Με μηνύματα προς πολλές και ποικίλες κατευθύνσεις «διάνθησε» ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής την ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής, στην εκδήλωση της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών “Παναθηναϊκή” με θέμα ” Ελλάδα και Ευρώπη στη δίνη μεγάλων αλλαγών”.

Καμπανάκι για νέο Ψυχρό Πόλεμο

Μιλώντας στην κατάμεστη αίθουσα, ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα υπό το φως των εξελίξεων στον πόλεμο της Ουκρανίας, καταδικάζοντας ως παράνομη, απαράδεκτη και καταδικαστέα την ρωσική εισβολή, ενώ μίλησε για έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, που θα είναι – όπως είπε – πολύ πιο απρόβλεπτος από τον προηγούμενο. Παράλληλα, μίλησε για τον κίνδυνο να υπάρξει – με την διαφαινόμενη παράταση του πολέμου – η σύμπηξη ενός αντιδυτικού μετώπου με τη συμμετοχή Ρωσίας, Κίνας, Ινδίας αλλά και άλλων μεσαίων ή ανερχόμενων στο διεθνές στερέωμα παραγόντων, όπως χαρακτηριστικά είπε, ενώ χαρακτήρισε την προσπάθεια απεξάρτησης από τα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα μακροπρόθεσμη και πολύ ακριβή επιλογή.

Αναντιστοιχία με το Κυπριακό

Ο κ. Καραμανλής είπε ότι επείγει ο τερματισμός του πολέμου, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη είναι εκείνη που πρέπει να αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναζήτηση διπληωματικής διεξόδου, καθώς – όπως υποστήριξε – δεν είναι δεδομένο ότι οι ΗΠΑ έχουν στον ίδιο βαθμό το κίνητρο για κάτι τέτοιο, από την στιγμή που δεν υφίστανται τις συνέπειες στον ίδιο βαθμό. Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, είπε ότι «δεν μπορεί να μην σημειωθεί η καταφανής αναντιστοιχία στην στάση των περισσοτέρων συμμάχων και εταίρων», σε σχέση με την αντίδραση για την εισβολή στην Ουκρανία, ενώ χαρακτήρισε την Τουρκία «αναθεωρητική δύναμη», η οποία μετά από την ρωσική εισβολή και την Δυτική αντίδραση σε αυτήν, αναζητεί έναν ρόλο «που  θα την αναβιβάζει σε πρωταγωνιστή και κυρίαρχη δύναμη στην περιοχή, με συνακόλουθη την σχετική υποβάθμιση της σημασίας και του ρόλου των υπολοίπων και την σταδιακή καθυπόταξη τους στις προτεραιότητες της ίδιας».

Μόνη διαφορά ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

Παράλληλα, απευθυνόμενος σε ΗΠΑ και Ενωμένη Ευρώπη, σημείωσε ότι οι ίσες αποστάσεις μεταξύ δικαίου και αδίκου, συνιστούν «έμμεση και υποκριτική στήριξη προς τον ταραξία». Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να εμμένει στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και τον σεβασμό των διεθνών συνθηκών, να κρατά ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας, όπως άλλωστε έπραξαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, και να είναι πρόθυμη να προσφύγει το Διεθνές Δικαστήριο για «την μόνη πραγματική διαφορά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, την οριοθέτηση δηλαδή της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας».

«Με εκπτώσεις δεν εξαγοράζεται η ειρήνη»

Υπογράμμισε επίσης ότι: «Βεβαίως είναι αδιανόητη διαπραγμάτευση ή παραπομπή περί γκρίζων ζωνών, κυριαρχίας επί νήσων, νησίδων και βραχονησίδων, αποστρατιωτικοποίησης νησιών που απειλούνται και του αναφαίρετου μονομερούς δικαιώματος της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα». Ο κ. Καραμανλής δήλωσε με σαφήνεια ότι: «Με εκπτώσεις σε θέματα εθνικής κυριαρχίας δεν εξαγοράζεται η ειρήνη. Το αντίθετο. Οι εκπτώσεις τέτοιου είδους απλώς μεγαλώνουν την βουλιμία και εντείνουν τις ηγεμονικές επιδιώξεις και τον επεκτατισμό των γειτόνων».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr