Μήνυμα ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, παρά μόνο μετά από συνθηκολόγηση της χώρας έστειλε η Μόσχα, ουσιαστικά προαναγγέλοντας παράταση του πολέμου στη χώρα.

«Όλα θα τελειώσουν μέσα σε μία ημέρα»

Συγκεκριμένα, ο port parole της ρωσικής προεδρίας, Ντιμίτρι Πέσκοφ δήλωσε ότι «η ουκρανική πλευρά μπορεί να βάλει τέλος στη σύγκρουση αυθημερόν. Πρέπει να διατάξει τις εθνικιστικές μονάδες να καταθέσουν τα όπλα, πρέπει να διατάξει τους ουκρανούς στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα και πρέπει να εφαρμόσει όλους τους όρους που έχουν τεθεί από τη Ρωσία. Τότε όλα θα τελειώσουν μέσα σε μία ημέρα», προσθέτοντας ότι από τη ρωσική πλευρά δεν έχει τεθεί καμιά προθεσμία ούτε χρονοδιάγραμμα: «Προσανατολιζόμαστε σε σχέση με τις δηλώσεις του προέδρου μας», είπε

Ο Πεσκόφ διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά πως «η ειδική στρατιωτική επιχείρηση διεξάγεται σύμφωνα με τα σχέδια», σχολιάζοντας δηλώσεις που φέρεται ότι έκανε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενώπιον των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών, τους οποίους κάλεσε «να κάνουν τα μέγιστα» για να βάλουν ένα τέλος πριν από το τέλος της χρονιάς στη σύγκρουση που μαίνεται στη χώρα του. Ο Ζελένσκι, πάντως, ζήτησε να συνεχιστεί και να αυξηθεί η παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, ώστε να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή.

Νέες κυρώσεις της Μόσχας

Ταυτόχρονα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός της άλλων 25 Αμερικανών, μεταξύ των οποίων βρίσκονται η σύζυγος και η κόρη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, η Τζιλ και η Άσλεϊ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για αντίποινα στις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ. Στον κατάλογο των κυρώσεων περιλαμβάνεται επίσης ο επικεφαλής της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στην αμερικανική Γερουσία Μιτς Μακόνελ, άλλοι γερουσιαστές όπως οι Τσαρλς Γκράσλεϊ, Κίρστεν Γκίλιμπραντ και Σούζαν Κόλινς και καθηγητές πανεπιστημίου, όπως ο Φράνσις Φουκουγιάμα.

Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις σε μέλη της οικογένειας του Βλαντίμιρ Πούτιν, κυρίως στις δύο κόρες του, και στον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο. Επίσης και στον πρόεδρο Μπάιντεν έχει απαγορευτεί η είσοδος στη Ρωσία. Οι δυτικοί και οι Ρώσοι επιβάλλουν οι μεν στους δε κυρώσεις εδώ και χρόνια, αλλά τα μέτρα αντιποίνων που λαμβάνουν αυξήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην γειτονική της Ουκρανία. Οι απελάσεις διπλωματών, οι εμπορικοί περιορισμοί και ο χαρακτηρισμός ως ανεπιθύμητων προσώπων αξιωματούχων της άλλης πλευράς βρίσκονται μεταξύ των πολλών μέτρων που επιβάλλει το ένα στρατόπεδο στο άλλο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr