επιχείρηση «Atlantic Resolve»,

Η διαρκώς αυξανόμενη αμερικανική δραστηριοποίηση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και η υλοποίηση της αμυντικής συνεργασίας Αθήνας – ΗΠΑ, προκαλούν εντονότατο εκνευρισμό στην Τουρκία.

Πολλοί αναλυτές, μάλιστα, συνδέουν και την έξοδο του τουρκικού σκάφους Cesme με την προγραμματισμένη μετακίνηση ελικοπτέρων της αμερικανικής Αεροπορίας Στρατού προς την Ανατολική Ευρώπη, την οποία ο τουρκικός τύπος εμφανίζει ως «ελληνοαμερικανική άσκηση κοντά στα σύνορα με την Τουρκία».

Ουδέν αν-αληθέστερο

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό προ διημέρου από τη Διοίκηση των Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης με έδρα το Βισμπάντεν, από τις 24 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 5 Μαρτίου, περίπου 30 ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ θα πετάξουν από την Αλεξανδρούπολη προς τη Ρουμανία.

Πρόκειται για ελικόπτερα τύπου «Μπλακ Χοκ» της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ από το Φορτ Ράιλεϊ του Τέξας, που έχουν φθάσει στην Ευρώπη για μια αποστολή εννέα μηνών, στο πλαίσιο της υποστήριξης της επιχείρησης «Atlantic Resolve», η οποία άρχισε το 2014 μετά τη ρωσική παρέμβαση στην Ουκρανία.

Από τη Διοίκηση Ευρώπης τονίζεται, μάλιστα, ότι οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης και γειτονικών κοινοτήτων μπορεί να γίνουν μάρτυρες μεγάλων σχηματισμών ελικοπτέρων, κάθε μέρα, ανάμεσα στις 8 το πρωί και τις 6 το απόγευμα.

Το αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκωλ

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις επόμενες ημέρες από τα νότια της Κρήτης θα περάσει και το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» με την ομάδα κρούσης που θα το συνοδεύει.

Ανάμεσα στα πλοία θα βρίσκεται (τελικά) η φρεγάτα «Κανάρης» που πλέει ήδη προς την Ιταλία, όπου και θα συνενωθεί με την ομάδα κρούσης του γαλλικού αεροπλανοφόρου.
Ο «Κανάρης» θα συνοδεύσει το αεροπλανοφόρο μέχρι και τα βόρεια της Αιγύπτου, προτού το «Σαρλ ντε Γκωλ» περάσει τη διώρυγα του Σουέζ με προορισμό τον Ινδικό Ωκεανό και τον Περσικό Κόλπο.

Τα επόμενα 24ωρα η ομάδα κρούσης του «Σαρλ ντε Γκωλ» θα πραγματοποιήσει κάποια σενάρια και με πλοία που συμμετέχουν στη νατοϊκή άσκηση «Dynamic Manta», όπου η Ελλάδα συμμετέχει με μια φρεγάτα και ένα υποβρύχιο, αλλά και με μονάδες που είναι ενταγμένες στη νατοϊκή δραστηριότητα SNMG-2.

Ενόχληση της Άγκυρας για τις αντιδράσεις της Ε.Ε. για κακοποιήσεις μελών του HDP

Σημειώνεται, τέλος, ότι η Αγκυρα έχει ενοχληθεί και από τις δημόσιες αντιδράσεις της Ε.Ε. για την κακοποίηση μελών του κουρδικού κόμματος HDP στην Τουρκία.

Την Τρίτη, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικής πολιτικής Πίτερ Στάνο επισήμανε ότι η Ε.Ε ανησυχεί για τη συνεχή πίεση κατά του HDP και ορισμένων μελών του, όπως έχει καταγραφεί τελευταία μέσω συλλήψεων και αντικαταστάσεων εκλεγμένων δημάρχων και πολιτικών διώξεων κατά βουλευτών της τουρκικής Βουλής.

Ο κ. Στάνο πρόσθεσε πως αυτές οι εξελίξεις προστίθενται «στη μη υλοποίηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για την απελευθέρωση του κ. Σελαχετίν Ντεμιρτάς όπως και την κράτηση εκατοντάδων πολιτών, εκλεγμένων αξιωματούχων και μελών του HDP για κατηγορίες σχετιζόμενες με την τρομοκρατία».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Στάνο επισήμανε ότι ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ θα καταθέσει την έκθεσή του για την Τουρκία τον Μάρτιο.

Πηγή: economico.gr