Παγιδευμένα στο Αφγανιστάν φαίνεται ότι βρίσκονται τουλάχιστον τέσσερα αεροπλάνα τα οποία είχαν ναυλωθεί για να μεταφέρουν κόσμο έξω από τη χώρα που από τις 15 Αυγούστου έχει περάσει στα χέρια των Ταλιμπάν.

Τα τέσσερα «παγιδευμένα» αεροπλάνα

Σύμφωνα με πηγές, τα αεροσκάφη, που βρίσκονται στο αεροδρόμιο της πόλης Μαζάρ-ε-Σαρίφ είχαν ως επιβάτες Αφγανούς πολίτες, πολλοί εκ των οποίων δεν διέθεταν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα και δεν μπορούσαν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ωστόσο, ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικλ Μακ Κολ, δήλωσε στο Fox News ότι ανάμεσα στους επιβάτες βρίσκονται και Αμερικανοί πολίτες, λέγοντας ότι επί της ουσίας οι Ταλιμπάν «τους κρατούν ομήρους», χωρίς, όμως, να εξηγήσει από πού προέρχεται η πληροφορία αυτή.

Την ώρα που η Ουάσινγκτον έχει δεσμευτεί να συνεργαστεί με τους Ταλιμπάν, ώστε να επιτραπεί σε όσους το επιθυμούν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν, ο Μακ Κολ ισχυρίστηκε ότι οι ισλαμιστές αντάρτες που έχουν καταλάβει την εξουσία στη χώρα «θα έχουν όλο και μεγαλύτερες απαιτήσεις, είτε για χρήματα είτε για νομιμοποίηση ως κυβέρνηση του Αφγανιστάν», προκειμένου να επιτρέψουν στους επιβάτες που είναι ακινητοποιημένοι στο Μαζάρ-ε-Σαρίφ να φύγουν από τη χώρα.

Χωρίς διαβατήρια και βίζα

Από την άλλη πλευρά, Αφγανός αξιωματούχος που μίλησε στο ΑΡ υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, ανέφερε ότι οι επιβάτες των τεσσάρων αεροσκαφών δεν διαθέτουν διαβατήρια ή βίζες και ότι φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία, όσο οι αρχές διαπραγματεύονται για το τι μέλλει γενέσθαι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επιβάτες αυτοί δηλώνουν ότι εργάζονται για εταιρείες που συνεργάζονταν με τον αμερικανικό και τον γερμανικό στρατό και θεωρούν ότι κινδυνεύουν από το νέο καθεστώς.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δηλώνει ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες, αφού δεν έχει πλέον ανθρώπους στο Αφγανιστάν, ωστόσο, επανέλαβε ότι οι Ταλιμπάν έχουν δεσμευτεί ότι θα επιτρέψουν την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών. Μέχρι σήμερα το μικρό αεροδρόμιο στο Μαζάρ-ε-Σαρίφ εξυπηρετούσε πτήσεις μόνο προς την Τουρκία, ωστόσο, Αφγανικές πηγές ισχυρίζονται ότι τα τέσσερα αεροπλάνα είχαν προορισμό την Ντόχα του Κατάρ, το οποίο φαίνεται ότι θα παίξει μείζονα ρόλο στην περιοχή από εδώ και πέρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr