Όπως είναι γνωστό, η Apple ελέγχει με μεγάλη αυστηρότητα το σύνολο του οικοσυστήματος του iPhone και του iOS, σε σημείο που κάποιες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της τεχνολογίας -από games μέχρι ό,τι μπορεί να βάλει κανείς με το νου του- να την κατηγορούν ότι ουσιαστικά λειτουργεί αποτρεπτικά στο να μπουν σε αυτό ή τις περιορίζει σε τεράστιο βαθμό.

Η αιτιολογία για την τακτική αυτή της Apple, όπως έχει διατυπωθεί στο παρελθόν από τον Στιβ Τζομπς, είναι ότι κατ’ αυτό τον τρόπο η εταιρεία αυξάνει την ασφάλεια των χρηστών από κακόβουλες δράσεις των σχεδιαστών των εφαρμογών. Μάλιστα, πρόσφατα ο Τιμ Κουκ είπε ότι αν η εταιρεία δεν ακολουθούσε τις αυστηρές διαδικασίες και προϋποθέσεις που θέτει, το App Store θα ήταν ένα «τοξικό χάλι».

Εφαρμογές-απάτες

Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ της Washington Post, περίπου το 2% των κορυφαίων χιλίων εφαρμογών στο App Store ήταν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο… απάτες. Από εφαρμογές VPN που ειδοποιούσαν ψευδώς τους χρήστες για κίνδυνο μόλυνσης της συσκευής, προκειμένου να αγοράσουν άχρηστα προγράμματα ασφαλείας, μέχρι εφαρμογές για ραντεβού ή και εφαρμογές που έλεγαν ψευδώς ότι προέρχονταν από μεγάλες εταιρείες, ο κατάλογος αν μην τι άλλο δείχνει ότι το σύστημα έχει κενά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το κόστος των απατηλών εφαρμογών φθάνει τα 48 εκατομμύρια δολάρια για τους χρήστες, ενώ η Apple προχώρησε στην αφαίρεση από το «κατάστημα» των 12 από τις 18 εφαρμογές που αποδείχθηκαν κακόβουλες. Επίσης, η εταιρεία υποστήριξε ότι το 2020 πρόλαβε και μπλόκαρε απάτες που θα είχαν κοστίσει στους χρήστες της περίπου 1,5 δισ. δολάρια και δήλωσε ότι διαπιστώνει τις «περίεργες» εφαρμογές περίπου ένα μήνα αφότου ενταχθούν στο App Store.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr