Πολυτεχνείο Χρυσοχοϊδης

Επί ποδός βρίσκεται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η ΕΛΑΣ για το Πολυτεχνείο, στον απόηχο της χθεσινής εκκένωσης του κτιρίου από τις αστυνομικές δυνάμεις αλλά και της σφοδρής αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η αντίδραση τόσο του ΚΚΕ, όσο και του ΜέΡΑ25 στην απόφαση της κυβέρνησης να μην πραγματοποιηθεί η πορεία ήταν έντονη.

Σκληρή πολιτική αντιπαράθεση

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει την απαγόρευση για τις πορείες ανεξαρτήτως του ποιος θα επιχειρήσει να την παραβιάσει.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας την Πέμπτη στη Βουλή, στην συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την πανδημία, ξεκαθάρισε ότι η απαγόρευση της πορείας θα ισχύσει για όλους, βάζοντας στο στόχαστρό του ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

«Αντιπαρέρχομαι τις σαχλαμάρες του κ. Βαρουφάκη ότι είναι ταυτισμένο στο ακροδεξιό μας DNA» δήλωσε. «Και στο Πολυτεχνείο υπήρχαν πολίτες όλων των παρατάξεων, αλλά κάποιοι έχτισαν καριέρες, και κάποιοι με σεμνότητα το κράτησαν για τον εαυτό τους και δεν έχτισαν καριέρα. Να τελειώνουμε με αυτά τα ιδεολογικά άβατα» τόνισε.

«Τα είπα για την Αντίσταση θα τα ακούσετε για το Πολυτεχνείο». Τα περί «υπεύθυνης υπακοής» που είπε ο πρόεδρος του ΜεΡΑ25 δήλωσε ότι «με την δημιουργική ασάφεια πάει παρέα». «Δεν είστε ο Μαχάτμα Γκάντι που μίλησε γι’ αυτά» δήλωσε. «Υπάρχει πράγματι αυτή η έννοια μόνο που χρησιμοποιήθηκε σε άλλες εποχές, και σε αντίσταση σε καθεστώτα ανελεύθερα μη δημοκρατικά».

Σκληρός ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και με τον Δημήτρη Κουτσούμπα που δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα γιορτάσει την 17 Νοέμβρη, με τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί κατά την πορεία της Πρωτομαγιάς (αποστάσεις, μάσκες κλπ). «Επειδή εδώ υπάρχει δημοκρατία, και οι νόμοι ισχύουν για όλους, ενημερώνω τους κυρίους ότι δεν εξαιρούνται από την συνολική εφαρμογή των νόμων» δήλωσε. «Ότι ισχύει για κάθε Έλληνα πολίτη ισχύει και για το ΚΚΕ και τον κ. Βαρουφάκη».

Αυστηρή προειδοποίηση από τον Χρυσοχοΐδη

Χθες, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σήκωσε ακόμη περαιτέρω τους τόνους, και με μια σκληρή ανακοίνωση διαμήνυσε ανάμεσα σε άλλα: «Δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις, κανείς δεν έχει περισσότερα δικαιώματα από κάθε πολίτη που δεν έκανε Πάσχα ή 25η Μαρτίου.

Δεν είναι ώρα για αντιπαραθέσεις, όταν τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται. Δεν είναι ώρα για παραστάσεις με μικροκομματικά οφέλη, βάζοντας σε κίνδυνο ζωές. Δυστυχώς οι δρόμοι και οι διαδηλώσεις κουβαλάνε ιό και γεννάνε αρρώστια», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης ανάμεσα σε άλλα.

Aντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Η δήλωση Χρυσοχοΐδη, προκάλεσε την οργή του ΚΚΕ, το οποίο χρησιμοποιώντας φρασεολογία που δεν συνηθίζεται στις ανακοινώσεις του κόμματος, πέρασε στην αντεπίθεση με μια πολύ σκληρή ανακοίνωση:

«Την ώρα που καθημερινά αποκαλύπτονται οι εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες για τη μη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας και τη μη λήψη μέτρων σε κρίσιμους χώρους, όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι χώροι δουλειάς, τα σχολεία, η κυβέρνηση επιμένει στο παραλήρημα για το Πολυτεχνείο, ως αντιπερισπασμό».

