Πόροι 45 δις ευρώ θα πέσουν στην οικονομία από το Ταμείο Ανάκαμψης

Το «εναρκτήριο λάκτισμα» για την  επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας θα σηματοδοτήσει η παρουσίαση του σχεδίου για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του economico.gr το ελληνικό σχέδιο για την χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα. Εκεί θα υπάρξει και αναλυτική τοποθέτηση το πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στην οποία θα περιγράφονται οι στόχοι και οι επενδύσεις που θα αλλάξουν την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Το τελικό κείμενο ξεπερνά τις 2.000 σελίδες και περιλαμβάνει πλήρη κατάλογο των έργων και δράσεων που θα υλοποιηθούν στη χώρα μας.

Η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που ιδρύθηκε για να  αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας θα εισπράξει συνολικά 32 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά τα 19 δισεκατομμύρια ευρώ θα δοθούν υπό μορφή επιδοτήσεων. Τα υπόλοιπα 13 δισεκατομμύρια ευρώ θα χορηγηθούν ως δάνεια σε ιδιωτικές επιχειρήσεις με την προϋπόθεση ότι οι επιχειρήσεις θα έχουν εξασφαλίσει τραπεζικά δάνεια αντίστοιχου ύψους.

 Θα πέσουν στην οικονομία πόροι 45 δις ευρώ

Έτσι οι συνολικές ιδιωτικές επενδύσεις αναμένεται να είναι τουλάχιστον τα 26 δισεκατομμύρια ευρώ και συνολικά στην οικονομία θα διατεθούν πόροι 45 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αμέσως μετά την παρουσίαση του σχεδίου στο υπουργικό συμβούλιο αυτό θα κατατεθεί στη Βουλή για να ενημερωθούν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Όπως έχει δηλώσει πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας «το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας  φιλοδοξεί να συμβάλει στην αλλαγή παραδείγματος στην ελληνική οικονομία και τους θεσμούς, μέσω φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, προς ένα εξωστρεφές, ανταγωνιστικό και πράσινο οικονομικό μοντέλο».

Στόχος να είναι η Ελλάδα στο πρώτο γκρουπ των εκταμιεύσεων

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι το τελικό σχέδιο της ελληνικής πρότασης να κατατεθεί στις Βρυξέλλες μέχρι τις 15 Απριλίου ώστε μετά τις απαραίτητες διαβουλεύσεις, που εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν περίπου τέσσερις μήνες, να αρχίσει η εκταμίευση των ποσών προς τα κράτη μέλη. Στόχος είναι η Ελλάδα να συμπεριληφθεί στο πρώτο γκρουπ χωρών που θα λάβουν τις προκαταβολές που προβλέπει το Ταμείο Ανάκαμψης.

Με δεδομένο ότι έχουν υπάρξει λεπτομερείς διαβουλεύσεις με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παράγοντες του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν, ότι «το σχέδιο που θα αποστείλουμε ως ελληνική πρόταση θα εγκριθεί, με ελάχιστες διαφορές, από την Κομισιόν».

Αυτό σημαίνει ότι μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 μπορεί να αρχίσει η υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που ξεπερνούν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ με χρηματοδότηση από το Ταμείο, τις τράπεζες και ιδιωτικά κεφάλαια.

Βέβαια οι χθεσινές εξελίξεις στη Γερμανία, με την απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου,  ενδέχεται να καθυστερήσουν τις τελικές αποφάσεις για ένα τρίμηνο και η ροή των χρηματοδοτικών πόρων να μετατεθεί, αν όλα πάνε καλά, για το φθινόπωρο.

Τι θα γίνει με τα μεγάλα έργα υποδομών

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές σημαντικά έργα υποδομής (όπως επεκτάσεις του υφιστάμενου οδικού δικτύου –βόρειος άξονας της Ε-65-, επέκταση Λεωφόρου Κύμης και σύνδεσή της με την εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης- η  υποθαλάσσια ζεύξη Περάματος – Σαλαμίνας και η παράκαμψη της Χαλκίδας) δεν θα συμπεριληφθούν τελικά στον κατάλογο των έργων αφού δεν πληρούν τα κριτήρια που έχουν συμφωνηθεί για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Για τα έργα αυτά που αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση θα αναζητηθούν άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως η ένταξη του στο ΕΣΠΑ ή η χρηματοδότησή τους από εθνικούς πόρους.

Πηγή: economico.gr