Νικήτρια στις βουλευτικές εκλογές της Πορτογαλίας αναδείχθηκε χθες η Κεντρο-Δεξιά Δημοκρατική Συμμαχία (AD), σύμφωνα με τον επικεφαλής της, Λουίς Μοντενέγκρο, αν και δεν είναι σίγουρο πως θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση δίχως τη στήριξη του Ακρο-Δεξιού κόμματος Chega, με το οποίο επανέλαβε ότι αρνείται να διαπραγματευθεί. Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Πορτογαλία καταδεικνύει τη στροφή της Ευρώπης προς την Άκρα Δεξιά, επισημαίνει σε ρεπορτάζ του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

“Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε να κυβερνάμε” και “να αλλάξουμε την πολιτική”, τόνισε ο κ.Μοντενέγκρο μιλώντας σε υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί σε ξενοδοχείο στη Λισαβόνα. “Με υψηλό αίσθημα ευθύνης θα δηλώσω στον πρόεδρο της Δημοκρατίας την επιθυμία μας να κυβερνήσουμε”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, η AD δεν θα είναι σε θέση να σχηματίσει από μόνη της σταθερή κυβέρνηση. Ωστόσο ο κ.Μοντενέγκρο επανέλαβε πως αρνείται να κυβερνήσει την Πορτογαλία με τη στήριξη ενός Ακρο-Δεξιού κόμματος – του Chega – το οποίο σημείωσε μεγάλα κέρδη στις χθεσινές εκλογές. “Είχα δεσμευθεί στη διάρκεια της προεκλογικής μου εκστρατείας και προφανώς θα τηρήσω τον λόγο μου”, διαβεβαίωσε. “Η εφαρμογή της πολιτικής μας θα πρέπει να περνά μέσα από τον διάλογο”, πρόσθεσε ο Μοντενέγκρο, ζητώντας “από τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους”.

Νωρίτερα ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), Πέδρο Νούνο Σάντος, αναγνώρισε την ήττα του κόμματός του, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία από το 2015. Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο να στηρίξει τις προτάσεις του AD, οι οποίες περιλαμβάνουν μεγάλες περικοπές στη φορολογία.

Το AD και οι συντηρητικοί του σύμμαχοι στην αυτόνομη περιοχή της Μαδέρα συγκέντρωσαν τουλάχιστον 79 έδρες, λίγες περισσότερες από το PS (77), σε σύνολο 230 εδρών. Στο μεταξύ το Chega σχεδόν τετραπλασίασε τις έδρες του, κερδίζοντας τουλάχιστον 48.

Ο κ.Σάντος επεσήμανε, ότι το κόμμα του θα ηγηθεί της αντιπολίτευσης, η οποία, όπως είπε, δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια του Chega. Από την πλευρά του ο κ.Μοντενέγκρο εξέφρασε την ελπίδα το PS και το Chega “να μην σχηματίσουν μια αρνητική συμμαχία ώστε να εμποδίσουν την κυβέρνηση που επιθυμούν οι Πορτογάλοι”.

Το Chega βάσισε την προεκλογική του εκστρατεία σε μηνύματα κατά του κατεστημένου, ενώ δεσμευόταν να καταπολεμήσει τη διαφθορά και εξέφραζε την εχθρότητά του προς την “υπερβολική”, όπως τη χαρακτήριζε, μετανάστευση. Ο επικεφαλής του κόμματος, Αντρέ Βεντούρα, δήλωσε στους δημοσιογράφους χθες πως το αποτέλεσμα των εκλογών “δείχνει ξεκάθαρα, ότι οι Πορτογάλοι θέλουν μια κυβέρνηση της AD με το Chega”. Νωρίτερα είχε επισημάνει ότι ο κ.Μοντενέγκρο θα ευθύνεται για τυχόν πολιτική αστάθεια στη χώρα, αν συνεχίσει να αρνείται να διαπραγματευθεί με το κόμμα του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr