Φαίνεται ότι η νίκη Μακρόν στη Γαλλία επί της Λεπέν κάθε άλλο παρά αποθαρρύνει την ακροδεξιά σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Αντιθέτως, τα πράγματα μοιάζουν άκρως επικίνδυνα.

Ακροδεξιά «ανατριχίλα»

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle, έντονη ανησυχία προκαλεί στην Ιταλία δημοσκόπηση που δίνει πρώτο στην πρόθεση ψήφου το ακροδεξιό κόμμα «Fratelli d’ Italia». Για πρώτη φορά στη μεταπολεμική, ιταλική ιστορία συμβαίνει κάτι τέτοιο. Στα γκάλοπ αγγίζει το 22%, και με το ποσοστό αυτό είναι το πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου των Ιταλών. Οι «Αδελφοί της Ιταλίας» (Fratelli d’ Italia), μάλιστα, πραγματοποίησαν στο Μιλάνο την προγραμματική του συνέλευση με τέσσερις χιλιάδες συμμετέχοντες.

Πρόκειται για ένα υπερσυντηρητικό κόμμα, το οποίο στο σύμβολό του έχει ακόμη την φασιστική φλόγα που καίει, σύμφωνα με τους νοσταλγούς του, στον τάφο του δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι. Η πρόεδρός του κόμματος, Τζόρτζια Μελόνι, στο παρελθόν ήταν υπουργός Nέας Γενιάς σε κυβέρνηση του Μπερλουσκόνι αλλά τώρα θέλει να ηγηθεί όλων των συντηρητικών δυνάμεων.

Το κόμμα το οποίο προέκυψε από τη διάσπαση, το 2012, ενός άλλου ακροδεξιού σχηματισμού, θεωρείται ως ο «επίγονος» της μεταφασιστικής ιταλικής ακροδεξιάς που στο παρελθόν είχε εκφραστεί μέσα από το Ιταλικό Κοινωνικό Κίνημα (MSI, 1946–1995) και την Εθνική Συμμαχία (AN, 1995–2009). Επίσης, έχει χαρακτηριστεί ως ευρωσκεπτικιστικό και ως λαϊκιστική ακροδεξία.

Δεν καταδικάζουν Μουσολίνι και φασισμό

Το θέμα είναι ότι οι θέσεις της Μελόνι, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία: ασκεί συνεχή κριτική στην ΕΕ και ζητά αυστηρούς περιορισμούς στην παρουσία μεταναστών. Μέχρι πρότινος εξεθείαζε τον Πούτιν αλλά τώρα τάσσεται υπέρ της Ουκρανίας. Ζητά από τον Ντράγκι «να ξαναβρεί την αξιοπιστία του, που κατέληξε στην αποθήκη, να την ξεσκονίσει, και να δουλέψει με στόχο να αλλάξουν οι προτεραιότητες του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Η Μελόνι και το κόμμα της, λένε στη Λέγκα και φυσικά στον Μπερλουσκόνι ότι στο εξής πρόκειται να διεκδικήσουν την ηγεσία του συντηρητικού μετώπου, διότι τα γκάλοπ τους το επιτρέπουν: η Λέγκα βρίσκεται στο 15% της πρόθεσης ψήφου και η Φόρτσα Ιτάλια στο 8%. Οι «Αδελφοί της Ιταλίας», όμως, συνεχίζουν να μην καταδικάζουν με σαφήνεια τον φασισμό και επαναλαμβάνουν ότι πρόκειται, απλά, για μια διαφορετική ιστορική περίοδο. Για να μην χάσουν, όπως φαίνεται, κάποιες ψήφους του ακροδεξιού πολιτικού χώρου.

Κρίσιμες εκλογές τον Ιούνιο

Στις 12 Ιουνίου στήνονται οι κάλπες για τις δημοτικές εκλογές και σε λιγότερο από ένα χρόνο για τις βουλευτικές. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν όντως το κόμμα αυτό αναδειχθεί πρώτη πολιτική δύναμη, σε ποιο βαθμό μπορεί να αλλάξει η στάση και η συνολική πολιτική της Ιταλίας, στο εσωτερικό της ΕΕ; Είναι δύσκολο να σχηματισθεί μια ακόμη κυβέρνηση ευρείας συμμαχίας.

Ταυτόχρονα, η αντίπαλη παράταξη, της κεντροαριστεράς, αποδυναμώνεται όλο και περισσότερο, λόγω της ασταμάτητης, φθίνουσας πορείας των Πέντε Αστέρων, των νέων συμμάχων του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος. Απορίες και ερωτήματα που στην φάση αυτή δεν είναι εύκολο να απαντηθούν. Είναι σαφές, όμως, ότι μετά την Γαλλία το ενδιαφέρον της Ευρώπης- με τις όποιες σχετικές ανησυχίες- στρέφεται τώρα προς την Ιταλία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr