Εορτασμός της Επετείου της 28ης Οκτωβρίου με ομιλία για τον Οδυσσέα Ελύτη στην Ακαδημία Αθηνών

Εορτασμός της Επετείου της 28ης Οκτωβρίου με ομιλία για τον Οδυσσέα Ελύτη στην Ακαδημία Αθηνών

Στις 24 Οκτωβρίου, στις 18.00, θα διεξαχθεί Πανηγυρική Συνεδρία στο Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών, Πανεπιστημίου 28, προς τιμήν της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940. Ο Ακαδημαϊκός Χριστόφορος Χαραλαμπάκης θα είναι ο ομιλητής με θέμα: «Η 28η Οκτωβρίου 1940 και ο Οδυσσέας Ελύτης». Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από τον ιστότοπο της Ακαδημίας Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Χαραλαμπάκης θα εξετάσει το πώς η εμπειρία του πολέμου διαμόρφωσε την ιδεολογική και καλλιτεχνική πορεία του Ελύτη. Ο ποιητής, αναφορικά με την προσωπική του συμμετοχή, δήλωσε: «έζησα το θαύμα και σώθηκα από ένα θαύμα». Αρχικά είχε προσπαθήσει να δημιουργήσει τρεις ποιητικές συνθέσεις για το Έπος του 1940, ωστόσο ολοκλήρωσε το ιδιαίτερα συγκινητικό «Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας» και την «Πορεία προς το μέτωπο» στο «Άξιον εστί».

Στο «Άσμα ηρωικό», ο Ελύτης σμιλεύει ένα μνημείο λόγου για τον ανώνυμο ανθυπολοχαγό που θυσιάστηκε για την πατρίδα. Η αρτιότητα στη δομή του ποιήματος οδηγεί τον αναγνώστη μέσα από δύσβατα μονοπάτια προς τη λύτρωση, ενώ η λέξη «πόλεμος» δεν καταλαμβάνει το κείμενο, ούτε γίνεται αναφορά στην ειρήνη.

Η ποίηση του Ελύτη φέρει καλειδοσκοπικά χαρακτηριστικά, με τους ιριδισμούς των λέξεων να μετασχηματίζονται σε απτές εικόνες. Η φρικαλεότητα αυτού του πολέμου, με εικόνες που ραγίζουν την καρδιά, καθώς οι θρήνοι των νεκρών αναδύονται από το αιματοβαμμένο τοπίο, ίσως να περιγράψει υπαινιχτικά την τραγωδία που βίωσε.

Η φύση, άλλωστε, στην ποίηση του Ελύτη λειτουργεί ως προμήνυμα, καθώς αρθρώνει τη σιωπηλή της αλληλεγγύη στα δεινά του ανθρώπου. Ο παραλληλισμός της φύσης με τα γεγονότα του πολέμου προσφέρει ένα βάθος στην ανάλυση της ανδρείας των πολεμιστών.

Το «Άσμα ηρωικό» προβάλλει ως μικρογραφία του «Άξιον Εστί», λειτουργώντας ως ένα λεπτομερές και επαναστατικό φτιάξιμο, χτισμένο με λέξεις που εκφράζουν πίστη στα ιδανικά του Έθνους. Με τον χρυσό και ασημένιο του λόγο, ο Ελύτης αποδεικνύει πως η τέχνη του έχει τον πρωτοκαθεδρία, καθώς η δύναμη της πένας μετατρέπεται σε ισχυρό σπαθί.

Πηγή: tovima.gr