Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι, «συμμαχία Βολιβία» (από τα χρώματα της σημαίας της χώρας): ένα κυβερνητικό σχήμα στη Γερμανία που, αν και ως σήμερα κατάφερνε να ξεπερνά τις διαφορές των κομμάτων που το απαρτίζουν, φαίνεται ότι πλέον βρίσκεται σε πορεία εσωτερικής σύγκρουσης με απρόβλεπτες συνέπειες.

Σολτς ο… ειρηνοποιός

Πόσο σοβαρή σύγκρουση; Τόσο που χρειάζεται προσωπική παρέμβαση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, ώστε να επιλυθούν οι διαφωνίες μεταξύ υπουργών για τα κονδύλια που τους αναλογούν στον προϋπολογισμό του 2024, μετά την αποτυχία του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ να καταρτίσει προϋπολογισμό λιτότητας, όπως είχε σχεδιαστεί, κλείνοντας ένα κενό ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt, ο Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς θα πραγματοποιήσει το προσεχές διάστημα τριμερείς συναντήσεις με τον Φιλελεύθερο Κρίστιαν Λίντνερ και περίπου το μισό Υπουργικό Συμβούλιο, με στόχο την έγκριση του προσχεδίου του προϋπολογισμού από το υπουργικό συμβούλιο της 5ης Ιουλίου, το οποίο είναι και το τελευταίο πριν από τη θερινή ανάπαυλα.

«Φρένο χρέους»

Μεταξύ των υπουργείων που θα πρέπει να διαπραγματευτούν για τα κονδύλιά τους είναι το Εξωτερικών, το Οικογένειας, το Εσωτερικών και το Μεταφορών, ενώ το υπουργείο Άμυνας αναμένεται τελικά να εξαιρεθεί από τις περικοπές. Η Welt επισημαίνει ότι η ασυνήθιστη διαδικασία ενδοκυβερνητικών διαπραγματεύσεων έχει συμφωνηθεί και με τον αντικαγκελάριο και (Πράσινο) υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (SPD, Πράσινοι, FDP) συναίνεσαν στην κατάρτιση προϋπολογισμού εντός του πλαισίου του «φρένου χρέους», το οποίο προβλέπεται από το Σύνταγμα, αλλά είχε αρθεί λόγω των έκτακτων δαπανών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κοροναϊού και της ενεργειακής κρίσης. Σε αυτό το πλαίσιο, ο νέος δανεισμός της ομοσπονδίας θα πρέπει να κυμανθεί μεταξύ 15 και 18 δισ. ευρώ.

Διαφωνίες για… τα πάντα όλα

Ένας από τους επιβαρυντικούς παράγοντες για την επόμενη χρονιά είναι το έλλειμμα στα φορολογικά έσοδα: η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναμένει 13 δισ. ευρώ λιγότερα από ό,τι είχε προβλεφθεί το φθινόπωρο του 2022. Επιπλέον, Φιλελεύθεροι (FDP) και Πράσινοι διαφωνούν σχετικά με τις φοροελαφρύνσεις σε κλάδους επιβαρυντικούς για το περιβάλλον, όπως η πετρελαιοκίνηση και τα εταιρικά αυτοκίνητα.

Έντονη είναι η διαφωνία και για την πρόταση από το υπουργείο Οικονομικών περικοπής των κονδυλίων που θα διατεθούν στα ομόσπονδα κρατίδια. Το αδιέξοδο και η ανάγκη της παρέμβασης της καγκελαρίας αποτυπώνεται και στα γερμανικά ΜΜΕ: «Κύριε καγκελάριε, αναλάβετε εσείς!», είναι ο τίτλος της Sueddeutsche Zeitung για το θέμα, ενώ η Bild γράφει ότι «ο καγκελάριος παίρνει πάνω του τον προϋπολογισμό» και η Welt ότι «τώρα θα περικόψει προσωπικά ο καγκελάριος τα έξοδα των υπουργών του».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr