Για τους λάτρεις της Ιστορίας, η επικρατούσα κατάσταση στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας δεν θα πρέπει να προκαλεί καμία έκπληξη, καθώς η αστάθεια και οι καταστάσεις «θρίλερ» είναι… συνηθισμένα πράγματα.

Οριακή στήριξη

Εν πάση περιπτώσει, ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε το μεσημέρι της Πέμπτης η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος μεταβαίνει στο προεδρικό μέγαρο για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα. Η ψήφος εμπιστοσύνης δόθηκε από τη Γερουσία της Ρώμης, η οποία έδωσε «πράσινο φως» και στα πιο πρόσφατα οικονομικά μέτρα στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων.

Παραμένει η αβεβαιότητα

Ωστόσο, η αβεβαιότητα για την τύχη της κυβέρνησης παραμένει, καθώς το Κίνημα Πέντε Αστέρων δεν πήρε μέρος στην ψηφοφορία, και έτσι σε σύνολο 315 γερουσιαστών, μόνο οι 172 στήριξαν τον τεχνοκράτη πρωθυπουργό. Σύμφωνα με την Corriere della Sera, o Ιταλός πρόεδρος ζήτησε με έμφαση από τον Ντράγκι να παραμείνει στην θέση του, έστω και με την υποστήριξη μιας πιο περιορισμένης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Οι διαφωνίες…

Υπενθυμίζεται ότι τα Πέντε Αστέρια διαφωνούν κάποια από τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης προς τους πολίτες, όπως εκείνο που προβλέπει την στήριξη κάθε πολίτη με εισόδημα χαμηλότερο των 35.000 ετησίως, με 200 ευρώ άπαξ, για την αγορά βενζίνης. Παράλληλα, αντιτίθενται στην πρόθεση του γνωστού και ως «Σούπερ Μάριο» να καταργήσει το «κοινωνικό εισόδημα» για τους άνεργους. Διαφωνίες εξέφρασε και η ακροδεξιά Λέγκα.

…Και ο Καβαλιέρε

Εν τω μεταξύ, ο «καβαλιέρε» Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ζήτησε από τον Μάριο Ντράγκι να προχωρήσει σε επαλήθευση της συνοχής της κυβερνητικής πλειοψηφίας. «Ζητούμε να επαληθευθεί η πορεία της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ώστε να μπορέσουμε να καταλάβουμε ποιες πολιτικές δυνάμεις εννοούν πράγματι να στηρίξουν την κυβέρνηση, όχι προς εκλογικό όφελος, αλλά για να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις και για το συμφέρον των Ιταλών», τόνισε ο Μπερλουσκόνι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr