Πως αλλάζει η φορολογία στην μετά Covid-19 εποχή… «Η μείωση της φορολογίας αποτελεί κεντρική πολιτική δέσμευση και προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Και σε αυτό το δρόμο, που είχε ξεκινήσει πριν από την πανδημία συνεχίζει. Με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ωφελούνται, εργαζόμενοι και ιδιαίτερα οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις», σημείωνε χθες κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου αναφερόμενος στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι με τα πέντε μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και τα οποία έχουν κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό περίπου 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ, θα ενισχυθεί σημαντικά η μεσαία τάξη που είχε «πληρώσει το μάρμαρο» στην περίοδο διακυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ.
Μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων κατά 7 μονάδες
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση εκτιμά ότι η μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 2022 για τις επιχειρήσεις από 24% σε 22%, δηλαδή επτά μονάδες από τα επίπεδα που παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση (ήταν 29%), θα συμβάλλει στη δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αλλά και στην προσέλκυση επενδύσεων.
Το στίγμα της φορολογικής πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση την επόμενη διετία έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πριν από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, εφαρμόσαμε μια σειρά από μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, ενώ ακόμα και μέσα στη δίνη της πανδημίας συνεχίσαμε την πολιτική αυτή, στο μέτρο του δυνατού, προχωρώντας σε σημαντικές, πρόσθετες, προσωρινές μειώσεις.
Παράλληλα, δεσμευτήκαμε ότι μόλις κοπάσει η “τρικυμία” του κορονοϊού, θα επιστρέψουμε στην ορθή δημοσιονομική πολιτική των μόνιμων μειώσεων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, μονιμοποιώντας ορισμένες από τις προσωρινές μειώσεις ή υλοποιώντας άλλες».
Σχεδιάζεται και νέα μείωση, στο 20%, το 2023
Οι πληροφορίες του Economico.gr αναφέρουν ότι ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις μπορεί να μειωθεί περεταίρω από το 22% στο 20% το 2023.
Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι εφόσον χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που αντέχουν στην υγειονομική κρίση, μπορέσουν να βελτιώσουν τα οικονομικά τους τότε ανοίγεται μια νέα σελίδα για την ελληνική οικονομία.
«Σε κάθε περίπτωση, λένε πηγές στο οικονομικό επιτελείο, τα επόμενα χρόνια θα δούμε και νέες μειώσεις φόρων αφού η πορεία της οικονομίας θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη λήψη τέτοιων αποφάσεων». Αυτό δεν σημαίνει ότι οι μειώσεις θα αφορούν όλους και πως δεν πρέπει να πληρώνουν φόρους «οι έχοντες και κατέχοντες».
Το νέο φορολογικό μοντέλο Μπάιντεν στην Αμερική
Και ενώ αυτά συμβαίνουν στα καθ’ ημάς στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θέλει να περάσει από το Κογκρέσο ένα φορολογικό νομοσχέδιο με αύξηση των φόρων για τους πλουσιότερους Αμερικανούς, το οποίο συμπεριλαμβάνει και την αύξηση του φορολογικού συντελεστή στα κέρδη από επιχειρήσεις.
Στόχος της διακυβέρνησης Μπάιντεν είναι να συγκεντρωθούν ένα τρισεκατομμύριο δολάρια τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σε δράσεις για τη φροντίδα των παιδιών, εκπαίδευση παιδιών προσχολικής ηλικίας αλλά και στην ενίσχυση μέτρων κοινωνικού χαρακτήρα, όπως η άδεια σε εργαζομένους μετ’ αποδοχών.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν σε έγκριτες αμερικανικές εφημερίδες ο ανώτατος φορολογικός συντελεστήςθα αυξηθεί από το 37% στο 39,6%.Αυτό σημαίνει μέχρι και το διπλασιασμό των φόρων που πληρώνουν τα άτομα που κερδίζουν πάνω από 1.000.000 δολάρια.Αν το σχέδιο νόμου εγκριθεί θα είναι ο υψηλότερος φορολογικός συντελεστής στα επενδυτικά κέρδη,τα οποία πληρώνονται κυρίως από τους πλουσιότερους Αμερικανούς, από το1920. Το ποσοστό δεν έχει ξεπεράσει το 33,8% την εποχή μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.


Πηγή: economico.gr