Ερντογάν Μεντερές

Διπλή πολιτική θύελλα κατά Ερντογάν έχει ξεσπάσει στην Τουρκία λόγω της εμμονής του τούρκου προέδρου στο Ισλάμ, αλλά μετά και την δημόσια παραδοχή του ίδιου ότι, επί της θητείας του γαμπρού του Μπεράτ Αλμπαϊράκ στο υπουργείο Οικονομικών, δαπανήθηκαν συναλλαγματικά αποθέματα 165 δις δολαρίων για την – χωρίς αποτέλεσμα – στήριξη της λίρας.

“Πρόσεξε, μην έχει το τέλος του Μεντερές”

Ο Ερντογάν αντέδρασε οργισμένα στην δήλωση του εκπροσώπου του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) για τον απαγχονισμό του πρώην πρωθυπουργού Αντνάν Μεντερές, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1960.

«Ο συγχωρεμένος Μεντερές, κάποια περίοδο είχε δώσει προνόμια στους ισλαμιστές και αυτοί είχαν πάρει φόρα με τις απαιτήσεις τους. Αργότερα ο Μεντερές υποχρεώθηκε να βγάλει νόμο προστασίας των αρχών του Κεμάλ Ατατούρκ. Εύχομαι το τέλος του Ερντογάν μην είναι το ίδιο, μην είναι παρόμοιο!», δήλωσε ο Ενγκίν Αλτάϊ εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CHP.

Ερντογάν: Πήρα μαζί το σάβανό μου

Απαντώντας ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι είναι έτοιμος να πεθάνει αν χρειαστεί, είπε πως δεν φοβάται και πως από την αρχή της πορείας που έχει επιλέξει «κρατά σάβανό του».

«Ένας ανήθικος ένας θρασύς υπονόησε πως εύχεται το τέλος μου θα είναι όπως αυτό του Μεντερές. Ρε ανήθικε, εμείς όταν ξεκινήσαμε αυτή την πορεία, πήραμε το σάβανο μας μαζί μας», τόνισε ο Ερντογάν μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του.

Θύελλα και για τα 165 δις δολάρια που ξόδεψε ο Αλμπαϊράκ

Νωρίτερα, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε επιβεβαιώσει πως οι νομισματικές αρχές δαπάνησαν 165 δις δολάρια από τα συναλλαγματικά αποθέματα τα τελευταία δύο χρόνια για να στηρίξουν την λίρα και μπορεί να το κάνουν “ξανά αν χρειαστεί”.

“Η κεντρική τράπεζα έχει περίπου $90 δισ. σήμερα σε αποθεματικά”, ανέφερε σε ομιλία του στην Άγκυρα. “Αυτά τα αποθεματικά μπορεί να χρησιμοποιηθούν ξανά όταν χρειαστεί ή μπορεί να αυξηθούν, ξεπερνώντας τα $100 δισ.” στο μέλλον, πρόσθεσε σύμφωνα με το Bloomberg.

Νέα πτώση για την τουρκική λίρα

Η λίρα διεύρυνε τις απώλειες της έναντι του δολαρίου στη διάρκεια της ομιλίας του τούρκου προέδρου, και υποχωρεί κατά 0,8% στις 8,1761 ανά δολάριο.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει εξηγήσεις από την κυβέρνηση για την πτώση στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της κεντρικής τράπεζας την περίοδο που ο γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ ήταν υπουργός Οικονομικών. Ο Αλμπαϊράκ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από τον Ιούλιο του 2018 έως το Νοέμβριο του 2020.

Ξένες τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Goldman Sachs, εκτιμούν ότι πάνω από $100 δισ. από τα  συναλλαγματικά διαθέσιμα της κεντρικής τράπεζας δαπανήθηκαν για να αποτραπεί μια ανεξέλεγκτη κατρακύλα της λίρας μόνο το προηγούμενο έτος, όταν το τουρκικό νόμισμα βρέθηκε στο επίκεντρο των πιέσεων μετά από τις μεγάλες μειώσεις των επιτοκίων που έκανε η κεντρική τράπεζα της χώρας για να στηρίξει την οικονομία εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού.

Τα συνολικά ακαθάριστα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας, μαζί με τον χρυσό και τα χρήματα που κρατά η κεντρική τράπεζα για λογαριασμό των τραπεζών της χώρας, έχουν υποχωρήσει πάνω από 15% από τις αρχές του 2020 στα $89,3 δισ. τον Απρίλιο, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Τα καθαρά συναλλαγματικά αποθεματικά έχουν υποχωρήσει πάνω από 75% στα $9,9 δισ. ενώ τα χρήματα που δανείζεται από τις τράπεζες στο πλαίσιο βραχυπρόθεσμων συμφωνιών ανταλλαγής (swaps) έχουν φτάσει μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Όταν αφαιρεθούν τα swaps από τα καθαρά αποθεματικά, αυτά υποχωρούν κάτω από το μηδέν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr