«Απασφάλισε» ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, και επανέλαβε τις γνωστές μαξιμαλιστικές θέσεις του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» σε μια στιγμή που η Άγκυρα προσπαθεί να ισορροπήσει σε πολλά μέτωπα.

«Η Ελλάδα… προκαλεί»

Ο Ακάρ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα με στόχο να προκαλέσει κάνει διάφορες ασκήσεις, παραβιάζει τις συνθήκες και έχει στρατό στα νησιά που πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα». Μάλιστα, υποστήριξε ότι η Αθήνα έχει στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο απαιτήσεις «που δεν έχουν καμία λογική ούτε νομική βάση και έτσι αυξάνει την ένταση» για να προσθέσει ότι «οι όροι των Συνθηκών της Λωζάνης του 1923 και του 1947 των Παρισίων είναι ξεκάθαροι. Εναντίον ποιου εξοπλίζονται τα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς».

«Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο»

Κινούμενος πάνω στο «δόγμα» της «Γαλάζιας Πατρίδας», ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει κανένα τετελεσμένο, καθώς θεωρεί ότι η Ελλάδα και η Κύπρος προσπαθούν να καταπατήσουν τα δικαιώματα της Τουρκίας. Όπως είπε: «Ξεκαθαρίζουμε πως εμείς δεν έχουμε βλέψεις στα εδάφη κανενός και στα δικαιώματα κανενός. Όμως είμαστε επίμονοι, αποφασισμένοι και ικανοί να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη Γαλάζια πατρίδα μας που περιλαμβάνει και της Κύπρο. Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο».

Ανησυχία για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας

Κατηγόρησε επίσης την Ελλάδα για επεκτατική πολιτική και για το εξοπλιστικό της πρόγραμμα, λέγοντας πως είναι «μάταιος κόπος». «Στην Ελλάδα υπάρχει ένα πάθος για εξοπλισμούς. Ωστόσο, πρέπει να γίνει αντιληπτό και γνωστό ότι αυτό είναι καθαρά ένα όνειρο και μια μάταιη προσπάθεια, χωρίς μαθηματική συνοχή και ότι τη μεγαλύτερη ζημιά θα την υποστεί ο ελληνικός λαός», είπε. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ισχυρίστηκε ότι «η λύση για τα προβλήματα μεταξύ μας με την Ελλάδα δεν είναι οι τρίτοι. Επομένως, οι απόπειρες της Ελλάδας να μετατρέψει τα προβλήματά της με την Τουρκία σε προβλήματα τρίτων, όπως μεταξύ Τουρκίας-ΕΕ, Τουρκίας-ΗΠΑ, Τουρκίας-ΝΑΤΟ, δεν είναι ούτε νόμιμες ούτε ηθικές».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr