Μπάιντεν Ερντογάν

Με ένα πολύ σκληρό άρθρο γνώμης το Bloomberg καλεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να καταστήσει σαφές στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ότι η Τουρκία δεν είναι πλέον φιλική χώρα προς τη Δύση και ότι είναι ανεπιθύμητη στη βορειοατλαντική συμμαχία

Σε μια στιγμή που ο πρόεδρος των ΗΠΑ δηλώνει ότι είναι προς το συμφέρον της Δύσης η Τουρκία να «παραμείνει αγκυροβολημένη στη Δύση», το Bloomberg κάνει λόγο για μια «δύσκολη σχέση» και καλεί τον Μπάιντεν να τη διακόψει όσο πιο σύντομα μπορεί, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η Τουρκία ευθυγραμμίζει τα συμφέροντά της με δυνάμεις εχθρικές προς την Ουάσινγκτον και το ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία δοκιμάζει της αντοχές των ΗΠΑ

Στο άρθρο υπογραμμίζεται ότι η Τουρκία δοκιμάζει της αντοχές των ΗΠΑ ανεβάζοντας τη ρητορική της. Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού έχει κατηγορήσει ανοικτά τις ΗΠΑ ότι βρίσκονται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 κατά του Ερντογάν, ενώ ισχυρίστηκε ότι η Ευρώπη το στήριξε επίσης. Τα παραπάνω υπερβαίνουν οποιαδήποτε παλαιότερη κατηγορία, κάποιες από τις οποίες έχουν εκτοξευθεί και από τον ίδιο τον Ερντογάν, ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό των πραξικοπηματιών.

Στην πραγματικότητα ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ την εποχή της απόπειρας και τότε είχε ταξιδέψει στην Τουρκία για να διαβεβαιώσει τον Ερντογάν για την αμερικανική στήριξη. Παρότι έκτοτε η Άγκυρα έχει πραγματοποιήσει εξαντλητικές έρευνες για το περιστατικό και έχει συλλάβει χιλιάδες υποτιθέμενων εμπλεκόμενων σε αυτό, δεν έχει παρουσιάσει το παραμικρό στοιχείο περί αμερικανικής ή ευρωπαϊκής εμπλοκής.

Προκλήσεις έναντι ΝΑΤΟϊκών συμμάχων

Το άρθρο υπογραμμίζει ότι παρά ταύτα, ο Ερντογάν δεν σκέφτηκε να διορθώσει τις κατηγορίες του υπουργού του, πόσο μάλλον να τον τιμωρήσει. Όσον αφορά στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία έχει αγνοήσει τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις κατά της απόκτησης ρωσικών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων και στην πραγματικότητα ζητά να αγοράσει ακόμη περισσότερα.

Έχει κλιμακώσει τις αντιπαραθέσεις με μέλη της συμμαχίας, την Ελλάδα (για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες) και τη Γαλλία (για τον λιβυκό εμφύλιο). Πιο πρόσφατα, χρησιμοποίησε τη συμμετοχή της στη συμμαχία για να προωθήσει την ατζέντα της Μόσχας, επιμένοντας το ΝΑΤΟ να περιορίσει τις επικρίσεις στη Λευκορωσία για τον εξαναγκασμό σε προσγείωση ενός αεροσκάφους και τη σύλληψη ενός αντιφρονούντα που επέβαινε σε αυτό.

Μείωση του αποτυπώματος της συμμαχίας

Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι η ιδρυτική διακήρυξη του ΝATO δεν προβλέπει αποβολή μελών του, ωστόσο μπορεί να δοθεί στην Τουρκία το μήνυμα πως είναι πλέον ανεπιθύμητη, τονίζοντας ότι μια καλή αρχή θα ήταν η μείωση του αποτυπώματος της συμμαχίας στο τουρκικό έδαφος, αρχίζοντας με την απόσυρση πυρηνικών όπλων και άλλων στρατηγικών πόρων… Μπορούν επίσης να συντονιστούν τιμωρητικά μέτρα σε βάρος της Τουρκίας, μεταξύ των οποίων η αναστολή των πωλήσεων όπλων και οικονομικές κυρώσεις. Η ΕΕ θα έπρεπε να υπογραμμίσει το μήνυμα επιβεβαιώνοντας πως δεν έχει πρόθεση να επανεκκινήσει τις ενταξιακές συνομιλίες με την Άγκυρα.

Αν και θεωρείται πολύ δύσκολο ο Μπάιντεν να ακολουθήσει τη «συνταγή» του Bloomberg, το άρθρο είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί, εν όψει της συνάντησης, αλλά και γενικότερα έναντι της Τουρκίας στη Δύση και κυρίως στην Ουάσινγκτον, μετά τα καμώματα του Τραμπ.

Post Views: 10

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr