηκε στο “παγκόσμιο συμφέρον”, προκάλεσε επίσης ερωτήματα. Ο κ. Κατρίνης ζήτησε εξηγήσεις για τη φράση αυτή, εφόσον μία πραγματικά ανεξάρτητη και πατριωτική ελληνική κυβέρνηση θα είχε ματαιώσει τη συνάντηση με τον Ερντογάν, μετά τις δηλώσεις που έκανε στο βήμα του ΟΗΕ.

Τέλος, επεσήμανε ότι μια κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το βέτο στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε., προκειμένου να στείλει ένα σαφές μήνυμα και να επισημάνει τη σπουδαιότητα της ελληνικής θέσης στους γείτονές της. “Η διαφορά μεταξύ κατευνασμού και ενδοτισμού μπορεί να είναι εξαιρετικά δυσδιάκριτη”, κατέληξε ο κ. Κατρίνης.

Πηγή: tovima.gr