Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντώς, τότε τα πράγματα δεν αρχίζουν καθόλου καλά για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσον αφορά στις σχέσεις του με τον επερχόμενο 46ο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Και δεν χτυπάει το τηλέφωνο…

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό site Middle East Eye, το γραφείο του Ερντογάν ζήτησε να μιλήσει με τον Μπάιντεν τον περασμένο μήνα, αλλά ενώ έχουν περάσει εβδομάδες από τότε, ακόμα δεν έχει πραγματοποιηθεί η συνομιλία μεταξύ των δύο.

Η επιλογή του Μπάιντεν να μην σηκώσει το τηλέφωνο, δεν προκαλεί και μεγάλη έκπληξη, αν ληφθούν υπόψιν οι δηλώσεις που έκανε πέρσι στους New York Times, πως κατά τη διακυβέρνησή του θα ακολουθήσει μια διαφορετική προσέγγιση έναντι της Άγκυρας, ενώ στο παρελθόν έχει πει ότι ο Ερντογάν είναι «αυταρχικός».

Αλλά και ο Ερντογάν δεν έσπευσε να συγχαρεί αμέσως τον Μπάιντεν για την εκλογική του νίκη στις 3 Νοεμβρίου, καθώς οι σχέσεις του με την κυβέρνηση Τραμπ ήταν ιδιαίτερα καλές, αλλά ήταν από τους τελευταίους ηγέτες παγκοσμίως που έδωσαν συγχαρητήρια στον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ουδέν σχόλιο…

Τόσο οι συνεργάτες του Μπάιντεν όσο και του Ερντογάν, απέφυγαν να απαντήσουν ευθέως για το θέμα του «τηλεφωνήματος που δεν έγινε ποτέ». Εκπρόσωπος του Μπάιντεν, ανέφερε ότι η ομάδα θα συνεχίσει να ανακοινώνει οποιαδήποτε συγχαρητήρια τηλεφωνήματα του εκλεγμένου προέδρου, αλλά «πέραν αυτών, δεν θα γίνει κανένα άλλο σχόλιο».

Αντίστοιχα, εκπρόσωπος της Τουρκικής προεδρίας είπε ότι θα δημοσιευθεί εάν γίνει τηλεφωνική επικοινωνία του Ερντογάν με τον Μπάιντεν. Πάντως, Τούρκοι αξιωματούχοι στην Άγκυρα έχουν αναφέρει ξανά και ξανά ότι η πρόθεση της Τουρκίας είναι για μια εποικοδομητική σχέση με την νέα αμερικανική κυβέρνηση.

Ο Ιμπραήμ Καλίν, επικεφαλής εκπρόσωπος του Ερντογάν, δήλωσε σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι οι επαφές της Άγκυρας με την μεταβατική ομάδα του Μπάιντεν ήταν έως τώρα «πολύ θετική». «Είπαν ότι επιθυμούν να αναπτύξουν καλές σχέσεις με την Τουρκία και να γυρίσουμε μια νέα σελίδα», πρόσθεσε ο Καλίν.

Οι προθέσεις Μπάιντεν

Ωστόσο ο δισταγμός Μπάιντεν να μιλήσει με τον Ερντογάν ενώ έχει συνομιλήσει με όλους τους ηγέτες των μεγάλων συμμάχων των ΗΠΑ, από την Νότια Κορέα, την Αυστραλία έως τη Νέα Ζηλανδία, δείχνει ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος δεν βιάζεται να γυρίσει σελίδα με την τουρκική κυβέρνηση.

«Όλοι αντιλαμβάνονται τη σημασία της Τουρκίας σε αυτό το σημείο του πλανήτη, και η διοίκηση Μπάιντεν επίσης θα επιδιώκει μια σχέση χωρίς προβλήματα με την Άγκυρα», δήλωσε ο Ασλί Αϊντιστασμπας, συνεργάτης του think tank ECFR (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων). Πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα αλλά και τοξικότητες στις διμερείς σχέσεις.

Ο αναλυτής ανέφερε ότι η πρώτη αντίδραση της νέας αμερικανικής διοίκησης είναι να κρατήσει αποστάσεις από τον Ερντογάν: «Ούτε υποστηρίζει την Τουρκία ως μοντέλο για την περιοχή ούτε την στοχοποιεί ως γεωπολιτικό ταραχοποιό. Απλή ουδετερότητα και αποστάσεις».

Πηγή: economico.gr