Ταυτόχρονα το κόμμα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει εκδηλώσεις για τη 17 Νοέμβρη, τονίζοντας: «η κυβέρνηση είναι αυτή που δεν γιόρτασε φέτος την 28η Οκτωβρίου ή άλλες γιορτές.

Μαζικοί φορείς, πολιτικές νεολαίες και κόμματα γιόρτασαν, έτσι όπως κάνουν κάθε χρόνο: με εκδηλώσεις σε σχολεία, σχολές, αίθουσες, πλατείες, δρόμους, τηρώντας φέτος όλα τα μέτρα προστασίας. Έτσι θα γιορτάσουν, όπως ξέρουν και όπως έχουν αποφασίσει, και την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Ντροπή και αίσχος σε όσους για μια ακόμη φορά προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την πανδημία για να επιβάλλουν “σιωπητήριο” και σε όσους προσπαθούν να “μετατρέψουν” την – αναγκαία για τη ζωή και την υγεία – μάσκα σε “φίμωτρο”».

Οργή από Βαρουφάκη

Αλλά και το ΜέΡΑ25 κινήθηκε σε αντίστοιχα υψηλούς τόνους. Μάλιστα το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη κατήγγειλε πως «ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη προανήγγειλε σύλληψη των βουλευτών του ΜέΡΑ25 που θα επιχειρήσουν να πραγματοποιήσουν πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου», κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του κ. Βαρουφάκη με τον κ. Χρυσοχοΐδη.

Η ανακοίνωση είναι εκτενής και περιγράφει λεπτομερώς την συζήτηση Χρυσοχοΐδη -Βαρουφάκη, κατά την οποία επιβεβαιώθηκε η πλήρης διάσταση θέσεων ως προς την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Από την περιγραφή προκύπτει ότι η επικοινωνία ήταν ιδιαίτερα έντονη, με το ΜέΡΑ25, όχι μόνο να εμμένει στη θέση του για συμμετοχή εννεαμελούς αντιπροσωπείας στην πορεία, αλλά και να καταγγέλλει τον κ. Χρυσοχοΐδη ότι τον «παραδίδει στην κρίση των πολιτών», αλλά και τον πρωθυπουργό «ο οποίος τον διόρισε και τον κινητοποιεί». Σημειώνει επίσης, ότι «προαναγγελία σύλληψης βουλευτών ισοδυναμεί με προαναγγελία καταστρατήγησης του Συντάγματος».

Μπήκαν τα ΜΑΤ στο Πολυτεχνείο

Η κυβέρνηση ήδη όμως έδειξε τις προθέσεις της για μηδενική ανοχή σε όποιον αποφασίσει να σπάσει την απαγόρευση για τις συγκεντρώσεις.

Την Παρασκευή, τα ΜΑΤ, προχώρησαν σε εκκένωση του Πολυτεχνείου καθώς είχαν «ταμπουρωθεί» αντιεξουσιαστές και παρέμεναν για κάποιες ώρες μέσα στους χώρους του ιδρύματος, ενώ αντίστοιχη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε και στην Πολυτεχνειούπολη.

Συνολικά η αστυνομία προχώρησε σε 92 προσαγωγές από τις δύο επιχειρήσεις. Οι 68 προσαγωγές έχουν γίνει από το Πολυτεχνείο και οι 24 από την Πολυτεχνειούπολη. Τα 92 άτομα οδηγήθηκαν στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Εδώ να σημειωθεί πως τις τελευταίες δεκαετίες είναι πολύ σπάνιες οι έφοδοι αστυνομικών δυνάμεων.

Πηγή: economico.gr