Η πολιτιστική διαδρομή μέσα από την έκθεση Wanderlust στην ιστορία του Μεγάρου Σλήμαν-Μελά

Η πολιτιστική διαδρομή μέσα από την έκθεση Wanderlust στην ιστορία του Μεγάρου Σλήμαν-Μελά

Λίγο πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης wanderlust/all passports, οι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους της από τον επιμελητή της έκθεσης, Κώστα Πράπογλου. Συμμετέχουν 44 καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες σύγχρονης τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι αναμένεται να παρουσιάσουν έργα που συνδέονται άμεσα με τον χώρο και το εννοιολογικό του πλαίσιο.

Η ιστορικότητα του Μεγάρου Σλήμαν-Μελά, που έχει μια πλούσια ιστορία, ανταγωνίζεται την αρχιτεκτονική του αξία, την οποία επιμελήθηκε ο Ερνέστο Τσίλλερ. Χτισμένο το 1890 για την οικογένεια του Ερρίκου Σλήμαν, το μέγαρο έχει περάσει από πολλές μεταμορφώσεις, φιλοξενώντας σχολεία, ξενοδοχεία και επίκαιρα εστιατόρια, όπως τον εμβληματικό κινηματογράφο Ιντεάλ.

Καθώς εξερευνούσα τα έργα, το “Μνημείο Ψιθύρων” της Μαριάννας Στραπατσάκη με εντυπωσίασε. Τα αποσυναρμολογημένα καθίσματα από τον κινηματογράφο συνιστούν ένα μνημείο μνήμης με θραύσματα από στιγμές γέλιων και κλάματος, αντηχώντας μυστικά χρόνων.

Η βιωματική σύνδεση του επισκέπτη με τα εκθέματα είναι κρίσιμη για την κατανόηση του σκοπού της έκθεσης. Στους δύο ορόφους του μεγάρου, οι καλλιτέχνες δημιουργούν μια ατμόσφαιρα συνύπαρξης ιδεών και έργων, που υπογραμμίζουν την ιστορία του κτιρίου. Μέσα στην έκθεση, δημιουργείται ένα πολυμεσικό περιβάλλον που εξερευνά το ταξίδι ως σωματική και πνευματική διαδικασία. Από τα έργα του Μανώλη Μπαμπούση έως την εγκατάσταση της Νεφέλης Μασίας, όλα αγγίζουν βαθιές έννοιες που κινούνται γύρω από τη μνήμη και την πρόοδο.

Το μέγαρο αναδιαμορφώνεται για την έκθεση, προτού αρχίσουν οι διαδικασίες ανακαίνισης, και προσφέρει στους επισκέπτες την ευκαιρία να περιπλανηθούν στους διαδρόμους της μνήμης και της τέχνης. Σημαντικές εγκαταστάσεις, όπως το “Check-in” της Κλαίρης Τσαλουχίδη-Χατζημηνά και το “Beyond” της Λυδίας Ανδριώτη, αναδεικνύουν την ανθρώπινα συναισθήματα και τις ιστορίες που φέρνει μαζί του ο χρόνος.

Στο τέλος της εμπειρίας, η έκθεση θα είναι διαθέσιμη μέχρι τις 17 Νοεμβρίου, προσκαλώντας τους επισκέπτες να ανακαλύψουν κομμάτια της δικής τους ιστορίας μέσα από τη σύνθεση καλλιτεχνικών έργων, που προάγουν μια βιωματική αναζήτηση.

Πηγή: tovima.gr