Χατζηδάκης ενέργεια

Ακρως ενδιαφέρουσες – και ιδιαίτερα θετικές – διαπιστώσεις για την Ελλάδα ως επενδυτικό πόλο έκανε ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Dan Brouillette  μιλώντας την Πέμπτη σε κλειστό κύκλο δημοσιογράφων.

Ο κ. Brouilette, μεταξύ άλλων, δεσμεύτηκε για υποστήριξη των επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας, όπου συμμετέχουν αμερικανικές εταιρείες

Έκανε λόγο για στενή συνεργασία μεταξύ των δυο πλευρών και για προώθηση επενδύσεων όχι μόνο σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και δίκτυα, αλλά και σε τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας.

Χαρακτήρισε ως σημαντικό βήμα τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει, αναφέροντας ως παράδειγμα την επιτάχυνση και διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων σε ΑΠΕ που «άνοιξε την πόρτα σε επενδυτές από όλο τον κόσμο κα φυσικά από τις ΗΠΑ». Είπε μάλιστα ότι όσο αυτό συνεχίζεται, τόσο περισσότερες επιχειρήσεις θα έρχονται στην Ελλάδα, μετά μάλιστα το ιδιαίτερα ευνοϊκό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί στη χώρα.

Στο βαθμό που η κυβέρνηση συνεχίσει τέτοιες μεταρρυθμίσεις, αυτές θα είναι άκρως καλοδεχούμενες. Μια ακόμα θετική ένδειξη είναι η (πρόσφατη) επίσκεψη στην Ελλάδα του διευθύνοντος συμβούλου της Development Finance Corporation, (αμερικανικής κρατικής) εταιρείας που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει και άλλες ενεργειακές επενδύσεις.

Παραλήπτης ιδιαίτερα θετικών μηνυμάτων, άλλωστε, έγινε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης  σε διαδικτυακή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης -που διοργανώθηκε στο περιθώριο του συνεδρίου που διοργάνωσε η Capital Link- με συμμετοχή μεγάλων funds που επενδύουν στον κλάδο της ενέργειας (BlackRock, Brookfield, Cubico κ.α.), με υπό διαχείριση κεφάλαια πολύ μεγαλύτερα σε σχέση με το ελληνικό ΑΕΠ!

Κοινώς, ενίοτε ευτυχώς που υπάρχουν και οι ξένοι να μας λένε πόσες ευκαιρίες ανοίγουν στην Ελλάδα για επενδύσεις. Διότι ορισμένες εγχώριες φωνές μάλλον εντελώς διαφορετικές εντυπώσεις επιχειρούν να δημιουργήσουν…

Πηγή: economico.gr