Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά… 871 προβλήματα καταγράφει έκθεση του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ σχετικά με το περίφημο F-35, το stealth μαχητικό 5ης γενιάς της χώρας, προκαλώντας «πονοκεφάλους» στους αρμοδίους.

Όπως έγραψε το economicο.gr, το Πεντάγωνο ανέβαλε επ’ αόριστον ένα κρίσιμο και πολυδάπανο τεστ των μαχητικών, χωρίς το οποίο δεν είναι δυνατόν να ανάψει το «πράσινο φως» την πλήρη παραγωγή τους.

Προβλήματα και ελλείψεις

Φαίνεται, λοιπόν, όπως σημειώνει το Flight Global, ότι ένας από τους λόγους της καθυστέρησης είναι και η έκθεση του Ρόμπερτ Μπέλερ, Διευθυντής Επιχειρησιακών Δοκιμών του Πενταγώνου για ελλείψεις και προβλήματα του F-35.

O Μπέλερ καταγράφει, λοιπόν, συνολικά 871 ελλείψεις και δυσλειτουργίες σε λογισμικά και ψηφιακά συστήματα, με μόνη αισιόδοξη νότα ότι το 2018 σε αντίστοιχη έκθεση ο αριθμός τους ήταν 941, και άρα κάποια διορθώθηκαν.

Το άσχημο είναι ότι στο F-35 συνεχίζουν να υπάρχουν τουλάχιστον 10 προβλήματα «Κατηγορίας 1», ήτοι προβλήματα που «ενδέχεται να προκαλέσουν θάνατο ή τραυματισμό, καταστροφή ή σοβαρή ζημιά στο οπλικό σύστημα, και περιορίζουν την ετοιμότητά του για μάχη».

Προς επίλυση τα εννέα

H κατασκευάστρια εταιρεία, Lockheed Martin, επισήμανε, πάντως, ότι τα προβλήματα αυτά είναι «κατηγορίας 1Β» ήτοι δεν θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή, αλλά επηρεάζουν την ετοιμότητα του μαχητικού για αποστολή και τόνισε ότι για τα εννέα έχουν ήδη βρεθεί λύσεις.

Όπως και να έχει, πάντως, πλέον το βάρος των εξελίξεων για το ακριβότερο πρόγραμμα ανάπτυξης οπλικού συστήματος όλων των εποχών πέφτει στην κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία και θα αποφασίσει πώς θα προχωρήσει το πρόγραμμα.

Στην ουσία ο Μπάιντεν θα κληθεί να διαχειριστεί τις προκλήσεις που έχουν ανακύψει στα F-35, καθώς επίσης και τις πιέσεις της Άγκυρας για την επαναφορά της στο πρόγραμμα ανάπτυξης των stealth μαχητικών.

Πηγή: economico.gr